loading
close
SON DAKİKALAR

Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenler katliamın 27. yılında anıldı

Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenler katliamın 27. yılında anıldı
Tarih: 02.07.2020 - 13:35
Kategori: Gündem

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta katledilen aydın ve sanatçılar katliamın yıl dönümünde anıldı.

2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için Sivas'a giden aydın ve sanatçılardan 33'ü, kaldıkları otelin gericiler tarafından yakılması sonucu hayatını kaybetti. Devletin seyrettiği katliamda dönemin başbakanı Tansu Çiller ‘Çok şükür otel dışındaki halkımıza bir şey olmadı’ dedi. 1 numaralı sanık, firari olarak aranırken resmi nikahla evlendi, askere gitti, çocuğunu nüfusa kaydettirdi, ehliyet aldı. Sivas’ta öldü. Kimlik tespiti için cesedinden alınan DNA örneğiyle karşılaştırmak için kan bağı bulunmayan eşinden de DNA örneği alındı. Sanık avukatları AKP’den vekil oldu. Dava, zamanaşımından düşürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zamanaşımı kararı için ‘hayırlı olsun’ dedi. AYM’e taşınan davaya bakacak üyelerden birisinin sanık avukatı olduğu ortaya çıktı. 
Ateşe verilen Madımak Oteli’nin alt katına kebapçı açıldı. Tepkiler üzerine 2010 yılında kebapçı kapatılarak Madımak Oteli kamulaştırıldı. Bina, ‘Madımak Oteli müze olsun’ taleplerine rağmen bilim ve kültür merkezine dönüştürüldü. Binada anı köşesi adı verilen ve katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazıldığı bölümde iki saldırganın da ismine de yer verildi.
 
Katliamın ardından yaşananlarla da hafızalara kazınan Sivas Katliamı'nın üzerinden 27 yıl geçti. 27. yılda da Sivas'ta bir araya gelen yurttaşlar, yaşamını yitirenleri andı. Bu yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle Sivas'ta yürüyüşe izin verilmeyeceği açıklanmıştı ancak farklı illerden gelen gruplar Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sivas Şubesi önünde bir araya gelerek Madımak Oteli önüne yürüdü.
 
Sosyal medyada da Sivas Katliamı'na ilişkin paylaşımlar yapıldı.
O paylaşımlardan bazıları şöyle:
 
 
 
 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları