loading
close
SON DAKİKALAR

Sağlıksız et, meclis gündeminde

Sağlıksız et, meclis gündeminde
Tarih: 17.08.2012 - 15:30
Kategori: Sağlık, Yaşam

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Et ve Balık Kurumu'ndaki (EBK) sağlıksız ve hastalıklı et iddialarını Meclis gündemine taşındı...

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren EBK Genel Müdürlüğü ile ilgili iddialara dikkat çekerek Bakan Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı bir kurumla ilgili olarak hastalıklı ve ölmüş hayvanların etlerinin piyasaya sürülmesinden, sağlıklı hayvanların, piyasadan toplanan sağlıksız ve hasta hayvanlarla değiştirildiğine kadar birçok iddianın bulunduğunu anımsatan Aygün, EBK'nın hastalıklı ve ölmüş hayvanların etlerini piyasaya sürüp sürmediğini ve miktarını sordu.

Denetim vurgusu

Kuruma ait sağlıklı hayvanların, piyasadan toplanan verem ve şap hastalığı bulunduğu öne sürülen hayvanlarla değiştirildiğine ilişkin iddialara değinen Aygün'ün önergesinde denetim konusuna dikkat çekti. Aygün'ün önergesinde şu sorular yer aldı:

"Sağlıksız et satışı konusuyla ilgili olarak Bakanlığınızın denetim elemanları bu olay kamuoyuna yansımadan önce EBK'da denetim yapmış mıdır? Denetimlerde EBK'nın et üretimi yaptığı kombinalarla ilgili olarak herhangi bir problem tespit edilmiş midir? Edilmişse ne tür yaptırımlar uygulanmıştır? EBK'nın yaptığı hayvan ithalatıyla ilgili milyonlarca lirayı bulan bu ihalelerle ilgili olarak bakanlığınızın ya da EBK denetim birimleri bir inceleme yapmış mıdır? Görevleri arasında "gıda üretimi, güvenliği ve güvenirliği"ni sağlamak bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı bir kuruluşun bile halka sağlıksız et satabiliyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye son yıllarda et üretimi için yurt dışından önemli ölçüde canlı hayvan ithal etmektedir. İthalatın başladığı yıldan bu güne kadar yapılan ithalat miktarıyla ve bu ithalata ödenen parayla ilgili yılık bazda bilgi verir misiniz?"

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları