loading
close
SON DAKİKALAR

''Sivas Katliamı hükümlüleri sdli suçlular ile birlikte mi kalıyor?''

''Sivas Katliamı hükümlüleri sdli suçlular ile birlikte mi kalıyor?''
Tarih: 08.05.2014 - 13:43
Kategori: Siyaset

Manisa Milletvekili Özel:''Sivas Katliamı Hükümlüleri Adli Suçlular İle Birlikte Mi Kalıyor?''

Manisa Milletvekili Özgür Özel’in Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli’nin yakılması sonucunda 33 yazar/ aydın, 2 otel personel ölmüştür. Tarihimizde bir kara leke olarak duran bu olayın ardından 124 kişi hakkında dava açılmıştır. Bu sanıklardan bir kısmı hakkında yargılamalar tamamlanmakla birlikte, 8 sanık halen yakalanamamıştır. Davanın firari 5 sanığı ile ilgili kısmı ise 3 Mart 2012 tarihinde zaman aşımına uğrayarak, düşürülmüştür. Ayrıca, 16 Haziran 2000 tarihinde de 33 sanık Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce idam cezasına çaptırılmış, 2002 yılında idam cezasının yürürlükten kaldırılmasıyla idam cezası hükümlülerinin cezaları müebbet ağır hapis cezasına çevrilmiştir. Ancak davaya ilişkin usulsüzlükler sadece zamanaşımı ya da firari sanıkların yakalanmaması ile sınırlı değildir. Söz konusu 33 sanıktan bazılarının Sivas Cezaevinde idarenin keyfi kararları ile adli suçlularla birlikte kaldıkları, tek kişilik odalarda tutulmadıkları ve cezaevi yönetimi tarafından koruyup kollandıkları iddia edilmektedir. Oysa, Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazına ilişkin 25 inci maddesinde; “Hükümlü, tek kişilik odada barındırılır.” denilmektedir.

Bu nedenle;

Müebbet hapis ile cezalandırılan 33 sanığın Mayıs 2009 tarihinde yapılan bir şikayet üzerine, değişik cezaevlerine dağıtıldıkları bilinmektedir. Sivas Katliamı hükümlüleri şu an kaç farklı cezaevinde kalmaktadır? Bu cezaevleri hangileridir?
Özellikle Sivas Cezaevinde kalan hükümlülerin tek kişilik odalarda tutulmadıkları ve adli mahkumlarla birlikte kaldıklarına ilişkin iddialar doğru mudur? Diğer cezaevlerinde de benzer bir durum söz konusu mudur?
Doğru ise hangi cezaevlerindeki hükümlüler adli mahkumlarla birlikte aynı koğuşta kalmaktadır?
Konuyla ilgili Bakanlığınıza herhangi bir şikayet ulaşmış mıdır? Eğer ulaştıysa söz konusu şikayetler hangi cezaevlerindedir? Şikayetlerle ilgili ne gibi işlemler yapılmıştır ve bu işlemlerin sonuçları ne olmuştur?
Sivas Cezaevinde kalan Sivas Katliamı hükümlülerinin adli hükümlülerle birlikte kaldığı ve bu kişilerin “örgüt” propagandası yaparak adli hükümlülere bir nevi misyonerlik yaptıkları yönündeki iddialar doğru mudur?
Sivas katliamı hükümlülerinin yasal mevzuata aykırı şekilde cezaevleri yönetimleri tarafından koruyup kollandıkları iddiaları doğru mudur? Bu cezaevi yöneticileri ve çalışanları hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları