PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ile Almanya'da ortak basın toplantısı düzenleyene Demirtaş, "Şu an çift taraflı ateşkes dönemindeyiz" dedi...
Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan 'Rojava' konulu uluslararası konferansa katılan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ve BDP Eşbakanı Selahattin Demirtaş bir basın toplantısı düzenledi. ANF'nin haberine göre, Kürt sorunun çözüm sürecinin üç aşamalı olduğunu belirten Demirtaş, "Üç aşamalı sürecin ilk aşamasının hazırlık devresindeyiz. Bunun için de Öcalan'ın geri çekilme için çağrı yapmasını bekliyoruz" dedi.
Türkiye, Suriye muhalefeti ve Esat rejimiyle ilişkilere yönelik sorulara maruz kalan Müslim, "Batılı güçlerle ilişkilerimiz var. Fakat galiba şanssızlığımızdır; biz daha görüşmelere başlamadan bize karşı anti-propagandalar başlıyor. Bunun başında da Türkiye geliyor. Bizim PKK'ye bağlı olduğumuzu ve rejim yanlısı olduğumuzu iddia ediyorlar. Bu yüzden gittiğimiz her yerde kendimizi anlatıyoruz" dedi.
'TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMELERİMİZ YOK'
Suriye'deki iç savaşın Arap Birliği'nin kararıyla arttığını söyleyen Müslim, "Saldırılar, Esat rejiminin yüzüdür. Rejim daha önce özgürlük ve demokrasiden söz ediyordu, şimdiki kavga ise bir rejim savaştır. Bir yandan gitmek istemeyen rejim var, diğer yandan ise buna karşı direnen rejim var. Biz kendimizi iki güce karşı savunuyoruz; hem muhaliflere ve hem de rejime karşı" diye konuştu.
"Türkiye ile herhangi bir görüşmeniz var mı?" şeklinde soruya yanıt veren Müslim, "Böyle bir şey söz konusu değil. Davutoğlu bazen medya yoluyla mesaj gönderiyor, biz de buna yine medya üzerinden yanıt veriyoruz" dedi. "Muhaliflerin Kürtleri bir halk olarak kabul etmek istemediğini" söyleyen PYD lideri devamla şöyle konuştu, "Arap muhalefeti Kürtlerin haklarının anayasada yer almasından yana değiller. Demokrasinin savunulması gerekiyor. Bu yüzden demokrasiyi savunacak kimse yoksa o zaman demokrasiyi daha tohumken yok edecek birçok güç ortaya çıkar. Bunu koruyacak olanlar da halktır. Bunun için de bütün halkı örgütlemişiz. Silahlarımız da halkımızdandır. İstesek de kimse silah vermiyor."
DEMİRTAŞ: SÜREÇ ÜÇ AŞAMALI
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki çözüm sürecine dair sorulara maruz kaldı. Sürecin üç aşamalı olduğuna dikkat çeken Demirtaş "İlk aşamanın hazırlık sürecindeyiz. Yani ilk sürecin başlaması için hazırlıkları yapıyoruz. Bu hazırlık yeterli düzeyde organize edilirse Öcalan'ın geri çekilme için çağrı yapmasını bekliyoruz. Aşamalar şöyle; geri çekilme; anayasal reform ve silahların bırakılarak normalleşme süreci."
'ŞU ANDA ÇİFT TARAFLI ATEŞKES YAŞANIYOR'
Şu anda iki taraflı ateşkes yaşandığını belirten BDP lideri "Sürecin en büyük sorunu güven sorunudur. Tarihi kökleri olan güvensizlikler var. Bunları aşmak kolay olmuyor. En azından sağlam pratik adımlarla çözüme gitmeye çalışıyoruz. Güvensizlikleri sözle değil, pratikte atdımların atılmasını istiyoruz" dedi.
Bu üç süreçle de Kürt sorunu tamamen çözülmeyeceğini savunan Demirtaş "AKP hükümetiyle barış yapılacağına inanıyor musunuz?" şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi: "Bu hükümetle çözüm olacağına inanıyoruz. Çünkü çözüm dostla değil, kavga edilenle olur. Meyveler olgunlaştığında toplanması daha sonra işe yaramaz. Makul bir hızla süreç ilerliyor, bu kararlılık olduğu sürece de bir tehlike görülmüyor."
'ALMANYA KÜRT POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMELİ'
Demirtaş Almanya'daki temaslarına ilişkin ise şu bilgileri verdi: "Son iki günde 10'dan fazla görüşme yaptık. Dışişleri Bakanlığı'nın yanı sıra çok sayıda görüşme yaptık. Almanya'nın yeni bir Kürt politikasına ihtiyacı var. Kürt halkı kimseye düşmanlık yapmadan kendi özgürlüğünü ve özgünlüğünü elde etmek istiyor. Bütün büyük devletlerin de bu yüzyılda Kürt ve Kürdistan ile nasıl bir stratejiyle ilişkilerinin olacağı şimdiden belirlenmeli."