loading
close
SON DAKİKALAR

Semra Dinçer, Slough adlı geminin sökülmesi için İzmir Aliağa Limanı’na getirilmesine tepki gösterdi

Semra Dinçer, Slough adlı geminin sökülmesi için İzmir Aliağa Limanı’na getirilmesine tepki gösterdi
Tarih: 20.07.2023 - 22:20
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, Kimyasal Atık Deposu Olan Geminin İzmir’e getirilmesine tepki gösterdi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Semra Dinçer, uzun zamandır Libya’da bulunan ve kimyasal atık deposu olarak kullanılan Slough adlı geminin sökülmesi için İzmir Aliağa Limanı’na getirilmesine tepki gösterdi.

Dinçer, söküm için getirilen geminin durumuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi.

AKP eliyle Türkiye’nin dünyanın çöplüğüne çevrildiğini söyleyen Dinçer, “Biryandan ülkemize getirilen plastik atıklarla, diğer yandan kimyasal yüklü gemilerin sökümü için ülkemize getirilmesi sonucunda iktidar, vatandaşlarımızın sağlığını tehlikeye düşürmekte, çevremizin kirlenmesine yok açmaktadır. Kötü giden ekonomiyi düzeltmek için her yolu deneyen iktidar, birkaç kuruş para gelecek diye ülkemizi çöplüğe çevirmektedir.” dedi.

Gerekli denetimler yapılmamış

“Bu gemi uzun zamandır Libya’da bulunmakta ve orada kimyasal atık deposu olarak kullanıldığı yönünde bilgiler var.” diyen Dinçer, şunları kaydetti;

“Geminin içinde binlerce ton kimyasal atık olduğu ve gemi için notifikasyon ve gas free işlemlerinin yapılmadığı yönünde ciddi iddialar var. Türkiye’ye söküm için gelen gemilerin, Türk karasularına girmeden önce çeşitli denetimlerden geçmesi gerekiyor. Ancak Slough adlı geminin karasularımıza girişinde bu işlemlerin yapılıp yapılmadığı konusunda bir bilgi bulunmamaktadır.”

Envanter raporu hazırlandı mı?

“Ayrıca gemilerin kabulünden önce, söküm için tehlikeli envanter raporunun hazırlanması, değerlendirilmesi ve atığın hem sökümü hem de bertarafı için planlama yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerin yapılıp yapılmadığı konusunda da net bilgiler bulunmamaktadır. Bu işlemler için Bakanlık tarafından gerekli önlemlerin alınması, bu işlemlerin nasıl yapıldığı ya da yapılıp yapılmadığı hakkında şeffaf bir şekilde açıklama yapması gerekmektedir.”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları