loading
close
SON DAKİKALAR

Sigarayı bırakırken en çok sorulanlar

Sigarayı bırakırken en çok sorulanlar
Tarih: 08.11.2011 - 12:18
Kategori: Sağlık, Yaşam

Bu kötü alışkanlıktan kurtulmak isteyenlere hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı arayanlar en çok neleri soruyor?

Sağlık Bakanlığı’nın 27 Ekim 2010’da hizmete açtığı “Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı”nı arayanların en çok sordukları sorular bakanlığın resmi internet sitesinde cevaplarıyla birlikte yer alıyor. “Bırakmak için geç mi kaldım?” sorusuna, “Hangi yaşta ve hangi hastalığa sahip olursanız olun sigarayı bırakmak için asla geç değildir” yanıtı veriliyor. 

“Kilo alır mıyım” sorusu ise, “Sigarayı bıraktığınızda iştahınız artabilir. Ama alacağınız kilolar geçici olacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra hareket yeteğiniz artacağı için kilo vermeniz daha kolay” diye yanıtlanıyor.
İlk adım karar vermek

Sitede, sigara bırakmanın ilk adımlarının, karar vermek, hazırlanmak ve bir plan yapmak olduğu vurgulanıyor.

“Kendimde ne gibi yoksunluk ve toparlanma belirtileri görebilirim?” sorusuna, “Kendinizi biraz huzursuz, gergin, haksızlığa uğramış veya yorgun hissedebilirsiniz. Bazı insanlar uyumakta ya da konsantre olmakta güçlük çekmektedir. Bütün bu belirtiler geçicidir” yanıtı veriliyor.  Sigaraya karşı şiddetli arzu duymanın yol açtığı belirtileri nasıl yönetebilirim?” sorusu da şöyle yanıtlanıyor:

“Kendinize yapacağınız psikolojik telkinler, irade, inanç ve kararlılığınız bu belirtileri atlatmanızda yardımcı olacaktır. İlaç tedavisi de alabilirsiniz. Spora başlayabilirsiniz. İlk günlerde içme arzusuna karşılık derin nefesler alın. İlk bir kaç gün çay, kahve ve alkolden uzak durun.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları