loading
close
SON DAKİKALAR

Semra Dinçer: Orman yangını verileri saklanıyor!

Semra Dinçer: Orman yangını verileri saklanıyor!
Tarih: 17.07.2023 - 19:59
Kategori: Siyaset

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer;Anlık Yangın Bilgisi Veren Haritaya Erişim Durduruldu.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, orman yangınlarının ülke genelinde sıkça görüldüğü bu günlerde Orman Genel Müdürlüğü’nün orman yangını verilerini gizlediğini söyleyerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplanması istemiyle konu hakkında soru önergesi verdi.

Anlık Yangın Bilgisi Veren Haritaya Erişim Durduruldu

Geçen yıllarda Orman Genel Müdürlüğü (OGM) internet sitesinde orman yangınlarıyla ilgili anlık yangınlar ve bu yangınlara müdahale durumunu gösteren liste ve haritanın erişime kapatılmasını eleştiren Dinçer, “Halkımızın her alanda bilgi almasına kısıtlama getirildiği gibi orman yangınlarıyla ilgili bilgi almasına da erişim engeli getirildi. Her yıl orman yangınlarının nerede çıktığı ve bu yangınlara müdahale durumunu gösteren liste ve harita bu yıl yeni bakanın göreve başlamasıyla birlikte devre dışı bırakıldı. OGM sitesinde yer alan ve anlık yangın bilgisi veren Türkiye haritası ve sürekli güncellenen listede artık veri paylaşılmamaktadır. Ciğerlerimiz yanarken kurumun anlık veri paylaşmaması, yönetimde şeffaflık sorunu yaratmanın yanı sıra bilgi kirliliğine de yol açmaktadır. Yangın bölgelerinde olan vatandaşlarımız doğru bilgiye hızlı ulaşma konusunda sıkıntı çekmektedirler. Orman Bakanını en kısa sürede bu sistemi yeniden devreye sokmaya ve kamuoyunun bilgilendirilmesi noktasında gerekli açıklamaları yapmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Verilere Avrupa Birliği Sistemlerinden Ulaşabiliyoruz

9 Temmuz itibariyle Türkiye genelinde en az 12 ilde orman yangınlarının meydana geldiğini ve yaklaşık 904 hektarlık ormanlık alanın yandığını ifade eden Dinçer; “Bu verileri, ülkemizin sorumlu kurumları veri akışı sağlamadığı için yabancı kurumların sistemlerinden öğrenmek durumda kalıyoruz. Avrupa Birliği Uzay Ajansı tarafından yönetilen yeryüzü inceleme programı Copernicus’tan ülkemizde geçtiğimiz hafta gerçekleşen yangınlar hakkında bilgi toplamaya çalıştık. AB verilerine göre, 9 Temmuz ile 15 Temmuz arasında Adana'da 57 hektar, Konya'da 28, Mersin'de 11 hektar, Muğla'da 258 hektar, İzmir'de 543 hektar, Şırnak'ta 7 hektar olmak üzere toplamda 904 hektarlık orman alanın yandığını gördük. Ancak biz ülkemizin kurumlarından anlık bilgiye ulaşmak istiyoruz. Orman Bakanlığı ve OGM’yi de bu konuda sorumlu davranmaya davet ediyor, geçtiğimiz yıllarda kullanılan sistemin neden devre dışı bırakıldığını açıklamaya çağırıyoruz. Orman yangınlarıyla mücadele bütçesinin azaltılarak ormanlarımızın yok olmasına göz yuman Bakanlığın, en azından kamuoyuyla şeffaf bilgi paylaşmamasını bekliyoruz.” çağrısında bulundu.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları