loading
close
SON DAKİKALAR

‘Rapor dikkate alınmalı’

‘Rapor dikkate alınmalı’
Tarih: 23.10.2012 - 13:52
Kategori: Medya

Basın Konseyi Başkanı Birgit, TGS Genel Başkanı İpekçi ve CHP’li Toprak’tan CPJ raporuna destek geldi...

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) hazırladığı “Özel Basın Özgürlüğü” raporundaki “Türkiye’deki basın özgürlüğü kriz seviyesine ulaştı” tespitine destek geldi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, komitenin geçen yıl açıkladığı rakamları AKP iktidarının kendine referans olarak belirlediğini ifade ederek “AKP iktidarı, cezaevinde gazetecilerin bulunmasına ilişkin sanki bir sorun yokmuş gibi pişkin pişkin demeçler verdi. Şimdi itibar ettikleri bu örgüt 1 yıl boyunca bir çalışma yaptı. Meslek örgütleriyle görüştü, vakaları tek tek inceledi ve gerçek sayıya ulaştı. Şimdi siyasi iktidar bu raporu çöpe attığını söylüyor. Kendinize göre bir değerlendirme yapamazsınız. Uluslararası örgütlerin sesini duyun ve hatanızdan vazgeçin. Ülke olarak bu utançtan kurtulmamız gerekiyor” dedi.

Ulusal çaptaki meslek örgütlerinin Türkiye’de ciddi bir sorun olduğunu ve çok sayıda gazetecinin içerde olduğunu bildirdiğine dikkat çeken İpekçi, “AKP iktidarının itibar ettiği uluslararası meslek örgütleri de bunu teyit ediyorlar artık. Türkiye’nin dünyada en fazla cezaevinde gazeteci bulunduran ülke haline gelmesinin tek sorumlusu siyasi iktidarın çıkartmış olduğu kanunlar ve icraatlardır” diye konuştu.

‘Gerçeği dünya biliyor’


Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, 70’den fazla gazetecinin tutuklu olduğu bir dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gazeteciler üzerindeki baskıları kabul etmediğini belirterek “Bu gerçek, uluslararası camianın ağzında ve dilindedir. Erdoğan’a göre tutuklu gazetecilerin hepsi teröristtir. Uluslararası medya kuruluşları, Başbakan Erdoğan’ı tekzip edecektir” dedi. Raporda, çok sayıda gazeteci hakkında eleştirel yazıları nedeniyle “Türklüğü aşağılamak” ,“yargıyı etkilemek” suçlarıyla kovuşturmanın devam ettiğinin öne çıktığını anımsatan Birgit, “Türklüğü aşağılamak gerçeği saklama, gazetecilerin tutuklanmasıdır” diye konuştu.

‘Baskı ve sindirme’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak “Genel olarak medya, aydınlar, sanatçılar ve demokratlar üzerinde büyük baskı ve sindirme operasyonu söz konusu. Ancak sadece basın özgürlüğü alanında değil aynı anda hem demokrasi, hem de ekonomik kriz yaşanıyor” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları