loading
close
SON DAKİKALAR

Petrolün ateşi yükseliyor

Petrolün ateşi yükseliyor
Tarih: 16.08.2012 - 17:48
Kategori: Ekonomi

Brent tipi petrolün varil fiyatı 116 doları aşarak üç aydan uzun sürenin en yüksek düzeyine ulaştı...

İSTANBUL - Son 1.5 aydır devam eden yükseliş eğilimine 88 dolardan başlayan brent petrolü, aradan geçen sürede yüzde 32 değer kazanarak 116 doların üzerini gördü.

Petrolün yükselişini sürdürmesinde, ABD'de açıklanan haftalık petrol stokları verisinin, 3 milyon 700 bin varillik sert düşüşe işaret etmesi etkili oldu. Böylece petrol stokları arka arkaya üçüncü kez gerilemiş oldu.

Suriye meselesinin henüz çözülememesi ve İsrail'in İran'la savaş ihtimalinden giderek daha yüksek sesle bahsetmesi de jeopolitik risk başlığıyla petrolü yukarı taşıyor. Bunun yanında, kuzey denizindeki petrol üretiminin giderek azalması brent petrolün ateşini yüksek tutuyor.

Brent petrolünün merkezlerinden kuzey denizinde üretimin Eylül ayında ciddi biçimde düşmesi bekleniyor.

Fiyat Raporlama Ajansı Platts, geçen hafta, kuzey denizindeki günlük ortalama petrol üretiminin Eylül'de 720 bin ile tarihin en düşük seviyelerine ineceğini kaydetmişti. Kuruluş, arzdaki düşüşe gerekçe olarak bakım çalışmalarını ve tesislerin giderek yaşlanmasını göstermişti.

Tüm bunlara ek olarak, dünyanın önde gelen merkez bankalarının parasal genişlemeye gideceği ve piyasaları destekleyeceği umudu, petrolü son 1.5 ayda yükselten faktörlerden biri oldu.

Zam baskısı

Brent tipi petrolün yükselmesi akaryakıt ürünleri üzerindeki baskıyı artırıyor. Son bir hafta içinde benzin 9 kuruş, motorin 7 kuruş zamlanmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları