loading
close
SON DAKİKALAR

Roman Polanski’nin de aralarında olduğu 18 onursal üye, César Akademisi yönetiminden çıkarıldı

Roman Polanski’nin de aralarında olduğu 18 onursal üye, César Akademisi yönetiminden çıkarıldı
Tarih: 14.11.2020 - 10:53
Kategori: Kültür & Sanat

César Ödülleri’ni dağıtan Académie des Arts et Techniques du Cinéma, Roman Polanski’nin de aralarında yer aldığı 18 onursal üyeyi yönetim kurulundan çıkardı.

FilmLoverss’ın Huffington Post France’ten aktardığı habere göre, 45. César Ödülleri’nde en çok adaylık alan filmin Roman Polanski imzalı “J’accuse” olması nedeniyle kendisini tepkilerin odağında bulan Académie des Arts et Techniques du Cinéma‘da önemli değişiklikler yaşanmaya devam ediyor.

Aralarında Jacques Audiard, Bertrand Tavernier, Céline Sciamma, Claire Denis, Léa Seydoux, Michel Hazanavicius, Omar Sy gibi önemli isimlerin yer aldığı 200 Fransız sinemacı, şubat ayında Le Monde gazetesinde açık bir mektup yayımlayarak, “elitist” olarak tanımladıkları Académie des Arts et Techniques du Cinéma’nın yönetiminde sistematik değişiklikler yapılmasını talep etmiş, özellikle Akademi’nin başındaki yönetim kurulunun üyelerin oylarıyla seçilmesi gerektiğine vurgu yapılmıştı. Bu sinemacıların ortaya koyduğu tepki kısa süre sonra karşılık bulmuş ve Académie des Arts et Techniques du Cinéma’dan sorumlu olan yönetim kurulunun tüm üyeleri istifa edeceklerini açıklamıştı.

O dönemde verilen değişim sözü tutuldu ve eylül ayında, Akademi’nin başkanları ilk kez üyelerinin oylarıyla seçildi. Oylama sonucunda Akademi’nin başına Véronique Cayla ve Eric Toledano geldi. Véronique Cayla, o dönemde yayınladığı açıklamada şeffaflık, demokrasi ve cinsiyet eşitliğinin sağlandığı yeni bir dönem vadetti. Nitekim daha yönetime gelmesinin üzerinden birkaç ay geçmişken bu yönde önemli adımlar atmaya başladı.

18 onursal üyenin atılmasıyla Akademi’nin yönetim kurulunda cinsiyet eşitliği sağlandı

Akademi’nin yeni yönetim kurulu belirlenirken, Akademi’nin 4300 üyesinin oylarıyla 164 kişi belirlendi. Bunlara daha önce aldıkları ödüller nedeniyle onursal üyelik verilen 18 isim eklendi. Cayla ve Toledano yönetiminde alınan ilk büyük karar, yönetmelikte değişiklik yaparak bu 18 onursal üyeyi yönetim kurulundan çıkarmak oldu.

Akademi içinde kökleşmiş yapının kalıntılarını barındıran bu 18 onursal üyeden birisi de, tüm bu tartışmanın fitilini ateşleyen Roman Polanski’ydi. Amerika’da hüküm giymiş bir cinsel suçlu olmasına rağmen Fransa sinemasında kendisine yer bulmaya devam eden Polanski’nin yönetim kurulundan çıkarılması, Akademi’de değişim rüzgârlarının esmeye başladığını gösterdi. Onursal üyeliklerin kaldırılmasıyla birlikte yönetim kurulundan çıkarılan isimler arasında Costa-Gavras ve Regis Wargnier de yer aldı.

18 onursal üyenin çıkarılmasıyla birlikte akademi’de cinsiyet eşitliği de sağlanmış oldu. Zira eylül ayında oylamayla seçilen 164 kişilik yönetim kurulunda 82 kadın bulunuyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları