loading
close
SON DAKİKALAR

Rapor neyi bekliyor?

Rapor neyi bekliyor?
Tarih: 18.12.2012 - 11:17
Kategori: Sağlık, Yaşam

Uludere raporunun hâlâ açıklanmaması soru işareti yarattı. CHP'li komisyon üyeleri, "Başka bir iradenin devreye girdiğini düşünüyoruz" dediler...

Uludere’de 28 Aralık 2011’de meydana gelen katliamın ardından 9 Ocak 2012’de TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu, aradan geçen yaklaşık bir yılda raporunu açıklayamadı.

Raporda, olayın meydana gelişi ile ilgili kritik soruların cevabının bulunması beklenmezken, CHP’li üye Levent Gök, Alt Komisyon’u acil toplantıya çağırdı. Gök, “ AKP’li komisyon üyelerinin iradesini aşan başka iradelerin olduğunu düşünüyorum” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Ocak’ta yapılan AKP grup toplantısında, “Uludere soruşturmasının Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolup gitmesine izin vermeyeceklerini” söylemesi ve olayı aydınlatmak için Meclis’te bir Alt Komisyon kurulması beklentileri arttırmıştı. AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener’in başkanlığındaki alt komisyon hem bölgeye giderek incelemeler yaptı, hem de İçişleri ve Adalet bakanlıklarının yanı sıra Genelkurmay ve ASELSAN’a yazı yazarak olayın meydana geliş şekli ile ilgili ellerindeki bilgileri Meclis’le paylaşmalarını istedi.

‘Devlet’ bilgi gizledi

Heron görüntülerini izleyen Alt Komisyon’un muhalefet milletvekilleri görüntülere göre sınırı geçen kişilerin PKK militanı değil kaçakçı olduğunun net olarak görüldüğünü söylerken, iktidar milletvekilleri bu görüşü desteklemedi. İçişleri’nden gelen belgelere göre operasyon talebi 23’cü Sınır Jandarma Tümen Komutanlığı’ndan gelmedi, ayrıca kaçakçılık konusunda tecrübeli olan yerel birliklerin düşüncesine başvurulsaydı bombalama yapılmayabilirdi. MİT ise istihbarat bilgisini kendisinin vermediğini bildirdi.

Ancak Alt Komisyon’un kuruluşundaki iyimser hava kısa sürede dağıldı. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın verdiği, “TBMM’nin soruşturmayı yürüten kurum olarak Genelkurmay’dan değil bilgi ve belgeleri bizden istemesi gerekir. Dosyada gizlilik kararı var. Bu nedenle bizim bilgimiz dışında, hiç kimse bilgi ve belge veremez” görüşünü öne sürdü. Bunun üzerine Meclis bu defa söz konusu belgeleri Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’ndan istedi. 6 klasörden oluşan belgeler haziran ayının başında Meclis’e geldi. Ancak bu belgeler arasında da Meclis’in istediği kritik bilgiler yer almadı. Alt Komisyon Başkanı Şener, duyduğu rahatsızlığı Radikal’e, “Devletin birimleri bütün belgeleri bizimle de paylaşmamış olabilir” sözleriyle dile getirmişti.


CHP’den itiraz var

İhsan Şener, Alt Komisyon’un geçen hafta toplanacağını duyurmuş, ancak toplantı yapılmamıştı. Halen bir tarih açıklanmamakla birlikte toplantının bu hafta yapılması bekleniyor. Kulislerde dolaşan bir iddiaya göre hükümet Alt Komisyon toplantısını özellikle geciktiriyor. Amaç katliamın yıldönümü ile Alt Komisyon raporunun açıklanma tarihini aynı zamana denk getirmek. Alt Komisyon’un CHP’li üyesi Levent Gök, İnsan Hakları Komisyonu’na yazılı başvuru yaparak Alt Komisyon’un acil toplanmasını istedi. Gök başvurusunda, “Uludere Alt Komisyonu’nun rapor için 6 Aralık 2012 ve gerekse 13 Aralık 2012 tarihinde toplanacağı alt komisyon başkanı tarafından sözlü olarak tarafımıza bildirildiği halde bu toplantılar gerçekleşmemiştir. Toplantıların yapılmayışına gerekçe olarak da tarafımıza inandırıcı bir bilgi verilmemiştir. Bu durum, Uludere Komisyonu’nun raporunun açıklanmamasına yönelik bir siyasi irade olduğunu ortaya koymaktadır. Kamuoyu raporu, kimin hangi değerlendirmelerde bulunacağını önemle ve ilgiyle beklemektedir. Bu nedenle,Uludere raporunun tartışılması ve kamuoyuyla paylaşılması için Uludere Alt Komisyonu’nun derhal toplantıya çağrılmasını talep ederim” dedi.

CHP’li İsa Gök, raporun beklenen tarihte duyurulmamasını, “AKP’li komisyon üyelerinin iradesini aşan başka iradelerin olduğunu düşünüyorum” sözleri ile açıkladı.

Radikal

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları