loading
close
SON DAKİKALAR

'Remdesivir'in Covid-19 tedavisinde net bir etkisi var'

'Remdesivir'in Covid-19 tedavisinde net bir etkisi var'
Tarih: 30.04.2020 - 13:36
Kategori: Bilim

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, Remdesivir adlı anti-viral ilacın Covid-19 tedavisinde "net bir etkisi" olduğunu söyledi.

Daha önce Çin'de aynı ilaç üzerinde yapılan bir araştırmada, söz konusu ilacın "önemli bir klinik yarar sağlamadığı" sonucuna varılmıştı.

Ancak Fauci'ye göre ABD'de yapılan bir başka araştırmada ilacın olumlu etkileri görüldü.

Remdesivir'in üreticisi Gilead Sciences adlı şirketin, ilacın ilk hedeflerine ulaştığını açıklamasından sonra konuşan Fauci, ilacın koronavirüsü engellediğini söyledi.

Fauci "Veriler Remdesiviri'n iyileşme süresi üzerinde net, önemli ve olumlu bir etkisi olduğunu gösteriyor" dedi ve bunun "bir ilacın virüsü engelleyebildiğini kanıtladığını" söyledi.

Fauci'nin başkanlığını yaptığı enstitünün sonuçların bir özetini yakında yayımlaması bekleniyor.

İlacın etkinliğini bu aşamada ölçmek mümkün değil, ancak ABD'deki araştırma bir ilacın Covid-19'a karşı sonuç verebildiğini gösteren ilk çalışma oldu.

Fauci, yeterince denek bulunamadığı için erken son verilen Çin'deki araştırmanın ise "yeterli bir çalışma olmadığını" söyledi.

ABD'deki çalışma, Remdevisir üzerine yapılan en geniş katılımlı araştırmaydı.

İlaç devi Pfizer, koronavirüs aşısının testleri güvenle geçmesi durumunda, sonbahar aylarında acil durumlarda kullanıma hazır hale gelebileceğini açıkladı.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Albert Bourla, aşının testlerinin Almanya'da başladığını ve izin çıkması halinde ABD'de de gelecek hafta başlayabileceğini belirtti.

Bourla, testlerin sonuçlarının gelecek ay alınabileceğini açıkladı.

Bourla, aşının güvenli olduğundan emin olmak için daha fazla test yapılması gerektiğini, testler başarılı olursa Pfizer'ın acil durumlar için aşı dağıtımına sonbaharda başlayabileceğini, daha geniş ölçekli dağıtım iznini de yıl sonunda alabileceğini belirtti.

Bourla "Şu anda bir krizin içindeyiz ve herkes bir çözüm bekliyor" dedi.

Fransız araştırmacılar, vücudun enfeksiyona karşı mücadelesinde nikotinin işe yarayabileceğine dair hipotezi insanlar üzerinde denemeye hazırlanıyor.

Reuters ajansında yer alan habere göre, deneme sürecinde bir grup sağlık çalışanı ve hastaya nikotin bandı takılırken ikinci gruba plasebo bant uygulanacak. Ardından iki grubun virüse ne şekilde tepki verdiği karşılaştırılacak.

Fransa'da bu ay yapılan bir araştırmada, sigara içenlerin Covid-19'a yakalanma riskinin, içmeyenlere kıyasla yüzde 80 daha az olduğu sonucuna varılmıştı.

Kaynak : BBC Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları