loading
close
SON DAKİKALAR

Sefai Uzunyurt: Çoğu yerel medya kuruluşları belediyelere yaslanarak ayakta kalmaya çalışıyor

Sefai Uzunyurt: Çoğu yerel medya kuruluşları belediyelere yaslanarak ayakta kalmaya çalışıyor
Tarih: 02.01.2018 - 15:04
Kategori: Medya

Ordu Basın Kuruluşları Derneği Başkanı Sefai Uzunyurt, Can Ataklı'nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı. Uzunyurt programda yerel medyanın yaşadığı sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ordu Basın Kuruluşları Derneği Başkanı Sefai Uzunyurt, Can Ataklı'nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı. Yerel medyaya ve yerel medyanın yaşadığı sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulunan Uzunyurt “çoğu yerel medya belediyelere yaslanarak ayakta kalmak zorunda kalıyor” dedi.

Sefai Uzunyurt’un konuşmasından satır başları şöyle:

Yerel gazetelerin amacı doğruları, gerçekleri bölgenin kültürlerini anlatan haberler vermek. Şöyle sorunumuz var. Bölgedeki siyasi irade istiyor ki bizim görüşümüz gazetede daha yaygın, olsun istiyor. Yerel medyanın her zaman ekonomik sorunu vardır. Yerel basın gerek abonelik gerekse reklamla ayakta kalır. Devletin yerel basına ekonomik katkısı yok. Basın ilan kurumu var ama yeterli değil. Yerel basın ilan alamıyor. Burada okuyucu desteği çok önemli. Yerel basının özgürlüğü için basın için halkın gazetelere destek olması gerekiyor.

Yerel basın olmadan ulusal basın olmaz. O bölgenin sorunları ve kültürleri yerel basın olmadan gerçek bir biçimde ortaya çıkarılamaz.

Yerel televizyonlarımızdan gelirleri oranında uydu kirası alınması gerekir. Devletten eşitlik istiyoruz. Sadece belli basın kuruluşlarına ilan vermek yerine herkese eşit ilan vermeli. Devlet, basın kuruluşlarına tiraja göre, ilan versin. İlan alabilen o gazeteler de aslında gerçek tirajını söylemiyor. Bazı medya kuruluşları ilan alabilmek için tirajla sayılarıyla oynuyor.

Biz gazetemizde bütün görüşlere eşit olarak yer veriyoruz. Okuyucu siyasi değil, yerel bölgesel ve kültürel haberler veren gazete istiyor. Halkın yerel gazetelere destek olması için abone olması gerekiyor. Böylece yerel gazetelerin varlığıyla halkın sesi duyurulmuş olacak. Yerel basında abonelik çok gelişmiş değil. Abone sayıları çok az.

Reklam da almak isteriz ama ekonomik kriz olduğunda reklam da kesilebiliyor. Yine en güvenilir sistem okuyucuya dayanan abonelik sistemi.

İnternet haberciliği yerel basının da ulusal basının da sorunu. Bu bir moda, toplum tekrar yazılı basına geçecek. Var olan bir şeye direnmeyiz körü körüne ama gençlerimiz bir süre sonra internet medyaya doyacak. Gençlerin sosyal medyada doyuma ulaşacak.

Yılbaşına kadar birçok yerel televizyona uyarılar yapıldı. Kimi yerel kanallar uydu kiralarından dolayı yayın yapamadı. Orada çalışanların herbiri özveriyle çalışıyor. Hakkı olan parayı alamıyorlar. Bunların çoğu yerel medya belediyelere yaslanarak ayakta kalmak zorunda kalıyor.
Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları