loading
close
SON DAKİKALAR

Savaş Halep'i esir aldı

Savaş Halep'i esir aldı
Tarih: 05.08.2012 - 11:58
Kategori: Dünya

Ramazanla beraber çatışmaların şiddetlendiği Halep, muhalifler ve hükümet güçleri arasında ikiye bölünmüş durumda...

Halep’te savaş ikinci haftasına girerken Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), şehrin doğusunu neredeyse ele geçirdi. Batı bölgeler ise halen Devlet Bşakanı Beşşar Esad kontrolünde. Batıda yer alan Salahattin Mahallesi’ndeki çatışmalar ise şehrin tamamından duyuluyor. Muhaliflerin ilk ele geçirdiği ve yoğun olduğu bu bölgede çatışmalar aralıksız sürüyor. ÖSO, kendi bölgesinde her yola barikatlar kurmuş, yol kontrolü yapıyor. Bu barikatların biriyse en kritik olanı. Her an bir roketatar saldırısına ya da keskin nişancının kurşununa maruz kalabiliyor. Halep’in doğusuyla batısını ayıran barikat... Burada 500 metre mesafede iki ordunun namluları birbirine dönmüş durumda. Askerler kafalarını dışarı çıkarmaya korkıyor. Ramazan ’la birlikte başlayan Halep’teki çatışmalar şiddetini arttırarak devam ediyor. Muhalifler, her gün rejime bağlı yeni bir karakolu ya da kamu binasını ele geçiriyor. Bir yandan Esad’ın Halep’e büyük bir saldırı için yığınak yaptığı konuşulurken, diğer yandan muhalifler Halep’te mahalle mahalle egemenlik kurmaya devam ediyor.

Şebbiha avı

Muhaliflerin elinde olan tüm bölgeler Özgür Suriye bayrakları ile donanmış durumda. Muhalif karargahlarında mermi ve silahların yanında sprey boyalar da bulunuyor. Duvarlara yazılan yazılar en az mermiler kadar etkili muhalifler için. Çünkü 40 yıllık Esad iktidarında değil rejimi eleştirmek, Esad’ı sevmediğini söylemenin bile ‘öldürülmek’ için yeterli bir neden olduğunu belirtiyor muhalifler.

Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin tüm sokakları tutulmuş durumda. Kimlik kontrolü yapılıyor. Kontrollerin amacı ise Şebbiha (Esad’a bağlı silahlı milisler) olma ihtimali olan herkesin sorgulanması. Muhaliflerin iddiasına göre, birkaç gün önce yakalanarak idam edilen Sünni aşiret lideri  Zeyno Berri ile aynı soy ismi taşıyan herkes potansiyel Şebbiha. Şebbihalar muhalifler için Esad askerinden ve diğer resmi güçlerinden daha tehlikeli.

Suikast dönüşü hurmalı ekmek

Halep’in doğusu ile batısını ayıran bu noktada sürekli çatışmalar yaşanıyor. Keskin nişancılar her iki tarafta konumlanmış. Muhaliflerin tarafındaki bir keskin nişancının yanına çıkıyoruz. Bize tek tek nerelerde keskin nişancı var, Esad’ın askerleri nerede konuşlanmış gösteriyor. Hatta ‘Bakın Halep Kalesi’nin orada hareketlenme var, silahlı iki kişi gördüm, vurabilirsem birini vurayım’ diyor. Birkaç derin nefesin ardından tekbirler getiriliyor ve silah sesi mahalleyi inletiyor. Keskin nişancı büyük bir heyecan içinde Arapça, “Vurdum vurdum, biri ağacın altına yığıldı, gel bak” diyor. ‘Biz onları görüyorsak onlar da bizi görebilir’ düşüncesiyle bakmıyoruz.

Halep’teki merkez 7 büyük ÖSO karargahında biri. Çoğu gibi burası da bir okul. Gazeteye haber ve fotoğraf gönderebilmek için uydu bağlantısı yaptığımız sırada silah sesi duyuldu. Binadan geliyordu. Hepimiz bir yeri siper edindik. Ancak bir süre başka ses duyulmadı. Sonradan anladık ki, bahçede yeni gelen bir kanasın deneme atışları yapılıyordu. Hala Baas Rejimi’nin kontrolünde olan bir mahalleye gidilecekti. İstihbarat alınmış, bir Şebbiha liderine suikast düzenlenecekti. Sünger yatağa sarılı kanası alan keskin nişancı bir araçta ilerliyor. Arkasında da içi görünmeyen bir araçta silahlı destek gücü. Başka bir araçla da biz ilerliyoruz. Şebbiha liderinin evinin karşı binasına çıkılıp suikast düzenlenecek. Evlerin balkonları perdeli. Aşağıdan görüntü almak çok zor. Biz kısa sürede alanı terk ediyoruz. Karargaha dönerken, şoför kendisinden istenilenleri alıyor: Hurmalı ekmek, Hint hurması suyu ve sumruk…Suikast ekibi döndüğünde neticeyi sorduk. Birkaç saat önce aynı yerde başka bir çatışma çıkınca Şebbiha lideri bulunduğu yeri terk etmişti.

Radikal/Serkan Ocak

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları