loading
close
SON DAKİKALAR

'Seyircinin evinde değiliz'

'Seyircinin evinde değiliz'
Tarih: 30.07.2012 - 14:27
Kategori: Kültür & Sanat

İkincikat'ın kurucularından Emre Uçaray seyircinin tiyatroyu yeteri kadar sahiplenmemesiyle ilgili konuştu...

Devlet ve Şehir Tiyatroları’nda yaşananlar elbette diğer tiyatroların gidişatını da etkiliyor. Son yılların ses getiren alternatif tiyatrolarından eski adıyla “0.2”, yeni adıyla “İkincikat”, bu çıkmazda daha çok, tiyatro dünyasının kendisiyle hesaplaşması gerektiğini düşünüyor.

Bugün yaşanan krizde seyircinin, tiyatroya sahip çıkmadığını söyleyen topluluk, bunu da ana akım tiyatro yapan kurumların seyircisini sahiplenmemesine bağlıyor. İkincikat biraz da bu nedenle yeni sezon programında günümüz insanının güncel sorunlarını işleyen oyunlar sahnelemeyi sürdürmeyi hedefliyor.

Beyoğlu’ndaki Olivia Han’ın ikinci katında, 2007’de kurulan tiyatro, “Aut”, “Limonata” gibi oyunlarıyla bugünün sosyokültürel hayatını sorgulayan oyunları sahneye taşıdı. Topluluk, belki de son yıllarda gördüğü ilgiden kaynaklı, yolunu gündemin de etkisiyle çiziyor.

4 Eylül’de sezonu açacak olan İkincikat’ın kurucularından Emre Uçaray seyircinin DT ve ŞT’yi yeteri kadar sahiplenmemesini şuna benzetiyor: “Birisi evinize gelse, bir eşyanızı alsa kızarsınız değil mi? Demek ki biz seyircinin evinde değiliz ki bu krize yeteri kadar tepki göstermediler. Bizim tiyatrocular olarak özeleştiri yapmamız lazım. Seyirci kitlesi üzerinde bir sahiplenme yaratmadık. Bu eylemlerde tiyatrocular olarak da biz bize kaldık” diyor.

Yeni sezonda yerli oyunlara ağırlık vererek 9 farklı oyunu izleyiciyle buluşturacak İkincikat’ta Sami Berat Marçalı, Alper Kul, Özgür Özgülgün ve Behzat Ç’nin senaristi Emrah Serbes’in kaleminden oyunlar sahnelenecek.

Emrah Serbes’in yazdığı, Kürt sorunundan bir kesit sunan “Karşı Komşum Terörist”, sahneye taşınacaklardan sadece biri. Emrah Serbes ayrıca, İkincikat için özgün bir oyun da hazırlıyor.

Bu sezon sahnelenecek oyunlar arasında, ilk gösterimini 18. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde yapan, günümüz insanının sosyalleşme problemine değinen “Yalnızlar Kulübü” de bulunuyor.

Sezonun yenileri arasında “in yer face” hareketinin temsilcilerinden Anthony Neilson’ın Lisa’nın kaybolan bir saatinin peşinde masalsı bir yolculuğa çıkmasını işleyen “Alice Harikalar Diyarında” tadında oyunu da var.

Yeni sezon oyunlarından biri de “eski” bir oyun. Topluluğun internette yapılan anket sonucunda yeniden sahnelenmesi için seçilen oyun ilk kadrosuyla sanal âlemde oylamaya tabi tuttuğu anket sonucu Philip Ridley’in “Korku Tüneli”. Sami Berat Marçalı’nın yönettiği oyunda Banu Çiçek Barutçugil, Murat Mahmutyazıcıoğlu, Ushan Çakır ve Emre Uçaray rol alacak. Çocukluk korkularımız ve “acımasız” dünyanın geldiği son durumu mercek altına alan oyunun yazarının ülkemizde de sahnelenmiş olan oyunları ise “Kâinatın En Hızlı Saati”, “Uğrak Yeri”, “Kürklü Merkür” ve “Cam Yapraklar”.

Geçtiğimiz sezonun ödüllü, popüler oyunlarından “Aut” ve “Limonata” da bu sezon İkincikat’ın sahnelemeye devam edeceği oyunlardan.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları