loading
close
SON DAKİKALAR

Samsun’da BAT işçileri haklarını aldı

Samsun’da BAT işçileri haklarını aldı
Tarih: 01.03.2013 - 15:58
Kategori: Sendika

Samsun’un Ondokuz Mayıs ilçesindeki British American Tobacco (BAT) işçilerinin direnişi son buldu...

İki gün önce fabrikaya müfettişler gelince taşeron işçilerin operatör olarak çalıştırıldıkları anlaşılmasın diye müfettişlerin görmeyeceği bir odaya kilitlenen, bu yüzden kapıyı kırıp toplantı odasını basan 8 işçinin dün tek taraflı olarak iş akitleri feshedildi. İşten çıkartıldıklarını öğrenen ve kötü çalışma koşullarını protesto eden 8 işçi, fabrika içerisinde bulunan direğe çıkarak direnişe geçti.

Daha önce BAT’tan işten çıkarılan işçiler de fabrika önüne gelerek eyleme destek oldu. Halen BAT’ta çalışan ancak BAT yönetimine dava açmış olan ve eylem boyunca işletmede tutulan taşeron işçilerin kapıda bekleyen işçilerle buluşmaları engellendi.

Dün BAT fabrikasında başlayan eylem akşam saatlerinde işveren ile anlaşılması neticesinde son buldu. Başlangıçta İş Kanunu’nun 25.maddesinin ikinci bendine göre haklı sebeple iş sözleşmelerini fesheden işveren, direnişin ardından geri adım atarak işten çıkarılan işçilerin tazminatlarını ve yoksun kaldıkları sosyal haklarını ödemeyi kabul etti.

Diğer taraftan, direnişin ardından işten çıkarılan 8 işçi haklarına kavuşurken, BAT yönetimiyle mahkemelik olan 23 işçinin daha işten çıkarılacağı öğrenildi. Böylece 2008′den bu yana BAT’tan atılan taşeron işçi sayısı, işten atılacağı kesinleşen 31 işçiyle birlikte 78’e yükselmiş oldu.

Sol.org.tr

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları