loading
close
SON DAKİKALAR

Resmi Gazete'de yayımlandı: KHK'liler artık avukatlık yapabilecek

Resmi Gazete'de yayımlandı: KHK'liler artık avukatlık yapabilecek
Tarih: 08.09.2020 - 14:05
Kategori: Gündem

Anayasa Mahkemesi'nin KHK ile kamu görevinden ihraç edilen kişilerin avukatlık yapabilmesinin önünü açan kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi, serbest avukatlık yapmaları engellenen avukatların özel hayata saygı hakkının ve adil yargılanma hakkı kapsamındaki hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Söz konusu karar bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ye dayanarak Adalet Bakanlığı, kamu görevinden çıkarılan hukuk fakültesi mezunu veya daha önceden avukatlık ruhsatı sahibi olan çok sayıda kişinin avukatlık yapmasına karşı çıktı.

Bakanlık, gerekçe olarak avukatlığın kanunda bir kamu hizmeti olarak tanımlanmış olmasını gösterdi. Darbe girişimi sonrası Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda iletişim uzmanı olarak görev yapan Tamer Mahmutoğlu ihraç edildi.

Eski Savcı Mehmet Bayhan da Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından meslekten çıkarıldı. Bayhan, açılan davada beraat ederken Mahmutoğlu hakkında herhangi bir dava açılmadı. Her iki isim, bulundukları illerde avukatlık yapmak amacıyla baro lehvasına yazıldı. Ancak bakanlığın açtığı dava sonucunda iptal kararı çıktı.

Bayhan ve Mahmutoğlu’nun başvurusunu karara bağlayan AYM, iki başvurucunun haklarının ihlal edildiğine karar verdi. AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması amacıyla kararın bir örneğini idare mahkemesine gönderecek. İhlal kararında, her iki ismin herhangi bir ceza almamasının etkili olduğu öğrenildi.

KARAR RESMİ GAZETE YAYIMLANDI

Anayasa Mahkemesi, kamu görevinden çıkarılan ve ceza almayan hukuk fakültesi mezunu KHK’lilerin, avukat olarak baro lehvasına yazılmasının önünü açan karara geçtiğimiz aylarda imza atmıştı.

Kararın bugün Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla resmileşmiş oldu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları