loading
close
SON DAKİKALAR

Savcı ve jandarmaya TIR soruşturması

Savcı ve jandarmaya TIR soruşturması
Tarih: 21.01.2014 - 11:23
Kategori: Gündem

Adana'da MİT'in TIR'larının durdurulmasının paralel yapının işi olduğunu belirten Erdoğan, izni olmadan TIR'ın aranamayacağını söyledi...

Brüksel’e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’ndan açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Adana’da MİT’e ait olduğu ortaya çıkan TIR’ları durdurma talimatı veren savcı ve talimatı yerine getiren jandarma komutanları hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi.

Havalimanında ziyaret ve gündeme dair konuşan Erdoğan “Yapacağımız görüşmelerde Türkiye AB ilişkilerinin yanı sıra güncel bölgesel gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunacağız” dedi. 17 Aralık operasyonunun bir algı operasyonu ile birlikte sürdürülmek istendiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan “Türkiye içinde tutmadı. Bu operasyonu hazırlayanların, başta Avrupa olmak üzere etki altına almaya çalıştığını görüyoruz. Brüksel ziyaretimiz, Türkiye’de yaşananları anlatmamıza fırsat verecektir. Yargı değil, yargı içindeki örgütlenmeye müdahale edildiğini açık ve net bir şekilde ifade edeceğiz” diye konuştu.
Adana’da MİT’e ait olduğu sonradan ortaya çıkan TIR’larla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ’nun MİT’i silah kaçakçılığı ile suçlamasına cevap veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi: “Bir defa bu ifadeyi kullanan kişi bu ülkenin bir muhalefeti olamaz. Dünyada milli istihbarat teşkilatları ne gibi görevler yapar bunlar bellidir. Ana muhalefetin genel müdürü MİT’in görev alanlarını bilmeyecek kadar bulunduğu makamdan uzaktır. Tavsiye diyorum 26’nci maddeyi açsın okusun. Savcı, benim iznim, Adalet Bakanlığı’nın haberi olmadan böyle bir müdahalenin içine giremez. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın ne getirip ne götürdüğüne bakamaz. Bu, bu paralel yapılanmanın diğer bir versiyonudur. Kısa bir zaman önce atılan adımın devamıdır.
Ne yazık ki burada jandarmamız da kullanılmıştır. Tabi burada gerek bu savcıyla ilgili, gerekse jandarmayla ilgili, komuta kademesini kast ediyorum, hepsiyle hukuki süreç başlatılmıştır. Gereği de bunlarla ilgili yapılacaktır. Kendi istihbarat teşkilatını dünyaya bu şekilde lanse eden bir insanın vatanseverliğinden şüphe ediyorum.”

HSYK’DA GERİ ADIM YOK
HSYK değişikliği konusunda muhalefeti eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şöyle konuştu: “Ne yaparlarsa yapsınlar, biz çıktığımız yolda, anayasa değişikliğine yanaşmadıklarına göre, HSYK ile ilgili yasal düzenlemeyle ilgili attığımız adımı devam ettireceğiz” dedi. (Radikal)

30 Mart sonrasına kalabilirdi

Yargıtay’ın Şike Davası ile ilgili kararını da yorumlayan Erdoğan “Zamanlaması itibariyle ben anlamlı buluyorum. Niye bugüne kadar böyle bir karar açıklanmadı? Seçimin arifesinde niçin böyle bir karar açıklanır? Bunu 30 Mart sonrasında da yapabilirdin. Bütün bunlar zihin bulandırmaktan başka bir şey değil. Şu ana kadar yargıdaki o paralel yapı ince hesaplar suretiyle böyle bir adım attıklarına inanıyorum. Burada da hukuki süreç tamamen bitmemiştir. Devamında ne olur ne bilemem. Sadece zamanlamasının anlamlı” diye konuştu.

MİT’in silah kaçakçılığı yapmak gibi görevi yok

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana’da durdurulan TIR’larla ilgili olarak, “Koskoca Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin uluslararası alanda meşruiyeti tartışılır konuma getiriliyor. 90 yıllık birikimi uluslararası alanda tartışma konusu yapamazsınız. Buna hakkınız yok” dedi.
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’a yaptığı ziyaret sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Adana’da durdurulan TIR’ların MİT aracılığı ile silah taşıdığı iddiasını gündeme getirerek şunları söyledi:
“Burada iki durum var. Bu TIR’lar nasıl gizli kalamıyor. İkincisi neden gizleniyor. İnsani, yardım malzemeleri taşınıyorsa, gizlemenin hiçbir mantığı yok. Bu TIR’larla silah taşınıyor. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin uluslararası alanda meşruiyeti tartışılır konuma getiriliyor. 90 yıllık birikimi uluslararası alanda tartışma konusu yapamazsınız. Buna hakkınız yok. Ne zamandan beri Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Suriye’nin içişlerine doğrudan müdahale edip silah desteği vermeye başladı. ‘MİT’e ait TIR’lar, arama yapılamaz’ deniyor. MİT’in silah kaçakçılığı yapmak gibi bir görevi yok. Örgütün operasyonel eylem yapma yetkisi de yok. Sadece istihbarat toplar ve Sayın Başbakana sunar bu kadar. Yasadışı bir işlemin içine Türkiye Cumhuriyeti sokulmuş durumda. Yarın bunun hesabını kim verecek.”

'TEKLİF ANAYASAYA AYKIRI'

Meclis gündeminde yer alan HSYK ile ilgili yasa değişikliği konusundaki bir soruya ise Kılıçdaroğlu, “CHP’nin tavrı çok açık, biz muhalefet edeceğiz. Hâkimlerin, savcıların tamamını Adalet Bakanı’na bağlamak doğru değil, Anayasaya da aykırı. Anayasaya aykırı olduğunu Cumhurbaşkanı da Başbakan da biliyor. Aykırı bir teklifi Meclis’ten geçirmek doğru değil. ‘Teklifi çekin. Oturalım hâkimin savcının tarafsızlık ve bağımsızlığı güvence altına alacak bir anayasa değişikliği yapalım’ dedik. Çekmediler, samimi değiller, biz samimiydik” yanıtını verdi.
Kılıçdaroğlu, Türk-İş ziyareti sonrasında kısa açıklamada ise şunları söyledi: “Siyasal hareketler ve sivil toplum örgütleri ahlaki temeller üzerinde yükselmek zorunda”. (

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları