loading
close
SON DAKİKALAR

Sigara içecek yer kalmadı!

Sigara içecek yer kalmadı!
Tarih: 01.08.2013 - 15:05
Kategori: Dünya

Almanya'nın Düsseldorf kentinde, mahkeme, sigara kokusu nedeniyle 40 yıllık kiracısının sözleşmesini iptal eden ev sahibini haklı buldu...

Almanya ’nın Düsseldorf kentinde, mahkeme, sigara kokusu nedeniyle 40 yıllık kiracısının sözleşmesini iptal eden ev sahibini haklı buldu. Mahkeme, kişinin kendi evinde sigara içebileceğini, ancak sigara kokusunun evin dışına yayılarak diğer kişileri rahatsız edemeyeceğini vurguladı.

Karar, restoran ve barlarda sigara yasağı tartışmalarını da alevlendirdi. Alman televizyon kanalları evin tahliyesi ile ilgili kararın ayrıntılarını geniş olarak aktarırken, gazetelerde de yorumlar yer aldı.

Die Welt gazetesi, Düsseldorflu sigara tiryakisi kiracının, mahkeme kararıyla evinden kapı dışarı edildiğini şöyle aktardı:

“Nedeni, evi havalandırma alışkanlığının değişmesi. Sigara tiryakileri sığındıkları son kaleye, kendi evlerine yönelik bu saldırı karşısında öfkeli. Özel hayatta kayıtsız şartsız özgürlük diye bir şey de yok. Evin iyi bir şekilde havalandırılması, pek çok kira sözleşmesinde zaten yer alıyor…”

Gazete, kararı veren yargıçların tezinin belli bir sıkıntı uyandırdığını ifade ederken, “ Zira eski kiracının, ilk önce evi havalandırarak kira sözleşmesine uymaya zorlanması gibi bir imkân da var. Mahkeme yargıçlarının çizgisi geçerli olursa Almanya’da inanılmaz boyutlarda zorunlu bir kiracı göçü başlayacaktır. Hukukun görevi, Düsseldorf’taki davada olduğu gibi cepheleri daha da keskinleştirmek yerine, öncelikle arabuluculuk yapmaktır” yorumunu yaptı.

Neue Osnabrücker Zeitung ise, kişinin evinde sigara içmesinin, şimdiye kadar hukukun en üst düzeyde korumasına tabi bir alan olduğunu vurgularken, “Mahkeme kararı şimdilik bunda bir değişiklik yapmıyor. Tam tersine Mahkeme, kendi evinde sigara içme hakkını temelde tasdik etmiş oldu. Kiracı sadece güya merdiven aralığını kokuttuğu ve böylece diğer apartman sakinlerinin sağlığını tehlikeye attığı gerekçesiyle davayı kaybetti. Ama bu da şüphe götürür. Sonuçta sigara kokusu gelse bile merdivenlerde bir gün boyu solunan duman, trafiğin yoğun olduğu bir caddede derin bir nefes almaktan daha tehlikeli olmasa gerek” diye yazdı.


MENTOLLÜ SİGARAYA AVRUPA ÇAPINDA YASAK
Avrupa Birliği Sağlık Bakanları, Lüksemburg'da İrlanda Sağlık Bakanı James Railly başkanlığında yaptıkları toplantıda, mentollü sigaraların yasaklanması konusunda fikir birliğine vardı.

AB Sağlık Bakanları'nın ve Halk Sağlığı Komitesinin aldığı karar, AB Parlamentosu'nun 10 Eylül 2013 günü Strazburg'da yapılacak toplantısında oylanacak.

Halk Sağlığı Komitesi ayrıca, tütün ürünlerini daha cazip hale getirebilecek olan çeşitli koku ve tadlar ile vitamin, kafein ve taurin eklenmesini de yasaklar arasına dahil etti.

Halk Sağlığı Komitesi'nin aldığı diğer kararlara göre, paketlerin üzerinde bir tütün ürününün diğerlerine göre daha az zararlı olduğuna işaret edecek ifadeler yer almayacak. Tütün ürünlerinin kozmetik veya gıda ürünlerine benzer şekilde üretilmesi yasaklanacak. Tütün ürünlerinin paketleri üzerindeki sağlık uyarıları, paketin her iki yüzünde de yüzde 75 oranında yer alacak.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, mentollü sigaraların, “başlaması daha kolay ve bırakması daha zor olduğu” için normal sigaralardan zararlı olduğuna dikkat çekmişti.

ABD’de mentollü sigaraların satışına henüz herhangi bir kısıtlama getirmeyen FDA, olası kısıtlamalar üzerine düşüneceğini bildirdi. 2011’de yapılan benzer bir araştırmada da, mentollü sigaraların yasaklanmasının kamu sağlığı için yararlı olacağı belirtilmişti.


İHSAN DÖRTKARDEŞ / DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları