loading
close
SON DAKİKALAR

Şehir Tiyatroları sahnelerini özel tiyatrolara açıyor

Şehir Tiyatroları sahnelerini özel tiyatrolara açıyor
Tarih: 23.09.2020 - 13:17
Kategori: Kültür & Sanat

İBB Kültür İşleri Daire Başkanı Hülya Muratlı, Şehir Tiyatroları sahnelerinin Ekim, Kasım aylarında özel tiyatroların yapımlarına açık olacağını müjdeledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 106 yaşında. 106 yıldır her koşulda sahnelerini açan, izleyicisini tiyatroyla buluşturan Darülbedayi, pandemi koşullarında da İstanbullu izleyiciyi tiyatrodan mahrum bırakmıyor. Şehir Tiyatroları, bugün 2020-2021 sezonunun tanıtımını gerçekleştirdi. Pandeminin ilk gününden dijitalde de olsa seyirciyi tiyatrosuz bırakmadıklarını kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı Hülya Muratlı “Pandemi tüm dünyayı sarsa da biz perdelerimizi açıyoruz. Elbette her türlü tedbiri, son derece titiz bir şekilde aldık. Bu yıl bir ilki gerçekleştireceğiz. Darülbedayi, tiyatronun ocağı olan bir kurum. Ekim ayında özel tiyatrolar, Şehir Tiyatroları sahnelerinde oyunlarını sahneleyecekler. Genel durum izlenerek Kasım ayında da özel tiyatrolara sahnelerimizi açmayı düşünüyoruz” dedi.

Pandemi döneminde sanatın toplum üzerindeki iyileştirici gücüne vurgu yapan Muratlı, sektörde zorluk yaşayan tiyatro emekçilerine, zorluk içindeki özel tiyatrolara merkezi ve yerel yönetimler neler yapıyor? sorusuna cevap olarak bugün itibarıyla geldiğimiz durumu gösteren bazı resmi rakamlar verdi: “Şubat ayından bugüne kadar 487 oyun sergiledik. 50 bin izleyiciye ulaştık. Doğrudan toplamda 1 milyon 896 bin 500 lira ödeme gerçekleştirdik. 1500 oyuncu ve sahne ekibi yararlandı. 31 Ekim’e kadar 218 gösterimi daha planladık. 1 milyon 872 bin lira daha ödeme yapmayı planlıyoruz. Maltepe etkinlik alanında dev bir sahne kuruldu. Gerekli tedbirler de alındı. Bin kişilik kapasiteli. Genelgelere bağlı olarak orada sadece özel tiyatro emekçilerine yer vereceğiz. Pandemi döneminde 31 Ekim’e kadar toplam 3 milyon 768 bin 500 lira ödeme yapmış ve 3 bin 41 oyuncuyu faydalandırmış olacağız. Yaklaşık 100 bin izleyiciye ulaşmış olacağız. Bu rakamlar hiç de azımsanacak rakamlar değil.”

16 OYUN PRÖMİYER YAPACAK

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen de bu sezon 16 oyunun prömiyerini yapacaklarını ifade etti ve ekledi: “Bu oyunların üçte ikisi yerli yazarların oyunu. Bugün yaşayan bizim yazarlarımız bizim hikayelerimizi anlatıyor. Buna çok ihtiyacımız vardı. Uzun zamandır kurmak istediğimiz bir dengeydi bu. Şehir Yazarını Arıyor projesine 1500 başvuru oldu. Bu rakamı 150’ye kadar indireceğiz senaryoları inceleyip. Tiyatromuzun olduğu her semte bir gençlik tiyatrosu kurmayı hedefliyoruz.”

Ekim ayında sahnelenecek oyunlardan bazıları şöyle;

Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, Shirley, Adalet Sizsiniz ve Melek, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde; Bir Kadın Uyanıyor, Kader Apartmanı, Turşu, Sesin Resmi, Kum Taneleri, Uzlaşma, Hayal Satıcısı, Mustafa Kemal’le Bir Gün: Latife ve Allahaısmarladık Cumhuriyet oyunları da Reşat Nuri Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları