loading
close
SON DAKİKALAR

Sivillerin kullanımına açık mayınlı alanlar

Sivillerin kullanımına açık mayınlı alanlar
Tarih: 15.11.2012 - 15:29
Kategori: Siyaset

CHP'li Tanrıkulu ülkemiz sınırları içindeki tüm anti-personel mayınların temizlenmesi konusunu TBMM'nin gündemine getirdi...

Tanrıkulu’nun Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle;


“12.03.2003 tarihinde TBMM’de kabul edilen 4824 sayılı onay kanunu ve 28 Mart 2003 tarihli 2003/5427 sayılı Bakanlar Kurulu ile 1 Mart 2004 tarihinden bu yana taraf olduğumuz Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme (Ottowa Sözleşmesi) hükümleri gereğince 10 yıl içinde ülkemiz sınırları içinde tüm anti-personel mayınların temizlenmesi gerekmektedir. Bu sürenin dolmasına yaklaşık 14 ay kalmıştır.

Bu bağlamda,

1- Türkiye’nin sözleşmeye taraf olmasından bu güne kadar mayınların temizlenmesi ile ilgili hangi çalışmalar yapılmış ve ne kadar alan mayınlardan temizlenmiştir.

2- 1 Mart 2004 tarihinden bu yana kaç sivil yurttaşımız mayın kazalarında yaşamını yitirmiş, kaç yurttaşımız yaralanmıştır? 

3- Öteden beri mayınlı olduğu bilinen sınır bölgeleri dışında sivillerin kullanımına açık kaç mayınlı alan tespit edilmiştir?

4- Mayınlı olduğu veya mayın riski tespit edilen sivillere açık alanlarla ilgili kamuoyuna ve o bölgeler yakınında ikamet eden yöre halkına gerekli bilgilendirme yapılmakta mıdır? Yapılmıyor ise ne zaman yapılacaktır.

5- Mayınlı olduğu tespit edilen alanlarda sözleşme gereğince yapılması gereken uyarı levhaları konulması işlemi yapılmış mıdır? “

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları