loading
close
SON DAKİKALAR

Sinan Meydan: Danıştay'ın Ayasofya kararına göre, İş Bankası'na ve Atatürk Orman Çiftliği'ne dokunulamaz

Sinan Meydan: Danıştay'ın Ayasofya kararına göre, İş Bankası'na ve Atatürk Orman Çiftliği'ne dokunulamaz
Tarih: 12.07.2020 - 09:54
Kategori: Gündem

Tarihçi Sinan Meydan, Ayasofya ilgili Danıştay kararının ardından İş Bankası ve Atatürk Orman Çiftliği hatırlatmasında bulundu.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle dava açmış, Danıştay Ayasofya'nın müze olmasına ilişkin 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Gerekçeli kararda Ayasofya'nın toplum tarafından kullanılmasına engel olunamayacağı, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu belirtilerek, "Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. Kadimden beri korunan Vakfa ait taşınmaz ve hakların, istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamaz" denildi.

Tarihçi Sinan Meydan sosyal medya hesabından Ayasofya kararı sonrası 'İş Bankası' ve Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) hatırlatması yaptı. Meydan, "Danıştay'ın 'Vakfedenin iradesine uygun şekilde kullanılması' kararına göre Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetine dayalı İş Bankası'na; Atatürk'ün 11 Haziran 1937 tarihli bağış mektubuna göre tarımsal üretim birimi olarak korunması ve çalıştırılması gereken AOÇ'a dokunulamaz" dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları