loading
close
SON DAKİKALAR

Sağlık Bakanı Koca, 23 Haziran Bilim Kurulu toplantısı açıklamasında; 'Dünyanın en iyi aşı programlarından birini yürütüyoruz 18 yaş üstünü 25 Haziran'dan itibaren aşı programına alınıyor'

Sağlık Bakanı Koca, 23 Haziran Bilim Kurulu toplantısı açıklamasında; 'Dünyanın en iyi aşı programlarından birini yürütüyoruz 18 yaş üstünü 25 Haziran'dan itibaren aşı programına alınıyor'
Tarih: 23.06.2021 - 19:29
Kategori: Sağlık, Yaşam

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Bilim Kurulu basın açıklamasında; Biz Covid-19 ölümlerini DSÖ'nün belirlediği kriterlere göre tespit edip 50 bin kaybımız var derken, dolaylı nedenlerle en az bir bu kadar daha vatandaşımızı kaybettik.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, cuma gününden (25 Haziran) itibaren 18 yaş ve üzeri tüm vatandaşların aşı randevusu alabileceğini söylerken, "55 milyona yakın vatandaşımızın en az yüzde 70'ini Kurban Bayramı'na kadar en az bir doz aşılanmış olmasını sağlamak istiyoruz" dedi. Koca, aşı tedariğinde bir sorun olmadığını belirtirken, bugüne kadar 24,5 milyon doz BioNTech, 34 milyon doz Sinovac aşısının geldiğini aktardı. Yayılma hızının çok yüksek olduğu Delta varyantına ilişkin de konuşan Koca, "Delta varyantıyla ilgili şu ana kadar sekansı yapılmış olan, adı konan 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. Yoğunluklu olarak da İstanbul'da görüldü" ifadesini kullandı.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Aşı yan etkilerinin durumu ve yerli aşımız TURKOVAC'ın faz üç klinik çalışması. Salgını aşıyla aşacağız demiştik. Zaferden emin ve yakınız ama temkinliyiz. Koronavirüs küresel salgının beraberliğinde birçok zorluğu getirdi. Salgın hastalık ülkemize ulaşmada ilk dönemi yani salgına hazırlık, karantina ve önlemlerin neler olabileceği hazırlık dönemiydi.

"Bu aşamada aldırdığımız tedbirler bize 3 ay kazandırdı. İkinci bölüm ise tanımadığımız bu düşmandan nasıl korunacağımızı öğrenmekle uğraşma dönemiydi. Nasıl bulaşıyor, nasıl hasta ediyordu? Kişisel hangi tedbirler alınabilir, sosyal hayatımızı nasıl düzenleyebiliriz sorularıyla geçen üçüncü dönem.

"Salgın döneminde kontrollü sosyal hayatın nasıl olabileceğine odaklandık. Bu dönemde dijital altyapımız çok hızlı sonuç almamızı sağladı. Üçüncü dönem ise mücadele dönemiydi. Salgın ilerledikçe hastalarımızı nasıl tedavi edeceğimizi öğrenmeye başladık. Bu bölümde çok canımız yandı, büyük kayıplar verdik.

"Güçlü sağlık altyapımız dünyada hastaların entübe edildiği, oksijen maskeli hastaların sıra beklediği durumlardan bizi korudu. Hiçbir altyapı eksikliği yaşamadık.

"En iyi ve en etkili tedaviyi en kısa sürede devreye aldık. Evde izolasyon önlemleri ve filyasyon çalışmalarıyla tam bir seferberlikle hastalıkla mücadele ettik. Salgın yönetiminin en zorlu günleri bu günlerdi.

"Dördüncü bölüm ise salgının kontrolünü ele alarak aşılama programımızın başladığı, salgının gerileyip insanlığın ve bilimin kazanmaya başladığı aşama. Şu an bu aşamadayız ve salgının kısa sürede son bulacağına inancım tam.

"Salgınla karşılaşmadan önlemler aldık, salgından toplumumuzu korumak için tedbirler aldık ve şimdi de aşıyla salgından kurtulmanın eşiğindeyiz.

"Salgın sebebiyle 50 binden fazla vatandaşımızı kaybettik. Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri nedeniyle yaşadığımız kayıp bundan çok daha büyük. Bu durumun temel sebebi salgın dışında sağlık hizmetinin yavaşlaması ya da vatandaşlarımızın salgın dışındaki sebeplerden hastaneye gitmelerinden imtina etmeleridir. Benzer birçok hastalığın teşhisinde azalış olurken o hastalığa bağlı kayıplarda artışlar yaşadık.

"Salgın döneminde yüzde 56 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümler yüzde 10'dan fazla artış gösterdi.

"Biz Covid-19 ölümlerini DSÖ'nün belirlediği kriterlere göre tespit edip 50 bin kaybımız var derken, dolaylı nedenlerle en az bir bu kadar daha vatandaşımızı kaybettik.

"Dünya genelinde de durum farklı seyretmedi. Bugün küresel ölçekte en az 3,9 milyon insan hayatını kaybetti ancak doğrulanmamış vakalar ve sağlık hizmetine erişimin kısıtlanması gibi 10 milyonun üzerinde ölüm de Covid-19 ve onun yıkıcı etkisi değerlendiriliyor.

Üzücü olan hastalığı geçirmiş kişileri hastalığın bıraktığı hasarlarla neyin beklediği konusudur. Gelecek 3 yıl boyunca mevcut ölümlerin üç dört katı kadar daha kayıp beklendiği belirtilmektedir. Bu son derece hazin vahim tablo ve beklentidir. Öyle görünüyor ki gelecek 3 yıl bu hasarı telafi etmekle geçecektir.

"Dünyanın en iyi aşı programlarından birini yürütüyoruz.

"Ağır bedeller ödedik ama güzel günlere çok ama çok yaklaştık. Son dönemeçte hata yapmadan bu dönemi kapatalım. Lütfen herkes kendi kişisel güvenlik çemberini oluşturarak bir süre daha dikkatli olmalı ve vakit geçirmeden aşısını olmalı.

"Bugün vaka sayısı 5 bin 809. Dün 6 binin üzerindeydi biliyorsunuz. Pazartesi ve salı bir yükselişle kendisini gösteriyor salgın. Vefat sayımız 65. İyileşen sayımız 5 bin 917. Hasta sayısı 550. Ağır hasta sayımız binin altına düşmüştü, giderek düşmeye devam ediyor, 763. Toplam vefat sayımız da 49 bin 358. 50 bine yaklaşmış olduk.

"Biz özellikle şu dönemde hızla 18 yaş ve üzeri olan vatandaşımızı aşılamak istiyoruz. Ne kadar erken yapabilirsek, toplumsal bağışıklığı o kadar erken sağlayabileceğimizi, erken dönemde bir tedbir anlamında çözüm olacağına inanıyoruz. 25 yaşa kadar inmiş oldu, bugünden söyleyebilirim, cuma günü itibariyle 18 yaşından gün almış olan bütün vatandaşlarımızı tanımlamış olacağız. 55 milyona yakın vatandaşımızı en az yüzde 70'ini en az bir doz aşılanmış olmasını sağlamak istiyoruz. Vatandaşlarımızın bu süreçte aşı noktasında daha hassasiyetle aşılarını olmalarını rica ediyorum. Erken dönemde aşılarımızı olma gayret ve çabası içinde olmamız önemli.

"Önümüzdeki süreçte 18 yaşa kadar indirdiğimiz bu dönemde, aşının tedariğiyle birlikte yine Bilim Kurulu'muzda değerlendirilmiş olur, 6 haftalık süreyi daha da erkene çekebiliriz. Bu tamamen 18 yaşa kadar vatandaşımızın en az 1 kez aşılanmasını sağlamak ve gelebilecek aşıda sorun olmadığını gördüğümüzde hızla ikinci aşılarını da vatandaşlarımızın yapmak, Delta varyantına karşı etkinliğin hızla sağlanmasını oluşturmak istiyoruz.

"Şu ana kadar bize Sinovac aşısının, 100 milyon dozun gelmesi gerekiyordu, en geç nisan sonunda. Şu ana kadar gelen aşı miktarı 34 milyon oldu. Biontech baştan hatırlarsanız Aralık 27'de 4,5 milyon Mart sonuna kadar teslim edilmek üzere anlaşma yapmıştık. Biz haziran ayında 30 milyon doz aşının gelmesi şeklinde bir sözleşme yapmıştık. Bu 30 milyondan 20 milyon aşımız gelmiş oldu. Pazartesi ve salı da 5 milyona yakın gelmiş olacak. 30 milyona tamamlanması temmuzun ilk 3-4 gününde olabilir. Şu ana kadar 24,5 oldu. Bu anlamda ciddi bir sorun olmadığını söyleyebilirim. Uğur Hoca da üzerinde hassasiyetle durmaya gayret ediyor. 

Kaynak : istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları