loading
close
SON DAKİKALAR

''Sadece bir partinin adayı şeklinde bir Cumhurbaşkanı tarifini doğru bulmuyoruz''

''Sadece bir partinin adayı şeklinde bir Cumhurbaşkanı tarifini doğru bulmuyoruz''
Tarih: 29.05.2014 - 14:56
Kategori: Siyaset

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: ''Sadece bir partinin adayı şeklinde bir Cumhurbaşkanı tarifini doğru bulmuyoruz''

-“Bizim yaklaşımımızda bir aday, başka siyasi görüşlere bile mensup olabilir. Önemli olan demokrat, barışçı, insan hak ve özgürlüklerini içselleştirmiş olmasıdır”


-”Adalet Komisyonu’nda görüşülen tasarıya, Engin Alan’ın özgürlüğüne kavuşması amacıyla bir madde eklenmesine ilişkin önerge vereceğiz”‘

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “sadece bir partinin adayı” şeklinde cumhurbaşkanı tarifini doğru bulmadıklarını belirterek, “Bizim yaklaşımımızda bir aday, başka siyasi görüşlere bile mensup olabilir. Önemli olan demokrat, barışçı, insan hak ve özgürlüklerini içselleştirmiş olmasıdır” dedi.

Hamzaçebi, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, 17 Aralık soruşturmasından sonra hükümetin bunun üzerini kapatmak için yasa değişiklikleri yaptığını, binlerce polisi görevlerinden aldığını, HSYK’ya müdahale ettiğini, bürokratların tayinini çıkardığını savundu.

Akif Hamzaçebi, son olarak, İstanbul’da iki emniyet amirinin, söz konusu soruşturmada görev yaptıkları için meslekten ihraç edildiğini, ayrıca 1 Mayıs öncesi mitingi duyurmak için bildiri dağıtan gruba “şiddet uygulamadığı” için bir polisin görevden alındığını ileri sürdü. Akif Hamzaçebi, “Sayın Başbakan, birilerini dışarıda film çevirmekle suçluyor ama asıl filmi kendisi burada çeviriyor” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülen yargı paketine değinen Hamzaçebi, tasarıya, Engin Alan’ın özgürlüğüne kavuşması amacıyla bir madde eklenmesine ilişkin önerge vereceklerini bildirdi. Alan’a yönelik uygulamanın bir zulüm, eziyet olduğunu dile getiren Hamzaçebi, “(Törende ayağı kakıp alkışlamadı) diye bir basit hesap, Engin Alan üzerinden görülüyor. Bu çirkinliktir. Sayın Başbakan, Cumhurubaşkanı adaylığına giden bu süreçte, basit hesapları bir kenara bırakmalı” dedi.

Verecekleri söz konusu önergenin, daha önce AKP ile mutabık kaldıkları önerge olduğunu anımsatan Hamzaçebi, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, önergenin içeriğini uygun bulmaması nedeniyle yasalaştırılamadığını savundu.

-”Seçilmiş her milletvekilinin TBMM’de olması”

Hamzaçebi, Engin Alan ile ilgili verecekleri önergenin, daha önce TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in gruplara gönderdiği kanun teklifi ile aynı içerikte olduğunu ifade etti. Hamzaçebi, Çiçek’in de bu işin peşini bırakmaması ve bu yasal düzenlemenin Meclis tatile girmeden önce çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Akif Hamzaçebi, eğer bu konuda Anayasa değişikliği gerekli olursa, bunun da bir hafta içerisinde yapılabileceğini söyledi.

Seçilmiş her milletvekilinin TBMM’de olması gerektiğine inandıklarını kaydeden Hamzaçebi, “Bu milletvekilinin hangi partiye mensup olduğu önemli değildir. ‘Bundan başkaları da yararlanacak’ gibi endişeleri doğru bulmuyorum. Önemli olan bir insanın özgürlüğüdür” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in, çocuk işçi çalıştıranlara hapis cezası öngören kanun teklifine hükümetin destek verip vermeyeceği yönündeki soru üzerine Hamzaçebi, “Hükümet, madenlerde taşeron işçi istihdamını önleyen teklifimize de destek vermiyor. Genel Kurul’da bu teklifin görüşülmesine sıra geldiğinde, kendileri önerge veriyor, sonra çoğunluğun olamamasını sağlıyor ve Meclis’i kapatıyorlar” diye konuştu.

Geçen oturumda muhalefetin oyları ile kabul edilen önergelerini anımsatan Hamzaçebi, AKP grubunun bu sonuca itiraz ettiğini ve “bu golü yemiş olmayı Genel Başkanlarına nasıl izah edecekleri endişesiyle” oturumu yönetin TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’yu taraflı olmakla suçladıklarını iddia etti.

Hamzaçebi, bu nedenle AKP grubunun, Özgür Özel’in söz konusu teklifine destek vereceğini tahmin etmediğini söyledi.

-”Başka siyasi görüşlere bile mensup olabilir”

Cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partilerine yapacağı ziyaretin anımsatılması üzerine da Hamzaçebi, şu ifadeleri kullandı:

“Biz Türkiye’nin adayını belirlemeye çalışıyoruz. Sayın Bahçeli gelsin, önerilerini yapsın, değerlendiririz. Gerekli açıklamayı o zaman yaparız. Türkiye’nin adayı olsun istiyoruz. Sabah vatandaşımız televizyonunu açtığında öfke ile dolu bir sesle uyanmasın istiyoruz. Öfke dolu bir sesle güne gergin başlamasın istiyoruz. Herkesi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı olsun. Barış içinde, huzur içinde yaşayalım istiyoruz.

Cumhurbaşkanı, halkın başıdır. Halkın bütün renklerini kucaklayabilen bir kişi olsun istiyoruz. Sadece bir partinin adayı şeklinde bir Cumhurbaşkanı tarifini doğru bulmuyoruz. Bizim yaklaşımımızda bir aday, başka siyasi görüşlere bile mensup olabilir. Önemli olan demokrat, barışçı, insan hak ve özgürlüklerini içselleştirmiş olmasıdır.”

-”Niyetleri seçim sonrasına bırakmak”

Hamzaçebi, Meclis Soruşturma Komisyonu ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, AKP’nin Meclis Başkanlığı ile ittifak içerisinde olduğunu, milletvekillerinin fezlekelere, belgelere erişmemesi için bu komisyonun kurulmasını seçim sonrasına bırakma niyetinde olduğunu ileri sürdü.

Soruşturma komisyonunun kurulmasının engellenmesinin, suçun büyük olduğunu gösterdiğini iddia eden Hamzaçebi, kendisinden korkusu olmayanların, bu komisyonun kurulmasını geciktirmeye gerek duymayacağını ifade etti.

-”Helal kazanç sertifikası”

Soma’daki maden faciasına değinen Hamzaçebi, burada vahşi kapitalizmin görüldüğünü, aşırı üretim ve kar hırsının buradaki cinayeti tetiklediğini söyledi.

Türk Standartları Enstitüsü’nün iki yıldır helal gıda sertifikası verdiğini anımsatan Hamzaçebi, “Ben onlara bir çağrıda bulunuyorum; bir de helal kazanç sertifikası versinler” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, Diyarbakır’da, çocukları dağa kaçırılan annelerin eyleminin anımsatılması üzerine, Başbakan Erdoğan’ın bu konudaki tutumunu eleştirdi.

Erdoğan’ı bu konuda HDP’yi sorumlu tuttuğunu ve onları göreve çağırdığını belirten Hamzaçebi, “HDP Başbakan’ın bu çağrısına bir cevap verdi: ‘Kaçırılan çocukların adreslerini hükümet bizden daha iyi biliyor’ diyorlar. Başbakan’a çağrı yapıyorlar ve ‘Çocukları gelin birlikte gidelim alalım gelelim’ diyorlar. Merak ediyorum, Başbakan ne cevap verecek. Ben B ve C planlarını, teslimiyet ve kaçmak olarak görüyorum” diye konuştu.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları