loading
close
SON DAKİKALAR

Seçmeli anadilde program hazırlandı

Seçmeli anadilde program hazırlandı
Tarih: 13.09.2012 - 16:01
Kategori: Eğitim

MEB, Kürtçe, Abhazca ve Adığece seçmeli derslerin programını hazırladı...

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıldan itibaren ortaokulda seçmeli ders olarak okutulacak, “Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi” kapsamında Kürtçe, Adığece ve Abhazca dillerinin nasıl öğretileceğini belirledi.
Yaşayan Diller ve Lehçeler Ders programı, Kürtçe'nin iki lehçesi Kurmancca ve Zazaca için müşterek olarak hazırlandı. Ders, öğrencilerin Kurmancca ve Zazaca'da temel iletişim becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Bu dersi alan öğrencilerin Kürtçe'de temel iletişim becerilerine ek olarak bu dildeki yeterliklerini daha üst düzeye eriştirmek için gereken temeli de oluşturmaları amaçlanıyor. Kürtçe ders programının hazırlanmasında “Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni”nde belirlenen düzeylerin esas alındığı açıklandı.

Farklı düzeylerde eğitim

Buna göre her bir düzeyde öğretim ilkeleri dikkate alınarak, kolaydan zora, basitten karmaşığa, yakından uzağa, somuttan soyuta, bilinenden bilinmeyene doğru bir gelişim gösteriyor. Bu bakımdan programda belirlenen düzeyler, farklı sınıflardaki öğrencilerin aynı düzeyi bir arada öğrenmelerine uygun olarak hazırlanmaya çalışılmış. Örneğin, Kurmancca veya Zazaca'yı ilk defa seçecek bir ortaokul 5. ve 8. sınıf öğrencisi aynı grupta ilk düzeyi alabilecek. Dolayısıyla öğrenci, 5.sınıftan itibaren Kurmancca veya Zazacayı seçerek her yıl alabileceği gibi ilk kez 4. sınıfta da alabilecek. Ders, “dinleme, okuma, konuşma ve yazma” şeklinde işlenecek, düzeyler “temel düzey-giriş”, “ara düzey-temel eşik” ve “ileri düzey-ustalık” olarak belirlendi. Kürtçe dersi, haftada iki saatlik bir süre esas alınarak A1 düzeyi için hazırlandı.

Karma gruplar da oluşturabillecek

Öğrenciler, dinleme becerilerinin geliştirilmesi için ders kapsamında sınıf içi çalışmaların yanı sıra sınıf dışı ortamlarda da dinlemenin sürdürülebilmesi amacıyla öğrencilerin internet , MP3 çalar, CD, DVD, ve Kurmancca ve Zazaca yayın yapan kanalları dinleme ve izlemeleri doğrultusunda yönlendirilecekler. Öğretmenler sınıf içinde olabildiğince Kürtçe konuşacak, öğrencileri Kürtçeyi kullanmaya özendirecek. Öğretmenler, Kurmancca veya Zazaca'yı tercih eden gruplara ayrı ayrı ders verebileceği gibi, her iki lehçeden birini öğrenme talebinde bulunan öğrencilerden oluşan karma gruplara da ders verebilecek.

Türkçe de olamayan harfler

Derste, alıştırmalar yoluyla Kürtçede farklı seslere karşılık gelen harflerin, sayıların öğrencilerce ayırt edilmesi sağlanacak. Duyulan sözcük ya da ifadelere ilişkin görsellerin ayırt edilmesine, basit sözcük ve ifadelerin vurgu ve tonlamayla seslendirilmesine yönelik etkinlikler yapılacak. Basit hikayelerin dinletileceği öğrencilere temel bağlaçlar öğretilecek. Öğrenciler Kürtçe alfabedeki tüm sesleri okuyacak. Kürtçe alfabede olup Türkçe alfabede olmayan X x, W w, Q q harflerinin içinde bulunduğu kelimeleri okumayı, okunurken bu harflerin seslendirilmesine vurgu yapmayı öğrenecek.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları