loading
close
SON DAKİKALAR

Semra Dinçer: 'Sağlık Hizmeti Alan Turistlerden 214 Milyon TL Alacak Neden Tahsil Edilmedi?'

Semra Dinçer: 'Sağlık Hizmeti Alan Turistlerden 214 Milyon TL Alacak Neden Tahsil Edilmedi?'
Tarih: 12.10.2023 - 05:43
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, Sayıştay raporunda kimlik, iletişim ve adres bilgileri bulunamadığı için sağlık hizmeti alan turistlere verilen sağlık hizmetlerine ilişkin olarak takip ve tahsil işlemlerinin yapılamadığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer yaptığı açıklamada ; Sağlık Bakanlığı 2023 Yılı Sayıştay Raporu’nda turist olarak Türkiye’ye gelen ve sağlık hizmeti alan yabancıların 214 milyon 580 bin TL tutarındaki masraflarını ödemediğinin ortaya çıktığını duyurdu.

Sayıştay raporunda kimlik, iletişim ve adres bilgileri bulunamadığı için sağlık hizmeti alan turistlere verilen sağlık hizmetlerine ilişkin olarak takip ve tahsil işlemlerinin yapılamadığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı bu konuda sorumlu davranmaya ve derhal bir kontrol mekanizması oluşturmaya davet etti.

Devletin Turistten 214 Milyon Lira Alacağı Var

Dinçer; “Sayıştay, 2022 yılında sağlık hizmeti alan turistlerden 214 milyon 580 bin TL’nin tahsil edilmediğini tespit etmiştir. Türkiye’de sağlık hizmetlerinin her geçen gün kötüye gittiği, özelleştiği ve artık parası olmayanın yeterli sağlık hizmeti alamadığı bir ortamda Sağlık Bakanlığı ülkemize turistik amaçla gelen yabancı uyruklu kişilerin tedavilerini yapıp, hizmet bedellerini tahsil etmemiştir.  Bizim vatandaşlarımız sağlık sigortası yaptırmadan yurt dışına gitmeye korkarken, Sağlık Bakanlığı’nın sigortası bulunmayan turiste verdiği hizmetin karşılığını takip ve tahsil etmemesi kendi vatandaşına verdiği değeri açıkça göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

Parası olmayan vatandaş hastaneye gidemiyor

İçinde bulunduğumuz ekonomik krizde parası olmayanın muayene olamadığı hatta kritik ameliyatların dahi yapılamadığı bir dönemde turistlerin rahatça tedavi olup, herhangi bir kayıt olmadan ve herhangi bir ücret talep etmeksizin sağlık tesislerinden ayrılması kabul edilemez. Önce bizim toplumumuz sağlıklı olmalıdır. Ülkemizi yolgeçen hanına çeviren, sağlık hizmetlerini piyasalaştırarak durma noktasına getiren AKP hükümetinin kendi vatandaşını yok saydığını Sayıştay raporlarından bir kez daha gördük.”

Vatandaşa Haksızlık Ediliyor

“Sigortası olmayan turiste karşı nasıl bir prosedür izlenmektedir? Bakanlık bu borcun takibini neden yapmıyor? Söz konusu borç özellikle hangi illerimizdeki hastanelerde gerçekleşmiştir? Kaç turist sigortası olmadan sağlık hizmetlerinden yararlanmıştır? Ülkemize gelen her bireyin elbette başımızın üstünde yeri var. Ancak herhangi bir güvencesi olmadan gelen tüm turistlerden de gerekli ücretlerin tahsil edilmeden gönderilmesinin kendi vatandaşımıza yapılan bir haksızlık olduğu kanaatindeyiz.Bu konunun derhal aydınlatılması gereklidir.”

Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz

“Herhangi bir sağlık güvencesi olmadan ülkemize gelen yabancıların Türkiye’deki sağlık tesislerinde tedavi görmeleri sonucu Sağlık Bakanlığı lehine oluşan alacakların takip edilmesi ve tahsilinin yapılması için gerekli kontrol mekanizmasının derhal oluşturulması gereklidir. Bakanlık bu konuda sorumlu davranmalıdır.”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları