loading
close
SON DAKİKALAR

Perakende devleri Türkiye’den çıkıyor

Perakende devleri Türkiye’den çıkıyor
Tarih: 11.11.2013 - 11:58
Kategori: Ekonomi

Perakende sektöründeki yabancı sendromu devam ediyor. Best Buy ve Elektro World’ün ardından Saturn de Türkiye’ye veda etti...

Elektronik perakende sektöründe sular durulmuyor. 2007 yılında Media-Saturn Holding olarak Türkiye pazarına giren Alman elektronik devi, Saturn markasını pazardan çekme kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre Türkiye’deki 5 Saturn mağazası önümüzdeki günlerde Media Markt olarak yoluna devam edecek.
Bu karar ile birlikte, Best Buy ve Elektro World’ün de çekilmesi ile sektördeki yabancı sayısı 2’ye inerken, gözler Teknosa ile pazarlıkta olduğu belirtilen Darty’e çevrildi.

5 yılda 3 dev gitti

Son 5 yılda yaşanan gelişmelere baktığımızda elektronik perakendeciliğinin ciddi bir sirkülasyon içinde olduğunu görebiliyoruz. Amerikan perakende devi Best Buy’ın 2008’de gelişi ile birlikte zirve yapan sektörde, artan rekabetin ardından birleşme ve satın alma seçenekleri konuşulmaya başlandı.
“Türkiye’ye geçici bir hevesle değil, bin yıllığına geldik” ifadeleri ile Türkiye pazarına giren 45 milyar dolar cirolu Best Buy, 1 yıllık çalışmanın ardından Türkiye’deki operasyonlarını Sabancı Grubu’na bağlı Teknosa’ya devrederek pazardan çekildi. O tarihte Vatan, Gold, Bimeks ve Teknosa’nın yerli markalar olarak yer aldığı sektörde, Alman Media Markt-Satürn, İngiliz Darty ve yine Sabancı Ailesi’nin sermayedar olduğu Esas Holding ortaklığındaki İngiliz menşeili Elektro World yoluna devam etti.

Elektro World satıldı

Son iki yıldır konsolidasyon seslerinin yükseldiği sektörde ilk satın alma haberi Bimeks’in Elektro World’ü satın alması ile geldi. Esas Holding’in Elektro World hisselerini İngiliz ortağı Dixons Retail’e satmasının ardından Bimeks geçtiğimiz eylül ayında, 6 milyon TL’ye şirketi satın aldığını açıkladı.

İşten çıkarma yok

MedIa-Saturn Holding Türkiye’de 32 adet Media Markt, beş adet de Saturn mağazası ile faaliyette. 16 ülkede 890’ı aşkın mağazası ve 65 binden fazla çalışanı bulunan Grup, çekilme kararı ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’de, toplamda yılda 50 milyon ziyaretçimize, fiyat ve ürün kalitemizden ödün vermeden 50 bin çeşit ürünü; toplam 37 mağazamızda 131 bine ulaşan metrekarelerimizde sunuyoruz. Türkiye’de marka gücü ve tanınırlığı yüksek olan Media Markt’a daha fazla odaklanmak amacı ile Saturn mağazalarımızı Media Markt olarak değiştirme kararı almış bulunuyoruz. Saturn mağazalarının Media Markt olarak değiştirilmesi sonucu herhangi bir mağaza kapanması ve işten çıkarma operasyonu yaşanmayacaktır.”

Gözler Darty’e çevrildi

GFK verilerine göre her yıl yaklaşık yüzde 30 büyüyen Türk elektronik perakende sektörü yılın ilk 6 ayını 2 milyar dolar ciro ile kapattı. Pazarda halen Teknosa yaklaşık yüzde 40’la lider konumda. Media Markt’ın payı 20’lerde. Vatan’ın payı yüzde 17, Bimeks yüzde 8.5, Elektro World yüzde 8 ve Darty yüzde 5’lerde. Saturn’ün çekileceği haberi, gözleri Teknosa ile pazarlık masasında olduğu konuşulan Darty’e çevirdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları