loading
close
SON DAKİKALAR

Şehir Hatları vapurlarındaki tehlike

Şehir Hatları vapurlarındaki tehlike
Tarih: 04.10.2012 - 11:17
Kategori: Özel Haberler

CHP'liler uyardı: İstanbul Şehir Hatları'ndaki vapurlarda yolcuların hayatları tehlikeye atılıyor...

CHP İBB Meclis Üyeleri Bayraktar ve Sağlam hazırladıkları yazılı soru önergesi ile İstanbul Şehir Hatları Vapurlarında yeteri kadar personel çalıştırılmadığının basına ve kamuoyuna yansıdığı hatırlatılarak, “24 saat gemide çalışan gemi adamının, 24 saat dinlenmesi ve her 24 saate karşın 7 saat mesai ücreti ödenmesi gerektiği, ancak bu ücretin verilmediği, İstanbul Boğazı’nda seyir yapan bir vapurda en az 7 personel olması gerekirken, sadece bir kaptan, iki gemici, bir çarkçı ve bir yağcı olduğu yani eksik teknik personelle çalışıldığı ve tasarruf tedbirleri nedeniyle yolcuların can güvenliğinin riske atıldığı belirtilmektedir” sözlerine ve uyarılarına yer verilerek vapur yolcularının can güvenliğinin tehlikede olduğuna vurgu yaptılar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2012 yılı Eylül ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri Serdar Bayraktar ve Dr. Hakkı Sağlam imzaları ile verilen ve Başkan Kadir Topbaş’ın yazılı cevaplanması için Başkanlık Makamına oybirliği ile havale edilen soru önergesinde şunlara değinildi;

"Bilindiği gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hatları İşletmesi’ni Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş’den 2005 yılında devralmıştır. Bunu İDO kapsamına katmış, sonra İDO’dan bir kısım menkul ve gayrimenkulleri ayırarak bunlarla Şehir Hatları İşletmesi adında bir şirket kurmuştur. Ağırlıklı kâr eden kısımları bünyesinde bulunduran İDO'yu ise tüm haklı itirazlarımıza rağmen 860 milyon dolara özelleştirmiştir. Basında, İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi yetkililerinin inisiyatifi ve kararları ile:

• 24 saat gemide çalışan gemi adamının, 24 saat dinlenmesi ve her 24 saate karşın 7 saat mesai ücreti ödenmesi gerektiği, ancak bu ücretin verilmediği.

• İstanbul Boğazı’nda seyir yapan bir vapurda en az 7 personel olması gerekirken, sadece bir kaptan, iki gemici, bir çarkçı ve bir yağcı olduğu yani eksik teknik personelle çalışıldığı,

• Tasarruf tedbirleri nedeniyle yolcuların can güvenliğinin riske atıldığı belirtilmektedir. Bu kapsamda;

1. İDO bünyesine, özel anlaşma ve şartlarla katılan gemi iskele vb. yapılarla ilgili olarak ilgili bakanlıklar ve kamu kurumlarca İDO satışı sonrasında herhangi bir talep ve itiraz olmuş mudur? Olmuşsa nedir? Sonuçları ne olmuştur?

2. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hatları İşletmesi veya alt birimlerini Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş’ye geri vermeyi düşünmekte midir?

3. İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi'nin mesai ücreti konusundaki uygulaması nedir?

4. İstanbul Boğazı’nda seyir yapan bir vapurda asgari kaç personel çalıştırılmaktadır?

5. Tasarruf tedbirleri kapsamında başkaca hangi uygulamalar yapılmaktadır?

6. İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi'nin yönetim kurulunda olup, İBB ve iştiraklerinde başkaca görev alan kişi var mıdır? Varsa nerede hangi görevi yapmaktadır? Yönetim ve denetim kurulu üyelerine aylık/yıllık ödenen huzur hakkı tutarı ne kadardır?"

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları