loading
close
SON DAKİKALAR

Sabah'ın 'Tabipler Odası tecavüzü adliyeye bildirmemiş' başlıklı haberine İstanbul Tabip Odası'ndan yanıt: Beyaz önlüğümüzü çamurunuzla kirletemezsiniz

Sabah'ın 'Tabipler Odası tecavüzü adliyeye bildirmemiş' başlıklı haberine İstanbul Tabip Odası'ndan yanıt: Beyaz önlüğümüzü çamurunuzla kirletemezsiniz
Tarih: 21.11.2019 - 15:29
Kategori: Sağlık, Yaşam

İstanbul Tabip Odası, Sabah gazetesinin "Tabipler Odası tecavüzü adliyeye bildirmemiş!" haberine ilişkin açıklama yayınladı.

Jinekoloji profesörü Fecrialem Sevilen, İstanbul Nişantaşı’nda bulunan özel muayenehanesinde iki kadın hastasına yönelik cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle ‘Nitelikli cinsel saldırı’ suçundan 23 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Sabah gazetesinde dün yayınlanan "Tabipler Odası tecavüzü adliyeye bildirmemiş!" başlıklı haberde Sevilen'in 1998 yılında bir kadın hastasına muayenehanesinde tecavüz ettiği belirtilerek, olayın İstanbul Tabipler Odası tarafından adliyeye bildirilmediği vurgulandı.

Sabah'ın Sema Alim Dalgıç imzalı haberinde "Sevilen'e 6 ay uzaklaştırma cezası vermesine rağmen adliyeye bildirmediği ortaya çıktı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, söz konusu olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu" ifadeleri yer aldı.

Tabip Odası'ndan yanıt

İstanbul Tabip Odası, Sabah'ın haberine yanıt veren bir açıklama yayınladı. "Beyaz önlüğümüzü çamurunuzla kirletemezsiniz!" başlıklı açıklamada, "Dr. Fecrialem Sevilen hakkında yapılan şikayet İstanbul Tabip Odası tarafından ciddiyetle ve hassasiyetle incelenmiş ve Yönetim Kurulu’nun 21.06.2000 tarihli toplantısında soruşturma açılmasına karar verilmiştir.  İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu, mevzuatın kendisine tanıdığı en yüksek cezayı (altı ay meslekten men) oy birliğiyle vermiştir" denildi.

Açıklamada ayrıca, Sabah gazetesine yönelik olarak, "Kadına yönelik şiddet/cinsel taciz konusunda ufacık da olsa bir duyarlılığınız varsa on yedi yıllık AKP iktidarı döneminde devasa boyutlara ulaşmış kadın cinayetlerin, tarikat yurtlarında tecavüze uğrayan çocukları yazın" çağrısında bulunuldu.

İstanbul Tabip Odası'nın açıklaması şöyle:

"Dünkü Sabah gazetesinde yayınlanan  “Tabipler Odası tecavüzü adliyeye bildirmemiş” başlıklı haberde “nitelikli cinsel istismar” suçundan 23 yıl 4 ay hapis cezası alan Dr. Fecrialem Sevilen’in 1998 yılında da bir hastasına tecavüz ettiği, İstanbul Tabip Odası’nın olayı araştırıp Sevilen’e altı ay meslekten uzaklaştırma cezası verdiği halde olayı adliyeye bildirmediği ifadelerine yer verildi.

İstanbul Tabip Odası’nın cinsel saldırı olayında üzerine düşeni yapmadığı izlenimi yaratmaya çalışan haberle ilgili açıklamamızdır:

1- Dr. Fecrialem Sevilen hakkında yapılan şikayet İstanbul Tabip Odası tarafından ciddiyetle ve hassasiyetle incelenmiş ve Yönetim Kurulu’nun 21.06.2000 tarihli toplantısında soruşturma açılmasına karar verilmiştir.

2- İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu 03.10.2000 tarihli kararında iddiayı sabit bularak Dr. Fecrialem Sevilen’e 6023 Sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu ve ilgili mevzuatın kendisine tanıdığı en yüksek cezayı (altı ay meslekten men) oy birliğiyle vermiştir.

3- İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu’nun Dr. Fecrialem Sevilen hakkında verdiği altı ay meslekten men cezası Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu’nun 14-15.04.2001 tarihli oturumunda oy birliğiyle onanmıştır.

4- Söz konusu soruşturma süreci Türk Ceza Kanununda 2004 yılında yapılan “Sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi” başlıklı düzenlemenin öncesinde gerçekleşmiştir. Soruşturma sürecinde geçerli olan Türk Ceza Kanununun 530. maddesinde sağlık çalışanlarının ihbar yükümlülüğü “bu ihbar kendisine yardım ettikleri kimseyi takibata maruz kılacak ahval MÜSTESNA olmak üzere” şeklinde düzenlenmiştir.

5- Tabip Odası’nın yaptığı bir soruşturma sonucunda savcılığa bildirimde/suç duyurusunda bulunmaması, mağdurların şikayetini/suç duyurusunda bulunmalarını engelleyen bir durum değildir. Tam tersine, mağdurlar istedikleri takdirde olayı adli makamlara yansıtabilir ve İstanbul Tabip Odası’nın verdiği ceza yargılama sürecinde mağdurların elini güçlendiren bir kanıt olarak kabul edilmektedir.

Görüldüğü gibi İstanbul Tabip Odası söz konusu cinsel taciz olayında üzerine düşen bütün sorumluluğu özenle yerine getirmiş, suçlu bulduğu Dr. Fecrialem Sevilen’i kendi mevzuatı dahilinde en ağır cezaya çarptırmıştır. İstanbul Tabip Odası’nın bu süreçte hiçbir hatası, eksiği yoktur.

Durum böyle iken, yirmi yıl önceki bir olayla ilgili bir mahkeme kararından kendilerince “Tabip Odası’nın açığını bulduk!” zannına kapılıp, İstanbul Tabip Odası’ndan görüş, bilgi isteme zahmetine bile girmeden “Tabipler Odası tecavüzü adliyeye bildirmemiş” manşetiyle çamur atmaya teşebbüs eden sözde gazetecilere cevabımızdır:

1- Kadına yönelik şiddet/cinsel taciz konusunda ufacık da olsa bir duyarlılığınız (ve cesaretiniz) varsa on yedi yıllık AKP iktidarı döneminde devasa boyutlara ulaşmış kadın cinayetlerini yazın.

2- Kadına yönelik şiddet/cinsel taciz konusunda ufacık da olsa bir duyarlılığınız (ve cesaretiniz) varsa tarikat yurtlarında tecavüze uğrayan çocukları yazın.

3- Kadına yönelik şiddet/cinsel taciz konusunda ufacık da olsa bir duyarlılığınız (ve cesaretiniz) varsa AKP milletvekilinin evinde ölü bulunan Nadira Kadirova olayını yazın.

4- Kadına yönelik şiddet/cinsel taciz konusunda ufacık da olsa bir duyarlılığınız (ve cesaretiniz) varsa Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Dokuz yaşındaki kız çocuğuyla evlenilebilir.” fetvasını yazın.

5- Kadına yönelik şiddet/cinsel taciz konusunda ufacık da olsa bir duyarlılığınız (ve cesaretiniz) varsa “Dokuz yaş da fazla; altı yaşındaki kız çocuğuyla evlenilebilir.” fetvası veren dinci gerici tarikat liderlerini yazın.

Beyhude yere meslek örgütümüze çamur atmaya çabalamayın, beyaz önlüğümüzü çamurunuzla kirletemezsiniz!"

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları