loading
close
SON DAKİKALAR

SGK patronlara hizmet kurumu mu?

SGK patronlara hizmet kurumu mu?
Tarih: 12.02.2012 - 02:51
Kategori: Sendika

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek, adeta patronların kaygılarını gidermek üzere konuştu.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Tanıtım ve Faaliyet Dergisi olan Adana Organize’nin aralık sayısına görüş veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek, adeta patronların kaygılarını gidermek üzere konuştu. SGK’nın işlevini yeniden tanımlayan Gerçek, “İşverenler bizi denetçi olarak değil, destekçi olarak görmeliler. Kimse şu tedirginliği yaşamasın, müdürlüğümüz, kayıt dışı ile mücadele yapacak bir merkez müdürlüğü değildir” dedi.
 
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB); Ceyhan Nehri’nden suyu alıp kendi tesislerinde arıtarak Türkiye’nin en ucuz suyunu kullanması, elektrik fiyatlarında indirim yapılmasının yanı sıra bir dizi başka teşvik ve vergi indirimleri ile patronların cazibe merkezi. Ağır çalışma koşulları ve düşük ücretin de yaygın olduğu AOSB’de patronlara yapılan teşviklere, bir de SGK’nın ‘kayıt dışı çalışmayı denetlemeyeceğiz’ müjdesi eklendi.

Gerçek’in Adana Organize dergisine yaptığı açıklamanın konusu AOSB’de açıklacak olan Sosyal Güvenlik Hizmet Merkezi. Yine aynı açıklamaya göre, hizmet merkezinin amacı kayıt dışı çalışmayı engellemek değil; patronlara destek olmak olacak.
 
Kurumun Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek, kurulacak hizmet merkezinin ana amacını, “Sanayicilerin işlerini kolaylaştırmak ve tüm işlemlerini daha hızlı çözmelerini sağlamak” olarak açıkladı. Gerçek açıklamasında şunları ifade etti: “Açılacak hizmet merkezimiz, kimseye şu tedirginliği yaşatmasın. Orada açılacak merkez müdürlüğümüz, kayıt dışı mücadele yapacak bir merkez müdürlüğü değildir, sadece hizmet binasıdır. Yapılanmamızı AOSB’deki sanayicilerin ihtiyaçları doğrultusun şekillendireceğiz.”

Patronları bilgilendirmenin görevleri olduğunu anlatan Sosyal Güvenlik Kurumu Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek, “Rehberlik hizmetlerimiz kapsamında işverenlerimizin bilmediği veya atladığı pek çok detayı anlatıyoruz. Özetle bizim amacımız, ringe çıkan boksörler gibi gard alarak mücadele etmek değil. Biz daha çok yan yana, kol kola hizmet veriyoruz. Her anlamda işverenlerin destekçisi olmaya çalışıyoruz. Bizi denetçi olarak değil, destekçi olarak görmeliler” diye konuştu. 
 
Sosyal Güvenlik Kurumunun sigortasız çalışmayı tespit etmek, işverenlerin prim yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak ve işçilerin kaçak, kayıt dışı çalıştırmasını engellemek gibi görevleri bulunuyor.

TÜİK’e göre Türkiye’de toplam çalışan nüfusun yüzde 42’si kayıt dışı. Kayıt dışı çalışanlar sosyal güvenlik kapsamında olmadıkları gibi asgari ücret, hafta tatili, yıllık izin vb. temel haklardan yararlanamıyorlar. Çalışanların kayıt dışı olması iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili alınması gereken önlemlerin de göz ardı edilmesine neden oluyor.
Adana’da nüfus artışına rağmen kayıtlı işçi sayısı azalıyor. Kayıt dışı çalışmanın yeterince denetlenmediği eleştirileri yapılıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları