loading
close
SON DAKİKALAR

ROJ TV susturulmaya çalışılıyor

ROJ TV susturulmaya çalışılıyor
Tarih: 11.02.2012 - 18:41
Kategori: Medya

Eutelsat Uydusu, Kopenhag Mahkemesinin 10 Ocakta ‘PKK’nin yayın organı’ olarak kabul ettiği ancak kapatılması talebini reddettiği ROJ TV’nin yayınını durdurdu.

Eutelsat Uydusu, Kopenhag Mahkemesinin 10 Ocakta ‘PKK’nin yayın organı’ olarak kabul ettiği ancak kapatılması talebini reddettiği ROJ TV’nin yayınını durdurdu. ROJ TV’nin Diyarbakır başta olmak üzere tüm bölge illerinde yayını dün gece kesilirken Eutelsat, Danimarka Mahkemesinin ROJ TV’yi PKK’yi desteklemekle mahkum etmesini yayın kesme kararına gerekçe gösterildi. Açıklamada, “Mahkeme, ROJ TV’nin, bir terör örgütüne katılımı teşvik etmek ve kışkırtmak suçunu işlediğine hükmetmiştir. PKK; AB tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır. Bu şartlar altında Eutelsat, ROJ TV’nin uydularından yaptığı yayını, terör faaliyetlerine suç ortaklığından cezai sorumluluk altına girmemek için son verme kararı almıştır. Eutelsat, dağıtım şirketlerinden de ROJ TV sinyallerini uyduya gönderme işlemine son vermelerini istemiştir” denildi.

ROJ TV tarafından yapılan açıklamada bu karara tepki gösterilirken; “Henüz kesinleşmiş bir karar söz konusu olmadığı gibi, kararda yayınların kesilmesine ilişkin bir hüküm de yoktur” denildi.

Dışişleri Bakanlığı ise Eutelsat şirketinin, ROJ TV’nin kendi uyduları üzerindeki varlığına son verme yolunda aldığı kararını, Kopenhag Mahkemesi kararının doğal gereği olarak değerlendirirken “Alınan bu kararın mahkemede hükme bağlanan sonuçla uyumlu olduğu kanaatindeyiz” dedi. Son olarak Eutelsat 22 Ocak Pazar akşamından itibaren ROJ TV’nin yayınlarını tümden keseceğini duyurdu.

ROJ TV, Eutelsat’ın Danimarka Mahkemesinin 10 Ocakta kendileri hakkında aldığı ve kesinleşmeyen kararı gerekçe göstererek yayınlarını durdurmasına tepki gösterdi. Eutelsat’ın tek taraflı ve hukuk dışı bir kararla televizyon yayınlarının durdurduğuna işaret eden ROJ TV, “Oysa 10 Ocakta verilen mahkeme kararına göre ROJ TV’nin yayınlarının durdurulması talebi reddedilmiş; ancak bazı yayınlardan ötürü para cezası verilmişti. ROJ TV, Danimarka Mahkemesinin kararına bir üst mahkemede itiraz etmişti. Bu süreç işlemeden ve üst mahkeme kararı verilmeden, uydu şirketinin yayını kesmesi açık bir hukuk ihlalidir. Çünkü henüz kesinleşmiş bir karar söz konusu olmadığı gibi, kararda yayınların kesilmesine ilişkin bir hüküm de yoktur. Aksine yayınlara devam edileceği yönünde karar verilmiştir. Bu nedenle Eutelsat şirketinin hukuk dışı ve keyfi bu kararının, Türk devletinin baskısı ve girilen yeni bir iş birliğinin sonucu olduğundan kuşku duymuyoruz. Bu kararın kaldırılması için yarın avukatlarımızca gerekli hukuki süreç başlatılacaktır. Bununla birlikte, başta Kürt halkı olmak üzere, kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesi için yayınlarımızı ve mücadelemizi sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz” açıklamasında bulundu. 

ROJ TV’nin yayınınındurdurulmasına ilişkin olarak bir açıklama yapan RSF (Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü)  Eutelsat’ın ROJ TV yayınını durdurması karşısında “şaşkınlık” yaşadıklarını ifade ederek, “İfade özgürlüğünü önemsemeksizin alınan bu tek taraflı ve skandal kararla sarsıldık” dedi.

Açıklamada, “Eutelsat, ROJ TV yayınını durdurarak Danimarka adaletinin almaktan sakındığı bir girişimde bulundu. Mahkeme asla televizyonun kapatılmasını emretmedi” diye belirtildi.

RSF, “Şirket bundan böyle zorlayıcı siyasi menzildeki antiterörist retoriğin teşvikine katkıda bulunuyor. Burada söz konusu olanın baskıcı rejimlerin basın özgürlüğü ihlallerini gerekçelendirmek için kullandığı argüman olduğunu hatırlatmak gerekiyor mu? Daha bir ay önce Türkiye bu bahaneyle 30 kadar gazeteciyi hapse attı. Eutelsat hissedarı Fransa Devleti, bu kararın sorumluluğunu yüklenmeye hazır mı?” ifadelerini kullandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları