loading
close
SON DAKİKALAR

Şemdinli tedirgin

Şemdinli tedirgin
Tarih: 02.08.2012 - 10:11
Kategori: Gündem

Şemdinli’de PKK ile güvenlik güçleri arasında 9 gündür süren çatışmalar dün de devam etti...

Şemdinli’de PKK ile güvenlik güçleri arasında 9 gündür süren çatışmalar dün de devam etti. Çatışmalar, ilçenin 500 metre yakınına kadar gelirken, patlama sesleri Şemdinli merkezinde de duyulmaya başladı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ilçede halk geceleri sokağa çıkamıyor.


Şemdinli’de 9 gün önce Yiğitler, Bağlar, Rüzgârlı ve Çem köylerinde başlayan çatışmalar ilçe merkezine 500 metre mesafeye kadar sokulmuş durumda. Çatışmaların yoğun olduğu bölgelere yakın köylerin boşaltıldığı, bu köylerden çıkan ailelerin ise Şemdinli ile çatışma bölgesi arasında sıkıştıkları belirtiliyor.

Silah sesleri şehir merkezinden duyuluyor

Operasyonun yoğun olduğu Goman ve Efkar dağlarına, Şemdinli merkezinden helikopterlerle asker takviyesi yapılıyor, Diyarbakır Askeri Havaalanı’ndan kalkan uçaklar ise Goman ve Efkar dağlarını aralıksız bombalıyor. Bomba sesleri şehir merkezinden duyulabiliyor. Bölge halkı ise endişeli. Geceleri dışarı çıkamadıklarını, çatışmaların devam etmesi halinde Şemdinli’nin Suriye’den bir farkı olmayacağını belirten Şemdinli halkı operasyonların bir an önce durmasını ümit ediyor. Öte yandan Yiğitler Köyü’nden göç ederek Şemdinli’ye gelen Muzaffer Yiğitler gördüklerini şöyle aktarıyor: ‘’Operasyonlar Yiğitler Köyü’ne kadar sıçradı. Silah seslerinden dolayı geceleri uyuyamıyorduk. Can güvenliğimiz olmadığı için 22 aile göç etmek zorunda kaldık. Sadece 5 aile Şemdinli’ye giriş yapabildik. Diğer köylüler Şemdinli ile operasyon bölgesi arasında sıkışıp kaldı.’’

Sivil toplum kuruluşları endişeli

Bölgede yürütülen operasyonların şiddetinin gün geçtikçe arttığını söyleyen Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre ise şunları aktarıyor: “Operasyonların yaşandığı bölgeye gidip inceleme yapmak istedik; ancak güvenlik güçleri operasyon bölgesine girmemizi engelledi. Operasyonların sürdüğü bölgede bulunan Yiğitler, Çem, Rüzgârlı, Bağlar ve Güzelkaya köyleri çatışmalar nedeniyle boşaltıldı. Köyleri boşaltılan köylülerimiz Şemdinli’ye giriş yapamıyor.’’
Bu arada Hakkâri Barosu’nun oluşturduğu ve operasyon bölgesine giderek yerinde inceleme yapmak isteyen heyet de güvenlik engeline takıldı.

Vali: Boşaltılan yer yok

Hakkari Valiliği, 23 Temmuzda Şemdinli’de başlatılan ve 2 askerin şehit olduğu, 14 askerin de yaralandığı operasyonlarda, çok sayıda PKK’lının etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Vali, operasyonlar nedeniyle güvenlik güçlerince boşaltılan veya bu konuda telkin edilen hiçbir yerleşim yeri bulunmadığına da dikkat çekti. Valilikten dün yapılan yazılı açıklamada, 23 Temmuzda PKK tarafından Şemdinli-Derecik karayolunda yol kesme eylemi yapıldığı anımsatıldı. Örgüt mensuplarının, gerçekleştirdikleri eylem ile güvenlik güçlerini bölgeye çekip önceden döşedikleri mayın ve el yapımı patlayıcıları infilak ettirerek zayiat vermeyi amaçladığına vurgu yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Terör örgütünün planladığı eylemlerin önüne geçmek için bölgeye yönelik operasyonlar derhal başlatılmıştır. Operasyonlarda çok sayıda bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği değerlendirilmekte olup, arazi tarama faaliyetlerine devam edilmektedir.

İki asker hayatını kaybetti

Diyarbakır’ın Lice ile Kocaköy ilçeleri arasındaki karayolunda PKK’lıların mayınlı saldırısında Astsubay Ahmet Ünler ile Uzman Çavuş Nuri Akdeniz hayatını kaybetti. Askerlerin de karşılık vermesi üzerine PKK’lılar kaçarken, bölgede operasyon başlatıldı. Ünver’in Silifke’deki yakınları, komutanlara sarılarak göz yaşı döktü.

Çarşı durdu

Şemdinli esnafı mağdur. Yaklaşık 10 gündür köylülerin alışveriş için ilçeye gelemediklerini söyleyen esnaf zor günler geçiriyor.

Radikal

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları