loading
close
SON DAKİKALAR

Rusya, ABD'nin Ukrayna'daki askeri biyolojik programlarında görev yapan isimleri açıkladı

Rusya, ABD'nin Ukrayna'daki askeri biyolojik programlarında görev yapan isimleri açıkladı
Tarih: 10.03.2023 - 18:22
Kategori: Dünya

Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyolojik, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Birliği Şefi İgor Kirillov, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Ukrayna'daki askeri biyolojik programlarında görev yapan ABD'li uzmanların adlarını açıkladı.

Kirillov'un kamuoyuna paylaştığı listede Pentagon Savunma Tehdidi Azaltma Ajansı (DTRA) Müdürü Rhys Willams, Black & Veatch Mühendislik Şirketi Genel Müdürü Steven Edwards, Metabiota Genel Müdürü Nita Madhav, Battelle Askeri Tıp Merkezi Başkanı Lewis Von Thaer ön plana çıktı.

Kirillov, listede çok sayıda mikrobiyolog ve virüs bilimci bulunduğunu ekledi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıkladığı listede Ukrayna vatandaşları da yer aldı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Sağlık ve Epidemiyoloji Dairesi Başkanı Sergey Morgun, Sağlık Bakanlığı Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Vladimir Kurpita, Toplum Sağlığı Merkezi'nin referans laboratuvarlar sorumlusu İrina Demçişina, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Sağlık ve Epidemiyoloji Dairesi Merkezi Müdürü Sergey Litovka, Deneysel ve Klinik Veterinerlik Enstitüsü Uluslararası İşbirliği Direktör Yardımcısı Denis Muzıka, Black & Veatch Finans ve Vergi Müdürü Larisa Pekarskaya, Metabiota'nın eski SSCB coğrafyasındaki projelerinin sorumlusu Natalya Mihaylovskaya gibi isimler, listede başı çeken Ukrayna vatandaşları oldu.

'ABD makamları, kendi açıklamalarıyla çelişiyor'

ABD makamlarının Ukrayna'daki Amerikan biyoloji laboratuvarlarının çalışmalarına ilişkin açıklamalarında kendileriyle çeliştiklerini belirten Kirillov,
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby'nin biyoloji laboratuvarlarındaki faaliyetlerin özel askeri harekat başlamadan önce sonlandırıldığına dair açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

DTRA'nın biyolojik programının sürdüğünü ve cari dönemdeki ana görevlerin yerine getirilmekte olduğunu anlatan Kirillov, bunlar arasında tehlikeli patojen koleksiyonlarının daha fazla konsolidasyonu ve ayrıca biyorisk yönetimi ve epidemiyolojik izleme sistemlerinin konuşlandırılması bulunduğunu kaydetti.

'Kiev rejimi Pentagon'la etkileşimi sürdürüyor'

Kiev rejiminin bulaşıcı hastalıkların yayılma risklerini azaltma bahanesiyle, patojenik biyomalzemelerin transferi de dahil askeri biyolojik alanda Pentagon'la etkileşimi sürdürdüğüne dikkat çeken Kirillov, "Bu tür faaliyetler, daha sonra tehlikeli patojenlerle provokasyonlar gerçekleştirmek ve suçu Rusya'ya atmak için yürütülüyor olabilir" uyarısında bulundu.

'2022'de Afrika'da yaşanan Ebola salgınının arkasında ABD olabilir'

Kirillov, Eylül 2022'de Afrika'da patlak veren Ebola salgınının arkasında ABD'nin olabileceği bilgisini paylaştı.

Kirillov, "Orta Afrika ülkelerinden birinin Sağlık Bakanlığı, Ebola virüsünün Eylül 2022'de yapay olarak yayılma olasılığını araştırıyor. Bu endişenin kaynağı, belirlenen Sudan suşunun, 2012 salgını sırasında Afrika'da dolaşan virüsle aynı olmasıdır" dedi.

Bu bölgedeki ABD'li askeri biyologların patojenleri özensiz bir şekilde kullanmasının salgında etkili olan sebeplerden biri olarak görüldüğünü anlatan Kirillov, Washington'un Orta Asya ve Kafkasya'da tehlikeli patojen güçlendirme programı yürüttüğüne de dikkat çekti.

Kaynak : sputnik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları