loading
close
SON DAKİKALAR

Polimetre'nin 'korona' araştırması: Önümüzdeki 1 ay içinde olay ve ölümlerin süreceği anlaşılıyor, sebebi önlemlerin gevşetilmesi

Polimetre'nin 'korona' araştırması: Önümüzdeki 1 ay içinde olay ve ölümlerin süreceği anlaşılıyor, sebebi önlemlerin gevşetilmesi
Tarih: 18.05.2020 - 11:30
Kategori: Gündem

Polimetre Araştırmanın, koronavirüsle ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

Polimetre'nin koronavirüsle ilgili yaptığı araştırmada, "Son gelen verilerin ışığında Türkiye için olayların ve ölümler için bitiş tarihi öngöremiyoruz. Ölüm sayıları azalma eğiliminde olmasına karşılık, son zamanlardaki tedbirsizlikler nedeni ile olsa gerek olay sayısındaki azalma eğilimi yoktur" denildi.

Polimetre'nin "Covid-19 kaynaklı olay ve ölümlerin dünyada ve Türkiye’de ne zaman sona ereceği konusunda yaklaşımda bulunma" amacıyla yaptığı araştırmada hesaplamalarda, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerinin esas alındığı belirtildi.

Polimetre'nin araştırması şöyle:

"Türkiye için olay ve ölümlerin bitiş tarihleri konusundaki önceki öngörümüzü revize etmek gereği ortaya çıktı. Son gelen verilerin ışığında Türkiye için olayların ve ölümler için bitiş tarihi öngöremiyoruz.
Ölüm sayıları azalma eğiliminde olmasına karşılık, son zamanlardaki tedbirsizlikler nedeni ile olsa gerek olay sayısındaki azalma eğilimi yoktur.
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan olay ve ölüm sayılarının il ve ilçeler detayında verilmemesi verilerin şeffaflığı konusunda kaygılara sebep olmaktadır.
Türkiye’deki olay yoğunluğunun Kusurlu Demokrasi Ülkelerinin %86 sı oranında olması kabul edilebilir bir durumdur ancak,
ölüm yoğunluğunun Kusurlu Demokrasi Ülkelerinin %31.3 ü mertebesinde olması, Kusurlu Demokrasi Ülkelerinde bin olaydan 72.8 tanesi ölümle sonuçlanırken, Türkiye’de bin olaydan 27.7 tanesinin ölümle sonuçlanması verilerin şeffaflığı konusunu gündeme getirmektedir. 

Türkiye’de olay ve ölümlerin azalma eğiliminde olduğu söylenebilir. Ancak bakanlıkça sağlanan verilerin şeffaf olmaması grafiklerde ortaya çıkan bilgilerin sorgulanması gereğini ortaya çıkartmaktadır.



Test sayılarının artma ve testlerin pozitif çıkma oranlarının azalma eğilimi içinde olması sevindirici bulgulardır.
Ancak bu grafikte dikkat çeken bir nokta “Testlerin Pozitif Çıkma Oranının Arttığı Günlerde Test Sayısı Azalmaktadır.”
Grafiğe göre bunun tersi de doğrudur. Yani “Testlerin Pozitif Çıkma Oranının Azaldığı Günlerde Test Sayısı Artmaktadır.”

Olay ve ölümlerin sona erdiği ülkeler:
İzlanda, Yeni Zelanda, Avusturalya, Luksemburg, Mauritius, Estonya

Olay ve ölümlerin önümüzdeki 1 ay içinde sona ermesi beklenen ülkeler:
Danimarka, Hollanda, İngiltere, Uruguay, Avusturya, İsrail, Belçika’da

Ölümlerin sona ereceği tarihi öngöremediğimiz ülkelerden bazıları:
Norveç, İsveç, İrlanda, Finlandiya, Kanada, İsviçre, Almanya, Kosta Rika, Fransa, Şili, Portekiz, Güney Kore, Çek Cumhuriyeti, Brezilya

Japonya'da olay ve ölüm oranları kabul edilebilir değerlerin çok altındadır. Bu nedenle verilerini güvenilir bulmuyoruz.

Ertelenen Olimpiyat Oyunlarının 2021 yılında yapılmasını garanti etmek amacıyla yanlış bilgi verdikleri düşünülebilir.

ABD şeffaf ve doğru bilgi vermektedir. Olay ve ölüm yoğunlukları gerçekçidir. Olay ve ölümler için bitiş tarihi öngörülememektedir,

Rusya’nın verileri şeffaf değildir. Ölüm sayıları son derece düşüktür, olay ve ölümler için bitiş tarihi öngörülememektedir.
Çin verileri gerçeği yansıtmamaktadır. Verilerinin gerçek olduğunu varsayılırsa, Çin’in COVID-19 için çare bulduğu söylenebilir.

Türkiye

Ülkelerin şeffaf veri sağlayıp sağlamadıklarını irdeleyen 5 kriterinden 4 tanesinde Türkiye olumsuz not almaktadır. Bunlar;
-Olay ve ölüm sayılarının iller ve ilçeler düzeyinde verilmemesi,
- Demokrasi Endeksinde ilk 48 ülke arasında olmaması,
-Ölüm Yoğunluğunun kabul edilebilir limitin çok altında olması (%32),
-Testi pozitif çıkan hastalardaki ölüm oranının kabul edilebilir limitin çok altında olması (%38),
- Türkiye’deki olay yoğunluğu, kabul edilebilir limit civarında (%84) olması nedeniyle bu kriterden olumlu not aldığı söylenebilir.
-“Testlerin Pozitif Çıkma Oranının Arttığı Günlerde Test Sayısı Azalması” konusu aydınlatılmaya muhtaçtır.
-Özellikle verilerin il ve ilçe düzeyinde detaylandırılmaması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu durumda veriler doğru bile olsa şüphe ile yaklaşılması sonucunu doğurmaktadır.

Önerimiz, Bakanlığın hemen geriye dönük olarak olay ve ölüm sayılarını ilçe bazında
yayımlamasıdır.
-6 Mayıs tarihli çalışmamızda olay ve ölümlerin 18-Mayıs-2020 tarihinde sona ereceğini öngörmüştük,
-Ancak bu çalışmamıza göre “önümüzdeki 1 ay içinde olay ve ölümlerin süreceği anlaşılmaktadır”.
-Bu durumun sebebi alınan önlemlerin gevşetilmesidir.
-Yapılması gereken önlemlerin en sert bir şekilde uygulanmasıdır."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları