loading
close
SON DAKİKALAR

Piyasalarda "Güney Kıbrıs" sarsıntısı

Piyasalarda "Güney Kıbrıs" sarsıntısı
Tarih: 18.03.2013 - 11:04
Kategori: Ekonomi

Uluslararası piyasalar, G. Kıbrıs'ta tasarruflara getirilen verginin kriz endişelerini güçlendirmesi ile haftaya sıkıntılı başladı...

Uluslararası piyasalar, G. Kıbrıs'ta tasarruflara getirilen verginin kriz endişelerini güçlendirmesi ile haftaya sıkıntılı başladı...

Güney Kıbrıs da çarşamba gününe kadar bankalar kapalı...

Euro, Güney Kıbrıs'ta bankalara daha önce görülmedik bir vergi getirilmesinin Avrupa'nın yeniden krizine düşebileceği tehdidini ön plana çıkarmasının ardından bu yılın en düşük seviyesine inerken, hisse sentleri, petrol ve bakı hızlı düşüşler gösterdi. Güvenli liman niteliğindeki yen, altın ve ABD Hazine tahvilleri değer kazandı.

Euro dolar karşısında yüzde 1.4 düşerek, Tokyo saati ile 13:42'de 1.2897 dolara inerken, yen dolar karşısında yüzde 0.6 yükselişle 94.75 yen seviyesine çıktı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.6 düşerken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 1.4 geriledi. Petrol yüzde 1 kaybederken, bakır yüzde 1.9 ile Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Altın güniçinde yüzde 1.1 kadar değer kazandı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi son üç haftanın en hızlı düşüşüne yönlendi.

Avrupa maliye bakanları, 16 Mart'ta, Kıbrıs bankalarında paraları olanların Euro Bölgesi'nin son kurtarma operasyonunun maliyetini paylaşması yönünde anlaşmaya vardı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, mevduata verginin tüm Avrupa çapında olumsuz olduğunu kaydederken, Pacific Investment Management Co.'dan (Pimco) Bill Gross, mevduata verginin risk almaya yönelik işlemleri geri plana iteceğini vurguladı.

Sydney'de, danışmanlık şirketi Aquasia Ltd.'nin kredi stratejisti Mark Bayley, "Sorunun yayılacağı korkusundaki artış yatırımclar arasında artacak ve bu durum, çevre Avrupa ülkelerindeki bankalarda paraları olanların, fonlarını daha güvenli yerlere aktarmalarına neden olacak. ya yastık altına ya da Almanya'ya," dedi ve "Bu aslında kurtarmaya mevduatı olanları dahil etme durumu ve tehlikeli bir emsal oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Güney Kıbrıs lideri Nicos Anastasiades, 5.8 milyar euro (7.6 milyar dolar) getiri sağlayacak tasarruf vergisini bugün onaylanması için kanun yapıcıların önüne getirdi. Bunun sonucu Güney Kıbrıslıların banka para çekme makinalarının önünde kuyruklar oluşturması, sermayenin başka yerlere kaçacağı endişelerini yoğunlaştırdı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları