loading
close
SON DAKİKALAR

Sabahattin Ali öldürüldüğü yerde anılıyor

Sabahattin Ali öldürüldüğü yerde anılıyor
Tarih: 02.04.2013 - 13:41
Kategori: Sağlık, Yaşam

Bundan 65 yıl önce katledilen gazeteci ve yazar Sabahattin Ali ölüm yıldönümünde anılıyor...

5 yıl önce Kırklareli'nde, Bulgaristan sınırına yaklaşık 35 kilometre mesafedeki bir köyün 50 metre dışındaki ormanlık alanda çürümüş bir ceset bulundu. Kimliği tespit edilemeyince köyün mezarlığına defnedilen bu ceset Türkçenin en kuvvetli yazarlarından birine aitti: Sabahattin Ali'ye...

Cinayet gününe kadarki 41 yıllık kısa hayatına, pek çok öykü, şiir ve roman sığdırmıştı. Sadece edebiyat değil, tek parti rejimine karşı amansız bir mücadele veren Marko Paşa dergisinin de kurucusu ve yazarıydı.

Davalar, tutuklamalar, sansür ve yasaklamalar ile iş yapamaz hale gelince yurt dışına çıkmaya karar vermiş, hapishanede tanıştığı ve sınırdan adam kaçıran bir çete ile anlaşmış ama sınıra kısa bir süre kala, kendisini dışarı çıkartacak olan kişi tarafından kafasına sopayla vurularak katledilmişti.

Bir süre sonra yakalanan Ali Ertekin, ünlü yazar Sabahattin Ali'yi öldürdüğünü itiraf etti. Ertekin, vaktiyle hırsızlıktan dolayı ordudan atılmıştı, geçimini insan kaçakçılığı ile sağlıyordu. Aynı zamanda Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) atası olan Millî Emniyet Hizmeti Riyâseti'ne (MAH) bilgi veren bir muhbirdi.

Mahkeme faslında cinayeti işlediği yeri gösteremedi. MAH için çalıştığını söyleyince yalnızca dört yıl ağır hapis cezası aldı. Birkaç hafta sonra ise afla serbest kaldı.

Gazeteci ve yazar Sabahattin Ali cinayetinin de derin devlet bağlantılarının bir anda üstü örtüldü.

65 yıl önce katledilen Sabahattin Ali bugün düzenlenene bir dizi tören ile anılıyor. Cumhuriyet döneminde öldürülen ilk gazeteci olarak da basın tarihimiz için kara bir gün.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları