loading
close
SON DAKİKALAR

Seyfülislam zindana...

Seyfülislam zindana...
Tarih: 11.02.2012 - 19:48
Kategori: Dünya

Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin linç edilmesinden tam 1 ay sonra, oğlu Seyfülislam da yakalandı ve Zintan'daki cezaevine götürüldü

Nijer’e kaçmayı başaramayan ve güney çöllerinde ele geçirilen devrik veliaht kimliğini açıklamayı reddetse de, kutlamalar eşliğinde dağ kasabası Zintan’daki cezaevine götürüldü. Seyfülislam, yine de yeni Libya hükümetinin oluşumunu da etkileyebilir.

Libya'nın geçen ay linç edilen devrik lideri Muammer Kaddafi’nin üç aydır kaçak olan oğlu ve veliahtı Seyfülislam Kaddafi (39) önceki gece ülkenin güneyindeki çöl köyü Obari’de 4 korumasıyla birlikte yakalandı. Adalet Bakanı Muhammed el Alagi, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlık suçu işlediği iddiasıyla aranan Seyfülislam’ın çatışmasız ele geçirildiğini açıkladı.

‘Adım Abdülselam’ dedi

Nijer’e kaçıp bir ordu kurarak geri dönmeye çalıştığı öne sürülen Seyfülislam bir aydır sınır yakınlarındaydı. Bir ihbarı değerlendiren 3 araçtaki 15 savaşçı, Seyfülislam’ın 2 araçlık konvoyunu durdurdu. Seyfülislam kendisini “Abdülselam” olarak tanıttı, fakat savaşçılar onu tanıyıp tutukladı. Önce öldürülmekten çok korkan Seyfülislam’ın, Zintan’a götürülürken sakinleştiği belirtildi.

Seyfülislam’ı başkent Trablus yakınlarındaki dağ kasabası Zintan’a getiren uçak iniş sonrasında kalabalığın hücumuna uğradı, fakat tutuklu yaralanmadan cezaevine nakledildi. Libya’nın yeni yönetimi kurulana kadar Seyfülislam burada tutulacak. Haber alınır alınmaz dün Libyalılar yine sokaklara döküldü, havaya ateş açarak kutlama yaptılar.

Aşiret kavgası büyür mü

Bu arada Libyalı aşiretler arasında yeni anlaşmazlıklar çıkabileceği belirtiliyor. Baba Kaddafi’yi, Trablus’u da ele geçiren Misratalı savaşçılar yakalamıştı. Zintanlı savaşçılar da kendileri gibi “batılı” olan Misratalıları destekliyor. Bingazililer başta olmak üzere doğulu aşiretler ise Kaddafi’nin vahşice öldürülmesi nedeniyle Misratalıları dünyaya şikayet etmişti. İktidar paylaşımı sürecinde çatışma ve Seyfülislam’ın varlığı da etken olacak. 

Başbakan seçilen Abdurrahim El Keib’in salı günü yeni hükümeti kurabileceği belirtiliyor. Libyalıların ülkede yargılanmasını istediği Seyfülislam’ın Lahey’e teslim edilip edilmeyeceğine de yeni hükümet karar verecek.

Libya’nın liberal yüzüydü

MUAMMER Kaddafi’nin ikinci oğlu olan 39 yaşındaki Seyfülislam, Viyana’da yüksek lisans ve London School of Economics’de doktora yaptı. 2002-2003’te kitle imha silahlarını bırakma kararını alan babasıyla Batılı ülkeler arasında aracı oldu. Libya’nın liberal, reformcu ve demokratik yüzü olarak parladı. Fakat basın özgürlüğü konusunda attığı adamlar babasına takılınca 2008’de devlet işlerinden çekilip hayır işlerine odaklanacağını açıkladı. “Libya bana miras kalacak bir çiftlik değil” dese de Batı’da Kaddafi’nin veliahtı sayıldı. Trablus düşerken gece yarısı zırhlı aracıyla şehir merkezinde yabancı basına şov yaparak tekrar gündeme geldi.

NATO yaralamış

İlk fotoğraflarında Seyfülislam’ın parmaklarının sargılı olduğu, bacaklarının da battaniyeyle örtüldüğü görülüyor. Reuters muhabiri Marie-Louise Gumuchian, Seyfülislam Kaddafi’yi Zintan’a getiren uçağa bindi. İyi olduğunu söyleyen Seyfülislam, elinin bir ay önce NATO’nun hava bombardımanında yaralandığını ifade etti. Seyfülislam’ın konvoyunun, babasının Sirte’de linç edilmesinden bir gün önce Beni Velid’den kaçarken vurulduğu belirtildi.

Kaddafilerin sonuncusu

SEYFÜLİSLAM, Kaddafi ailesinin aranan son üyesiydi. Diğer kardeşlerin durumu şöyle:

- Mutassım (34): 20 Ekim’de Sirte’de öldürüldü. Kaddafi’nin ulusal güvenlik danışmanıydı.

- Hamis: (28): 29 Ağustos’ta Trablus yakınlarında öldürüldü. Korkulan 32. Tugay’ın komutanıydı.

- Seyfülarab (29): 30 Nisan’daki NATO bombardımanda evinde öldü. Bingazi’deki isyanı bastırmakla görevliydi.

- Saadi (28): Eylülde Nijer’e kaçtı. BM seyahat yasağı koydu. Futbolcu ve playboy olarak tanınıyordu.

- Hannibal (36): Ağustosta Cezayir’e kaçtı. Denizciydi.

- Muhammed (41): Ağustosta Cezayir’e kaçtı. Libya Olimpiyat Komitesi ve ülkenin telekom şebekesinin başındaydı.

- Ayşe (35): Ağustosta Cezayir’e kaçtı. Genelde siyasetten uzak dursa da, son dönemde Kaddafi yanlısı mitinglere katılan bir avukattı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları