loading
close
SON DAKİKALAR

Sigortaya Müraacatta Son Tarih 31.01.2012

Sigortaya Müraacatta Son Tarih 31.01.2012
Tarih: 11.02.2012 - 18:55
Kategori: Sağlık, Yaşam

Genel sağlık sigortasına müracaatta, 31.01.2012 son tarih!

GENEL SAĞLIK SİGORTASI
İlk defa 2008 yılında tanıştığımız Genel Sağlık Sigortası (GSS), 74 milyon vatandaşın tamamını kapsayacak şekilde yürürlüğe girmiş oldu

Yeşil kartlılardan işsizlere kadar milyonlarca kişi, yeni uygulamayla nelerin değişeceğini merak ediyor. İşte GSS ile ilgili en fazla sorulan sorular ve cevapları.

Kimler GSS’li olacak?

Türkiye’nin tamamına yakını GSS kapsamına alınacak. Dolayısıyla kimler GSS’li olacak sorusu yerine, kimler GSS dışında kalacak diye sormak gerekiyor. Buna göre:
• Milletvekilleri,
• Kendi ülkesinde sigortalı olup da Türkiye’de bulunan yabancılar,
• Zorunlu askerlik görevini yerine getiren erler,
GSS dışında kalacak. Bunların dışındaki bütün işçiler, bağımsız çalışanlar, kamu çalışanları, isteğe bağlı sigortalılar, işsizler, ev hanımları ve yabancılar GSS’li olacak.

Yeşil kartlıların durumu ne olacak?

Yeşil kartlılar, yine mevcut kartlarını kullanmaya devam edecekler. GSS’li olarak tescil edilecek olan yeşil kartlılar, kartlarının vize tarihine kadar sağlık yardımlarından yararlanacaklar. Kartlarının vize tarihi dolduğunda ise bir ay içinde sosyal yardım vakıflarına gelir testi için başvuruda bulunacaklar. Gelir testinden geçenler yine ücretsiz/primsiz GSS’li sayılacaklar.

Kimler gelir testine başvuracak?

Herhangi bir şekilde çalışma hayatında bulunan işçi, memur, bağımsız çalışan, isteğe bağlı sigortalı ve yeşil kartlıların dışında kalan bütün vatandaşlar gelir testine başvuracaklar. 18 yaş altı vatandaşlar zaten GSS kapsamında sayıldıklarından gelir testine başvurmalarına gerek yok. Ayrıca SGK’dan gelir-aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de gelir testine gitmeyecekler.

Ne zamana kadar başvurmak gerekiyor?

Ocak ayı sonuna kadar sosyal güvencesi bulunmayan herkesin gelir testi için bulundukları ildeki sosyal yardım vakfına başvurması gerekiyor.

Başvurmazsanız ne olacak?

Bir ay içinde gelir testine başvurmayan vatandaşlar SGK tarafından otomatikman tescil edilecekler ve ayda 106 lira GSS primi ödemeye başlayacaklar. Bu tescilden sonra da gelir testi için sosyal yardım vakıflarına başvurabilecekler.

Kimler primsiz GSS’li olacak?

Prim ödemeden GSS’li olmak isteyenler, yani yeşil kartlı gibi sağlık yardımı almak isteyenler gelir testine başvuracaklar. 2012 yılı asgari ücret rakamlarına göre, aylık aile içi kişi başı geliri 296 liradan az olduğu tespit edilenler, prim ödemeden GSS’li olacaklar.

Geliri 296 lirayı aşanlar ne yapacak?

Yapılan teste göre aile içi kişi başı gelir 296 ila 886 lira arasında çıkarsa, aileden bir kişi ayda 35 lira prim ödeyecek. Diğer aile bireyleri bu kişi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak GSS’li sayılacaklar. Dolayısıyla ailede herkes GSS kapsamına alınmış olacak.

Gelir testinde nelere bakılacak?

Gelir testi yapılırken aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit edilecek. Buna göre ailenin puanlaması yapılacak. Gerekirse hane ziyareti yapılarak ailenin ekonomik durumu gözlemlenecek.

Ailedeki kimler dikkate alınacak?

Gelir testinde aynı hanede yaşayan eş, evli olmayan çocuklar ile büyük anne ve büyük baba dikkate alınacak. Yani ailenin toplam geliri bu kişi sayısına bölünerek bulunacak.

Gelir testi ne zaman sonuçlanacak?

Vatandaşın sosyal yardım vakfına başvurusundan sonra en geç bir ay içinde gelir testi sonuçlandırılmış olacak. Böylece vatandaş primsiz olarak GSS’li sayılıp sayılmayacağını veya ödemesi gereken prim tutarını öğrenmiş olacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları