loading
close
SON DAKİKALAR

Prigojin’in şüpheli ölümünden sonra Putin sessizliğini bozdu ailesine baş sağlığı diledi

Prigojin’in şüpheli ölümünden sonra Putin sessizliğini bozdu ailesine baş sağlığı diledi
Tarih: 24.08.2023 - 14:59
Kategori: Dünya

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in yolcu listesinde olduğu uçağın düşmesinin ardından ilk kez konuştu.

Putin, Prigojin ve kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilediğini açıkladı. Rusya Cumhurbaşkanı Putin, "Prigojin'i 90'lardan beri tanıyordum, yetenekli bir işadamıydı" dedi.

Vladimir Putin televizyonda yaptığı açıklamada, Prigojin’le birlikte 10 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasıyla ilgili resmi soruşturmanın sonucunu beklemenin gerekli olduğunu ve incelemenin biraz zaman alacağını söyledi. Putin, uçaktaki yolcuların Ukrayna'daki savaşa "önemli katkı sağladığını" söyledi.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinin Moskova kontrolünde bulunan kısmının Rusya tarafından atanan lideri Denis Puşilin ile televizyonda yayınlanan röportajında Putin, "Bunu hatırlıyoruz, biliyoruz ve unutmayacağız" dedi. Prigojin’i "kaderi zor bir adam" olarak tanımlayan Putin, "Hayatta ciddi hatalar yaptı ve ihtiyaç duyduğu sonuçları elde etti - hem kendisi için hem de son aylarda olduğu gibi ortak bir amaç için" diye ekledi. Putin dün, Güney Afrika’daki BRICS zirvesinde video konferansla yaptığı konuşmada önündeki metne bağlı kalarak, uçak kazasıyla ilgili bir şey söylememişti.

Rus sivil havacılık dairesi Rosaviatsia dün, iki ay önce Putin'e karşı başarısız bir isyana liderlik eden Prigojin’in Rusya'nın batısında düşen bir uçakta olduğunu açıklamıştı. Yetkililer, Moskova’dan St. Petersburg’a giden özel uçağın başkentin kuzeyindeki Kuzhenkino köyü yakınlarına düşmesinin ardından uçakta bulunan üçü pilot toplam 10 kişinin hayatını kaybettiğini ve yolcular arasında Wagner'in lideri Prigojin ile sağ kolu Dimitri Utkin'in de bulunduğu belirtmişti. Rus yetkililer ise yoğun spekülasyonlar sürerken kazanın nedenine ilişkin bir soruşturma başlattı.

Amerikan istihbaratının ön değerlendirmesine göre kaza nedeni kasıtlı patlama

ABD'li ve Batılı yetkililere göre, ABD'nin ön istihbarat değerlendirmesi, Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in öldüğü varsayılan uçak kazasının kasıtlı olarak gerçekleşen bir patlamadan kaynaklandığını ortaya koydu. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkililerden biri, patlamanın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in "muhalifleri susturmaya yönelik köklü geçmişiyle" örtüştüğünü söyledi. Yetkililer, Rus liderin otoritesine meydan okuyan isyanın intikamını almak amacıyla Prigojin ve bazı Wagner üyelerinin ölümüne neden olduğuna inanılan patlamanın nedeni hakkında herhangi bir ayrıntı vermedi.

İngiliz yayın kurumu BBC’ye konuşan İngiltere’nin dış istihbarat servisi’nin (MI6) eski başkanı John Sawers da, Prigojin’in öldürülmesinin arkasında yüksek olasılıkla Putin’in olduğunu söyledi. Sawers, "Rusya gibi yerlerde gerçeklerden asla tam olarak emin olamazsınız ama tüm göstergeler Putin'in onu saf dışı bıraktığına işaret ediyor, kontrolü yeniden ele geçirdi” dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Güney Afrika'da düzenlenen BRICS zirvesine video konferansla katıldı.

“Ukrayna için iyi haber”

Ukrayna Savunma Bakanı'nın danışmanı Yuri Sak da yine BBC’ye yaptığı açıklamada, Prigojin’in ölüm haberinin Ukrayna için iyi bir haber olduğunu söyledi. Sak, "Bir terörist eksilmesi Rusya'da daha fazla istikrarsızlık demek. Bu da Rusya'nın kendi halkından korkan bir terörist tarafından yönetilen başarısız bir devlet haline geldiğinin bir başka işareti” dedi.

“Şaşırmadım”

Bu arada ABD Başkanı Joe Biden dün uçak kazası haberinin ardından yaptığı açıklamada, haberlere şaşırmadığını ifade etti.
Beyaz Saray, Biden'ın kaza hakkında bilgilendirildiğini açıkladı. Biden, "Rusya'da olup da Putin'in arkasında olmadığı pek bir şey yok ama cevabı bilecek kadar bilgim yok” dedi.

62 yaşındaki Prigojin, Haziran ayında 24 saat süren isyanı yönettiğinden beri kamuoyunda çok yer almadı. En son bu hafta başında Afrika'da belirtilmemiş bir yerde çekildiği söylenen bir videoda görüldü. Wagner paralı asker grubu 2014 yılında kuruldu ve iki ay önceki isyana kadar Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşında aktif rol oynadı.

Kaynak : Ajanslar

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları