loading
close
SON DAKİKALAR

Rulo sigara tehlikesi!

Rulo sigara tehlikesi!
Tarih: 11.02.2012 - 21:16
Kategori: Sağlık, Yaşam

Boş sigara rulosu, kıyılmış tütün ve bu tütünü doldurmak için kullanılan aletle satılan ürünlere karşı uyarı geldi

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi’nden daha az vergi ödemek ve sigara fiyatlarının yükselmesi nedeniyle tütün alışkanlığından vazgeçen tiryakileri tekrar kazanmak için boş sigara rulosu, kıyılmış tütün ve bu tütünü doldurmak için kullanılan aletle satılan ürünlere karşı uyarı geldi.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, son zamanlarda sigara şirketleri tarafından Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan (TAPDK) ruhsatlı, içinde boş sigara rulosu, kıyılmış tütün paketi ve bu tütünü boş ruloya sarmak için kullanılan aletten oluşan ürünlerin piyasaya sürüldüğünü söyledi.

Kendilerine, normal sigaranın yarı fiyatına satılan bu ürünlerin Anadolu'da ''yok sattığı, Ankara'daki birçok markette de bulunduğu'' bilgisinin ulaştığını anlatan Dağlı, şunlara dikkati çekti: ''Son teşhir yönetmeliğinde sıkça adı geçen sarmalık tütün ibaresinin nedeni anlaşıldı. Bu ürün, boş sigara silindirlerinin içine sarmalık tütün dolduran cihazla birlikte satılıyor. İki paket alana tütün doldurma aleti bedava veriliyor. Bu ürün, sigara endüstrisinin artan fiyat nedeniyle düşen sigara satışlarını tekrar artırmak için yeni bir oyunu. Alt gelir düzeyindekileri düşük fiyatlı bu tür ürünlerle tekrar kazanmak istiyorlar. Artık yeterli geliri olmadığı için sigara alamayanları, bu kötü alışkanlıktan vazgeçenleri tekrar pazara çekme amacındalar. Üstelik bu ürünle daha az vergi ödüyorlar. Bu ürünün vergisi, sigara dışı ürün üzerinden alındığı için vergi kaybı ve kaçağına neden oluyor.''

Türkiye'de, özellikle gençleri tütün ve tütün ürünlerinden uzak tutmak için tek sigara satışının yasak olduğunu hatırlatan Dağlı, ''Bu ürünle gençlere yönelik bu yasak da bir anlamda deliniyor. Gençler bu düşük fiyatlı ürünlerden alarak bir paketi aralarında paylaşabiliyor. Bu da gençlerin ulaşabilirliğini artırıyor ve tek sigara satışı yasağının delinmesine zemin hazırlıyor'' dedi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları