loading
close
SON DAKİKALAR

Sinema-TV sektörü çalışanları ekonomik tedbir taleplerini açıkladı

Sinema-TV sektörü çalışanları ekonomik tedbir taleplerini açıkladı
Tarih: 26.03.2020 - 12:50
Kategori: Gündem

Sinema-TV sektörü çalışanlarının temsilcileri koronavirüs nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan emekçilere ilişkin ekonomik tedbir taleplerini açıkladı.

Sinema-TV sektörü çalışanlarının temsilcileri, koronavirüs salgını nedeniyle sektör çalışanlarının ekonomik kaygılarının giderilmesi için taleplerini açıkladı.
Koronavirüs salgını nedeniyle evlerden çıkılmaması çağrıları yapılır, 'kendi OHAL'inizi ilan edin' denilirken çalışmayı sürdüren sinema-TV sektöründen 6 maddelik talep listesi geldi.
13 dernek, birlik ve sendikadan yapılan açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi ilan ettiği bu salgında pek çok sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de çalışanların olumsuz etkilendiği kaçınılmaz bir gerçektir. 24.03.2020'de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, sinema sektörü mücbir sebep hali kapsamına dahil edilmiştir. Bu durumu da göz önünde bulundurarak salgının yol açabileceği ekonomik tahribata karşı kamera önünde ve arkasında çalışan tüm meslektaşlarımızın haklı kaygısını ve talebini kamuoyuna açıklıyoruz" denildi.
Sinema-TV sektörü çalışanlarının talepleri şöyle:
1. Çalışanların asgari yaşamlarına devam edebilmeleri için kira, elektrik, su,doğalgaz, telefon, internet vb. faturaları devlet tarafından karşılanmalı, tüm kredi ve kredi kartı borçları en az 6 ay ertelenmeli, ertelenen bu borçlar en az 12 ay taksitlendirilmeli ve gecikme faizleri silinmelidir. Temizlik, hijyenmalzemeleri ile temel gıda ürünlerinde KDV kaldırılmalıdır. 
2. Ara verilen veya durdurulan işlerde, işten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yasaklanmalı, ücretli izin verilmelidir. Çalışanların bu ücreti devlet tarafından karşılanmalıdır. Sektörümüzün proje bazlı çalışma koşulları düşünülerek 'Kısa Çalışma ödeneği' uygulamasında sigorta prim şartı kaldırılmalıdır. 
3. Dizi çalışanlarının hak ettikleri bölüm ödemeleri planlandığı şekliyle aksamadan ödenmeye devam etmelidir. Sinema, reklam, belgesel, kısa film, klip projelerinde ve tv programlarında çalışanların varsa alacakları ivedilikle ödenmelidir. 
4.  Sektörümüzün proje bazlı çalışma koşulları düşünülerek çalışmayan sektör çalışanlarına hiçbir koşul aranmaksızın işsizlik fonu üzerinden işsizlik maaşı bağlanmalıdır. Bu işsizlik maaşı asgari ücretten az olmamalıdır. Temel yaşam giderlerini sağlayacak gelirleri garanti altına alınmalı, çocuklu olan ailelere ayrıca çocuk yardımı yapılmalıdır. 
5.  Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması vergi mükellefi ve 4B statüsünde olan çalışanları da kapsayacak şekilde genışletılmelıdır. 
6. Çalışmayan arkadaşlarımızın varsa GSS (Genel Sağlik Sigortası) borçları ertelennıelı ve faizsiz yapılandırma imkanı sunulmalıdır. GSS ödemesi yapılmasa dahi önümüzdeki 6 ay içinde tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmaya devam etmelidir. 
BİROY (Sinema Oyuncuları Meslek Birliği)
ÇASOD (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği)
GYD (Göruntü Yonetmenleri Derneği)
KAD (Kamera Asistanları Derneği)
Kısa FilmDer (Kısa Film Yönetmenleri Derneği)
Oyuncular Sendikası (Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası)
PostProDer (Post Prodüksiyon Çalışanları Derneği)
SenaristBır (Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Esen Sahipleri Meslek Birliği)
Sinema TV Sendikası (Sinema, Reklam, Dizi ve TV Programı Çalışanları Sendikası)
SineSen (Sinema Emekçileri Sendikası)
SO-DER (Sinema Oyuncuları Derneği)
SYD (İstanbul Sanat Yönetmenleri İstanbul Derneği)
YönBir (Yönetmenler Birliği Platformu)

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları