loading
close
SON DAKİKALAR

Siyasi partilerde bayramlaşma

Siyasi partilerde bayramlaşma
Tarih: 26.10.2012 - 13:33
Kategori: Siyaset

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar parti genel merkezlerinde devam ediyor...

AKP'yi ilk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Parti Meclisi üyeleri Umut Akdoğan ile Gül Çiftçi'den oluşan CHP heyeti ziyaret etti. AKP'de ise heyetleri AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Kadın Kolları Genel Sekreteri Mürşide Balaban ve Gençlik Kolları MKYK Üyesi Alaaddin Ünüvar karşıladı.

CHP'li Tezcan, ziyarette ilk olarak İyimaya ile komisyonda birlikte verimli ve yoğun bir çalışma geçirdiklerini belirtti. Mehmet Ali Şahin'in ''Başkanımızdan memnun musunuz?'' sorusu üzerine Tezcan, ''Memnunuz, gayet iyi çalışıyoruz ama bir daha ki bayrama tutuksuz vekillerimizle girmek istiyoruz. Onları da aramızda görmeliyiz'' dedi. Tezcan'ın sözleri üzerine de Şahin, ''Bu konu yargının ilgi alanına giriyor, yargı konuya ilişkin kararı vermeli'' diye konuştu.

Parlamento'nun irade ortaya koyması halinde bu sorunun çözüleceğini iddia eden Tezcan'a yanıt İyimaya'dan ''Türkiye, Parlamento mutabakata varırsa sorun çözülür, gerekli hukuk normu değiştirilebilir'' şeklinde geldi.

CHP'li Tezcan ise ''Tutuklu milletvekili konusunda Parlamento iradesi netleşir, oluşursa çözüm konusunda bir mutabakata varabiliriz. Daha önce yapılmış bir protokol var. Bayram günlerinde onu hatırlatmayı, iyiye vesile olması için faydalı gördüm'' dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şahin de şöyle konuştu: ''Uzun tutukluluk sürelerinden biz de rahatsızlık duyuyoruz. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda bir çalışması var, yargı reformu çalışmaları kapsamında bu konuya da çözüm aranıyor. Sohbete böyle bir konuyla girmenizi anlıyorum, tutuklu vekillerden parti olarak rahatsızlık duymanızı da anlıyorum, saygıyla karşılıyorum. İki milletvekilinizin tutuklu olması sizi rahatsız edebilir ama bu konunun yargısal bir konu olduğu kanaatindeyim. Parlamentonun yapacağı bir şey olursa bu konuda tasarı ya da teklifin parlamentoya gelmesi gerekir ki bu konuda parlamentoya gelmiş olsun. Arzu ederiz ki cezaevlerinde kimse kalmasın.''

Tezcan, sohbete bu konuyla başlamalarını anlayışla karşıladığı için Şahin'e teşekkür ederek, AKP teşkilatının Kurban Bayramı ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.



CHP'nin ardından MHP heyeti geldi

Kurban Bayramı dolayısıyla AKP'yi CHP heyetinin ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve MHP MKYK Üyesi Sami Uzun'dan oluşan heyet ziyaret ederek, bayramlaştı.

Şahin, siyasi partiler ve insanlar arasında bayramlaşmanın önemine değinerek, bayramların insanın kendisinden başka insanları da düşünmesi bakımından önemli olduğuna işaret etti.

Karakaya da bu yıl milli ve manevi bayramların bir arada kutlanmasının büyük bir şans ve tevafuk olduğunu vurgulayarak, bayramların birlik ve beraberliğin sağlanması için çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin yaşadığı en önemli sorunların başında terör sorunu geldiğine işaret eden Karakaya, ''Bayramların birlik ve beraberliğin sağlanması ve bin yıllık kardeşlik hukukunun devamının sağlanmasında önemli bir yeri var. Birlik ve kardeşliğimizi tehdit eden terör sorununun da bir an önce çözüme kavuşturulması lazım. Terörün kökü kazınmadan bu memlekette bayramlar buruk geçecektir. Şehitliklere göz attığımızda 'bayram bizim neyimize' dediklerini görüyoruz'' diye konuştu.

Mehmet Ali Şahin de Türkiye'nin 30 yılı aşkın bir süredir terörle mücadele ettiğini, bu mücadelenin geçmişte olduğu gibi bugün de devam edeceğini vurguladı. Şahin, ''Terörü sonlandırmak için eğer silahlı mücadele dışında girişimler yapmak gerekiyorsa bunu da ihmal etmemek gerekiyor. Sayın Başbakan'ın, yetkililerin söylemek istediği budur. Yani bunu sona erdirmek için başka yollar varsa bu yolları da ihmal etmemek gerekir. Bölge halkı da bu konuda hassastır. Bölgeyle daha sık ilişki kurmak yararlı olur diye düşünüyorum. Aileler çocuklarının dağa çıkması konusunda istekli değildirler. Hiçbir ana, baba çocuğunun daha çıkmasını memnuniyetle karşılamaz. Bu sorun devlet sorunu ve terör örgütü şu anda dış bağlantılarıyla adeta bir taşeron örgüt konumundadır'' dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya da ''Terör konusunda müzakereden uzak durmalıyız. Mücadele değil, müzakere yapılıyor olması bölge halkının bu konuyla ilgili duruşunda zafiyete neden oldu. Bölgede devletin ağırlığını hissettirmek, Genel Başkanımızın dediği gibi sembolik olsa da Kandil'e Türk bayrağını dikmek gerekiyor'' diye konuştu. Bölge halkının devletle, milletle bir sorunu olmadığını kaydeden Karakaya, 30 yıldır bölgeyle alakası olmayan dış güçlerin kışkırtmasıyla oluşan bir yapının yok olacağına inandığını söyledi.

Karakaya'nın sözleri üzerine Şahin, ''Devlet üzerine düşeni büyük başarıyla yerine getiriyor. Sorunu çözmek için üzerine düşeni yapıyor, yapacaktır'' dedi.



CHP'ye ilk ziyaret AKP heyetinden

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arasında gerçekleştirilen bayramlaşmada, CHP Genel Merkezi'ni ilk olarak AKP heyeti ziyaret etti. Genel Sekreter Haluk İpek başkanlığındaki AKP heyetini, PM Meclisi üyesi Seyhan Erdoğdu ile Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan karşıladı. AKP heyeti CHP'ye çikolata getirirken, CHP'liler de AKP heyetine çikolata, çay ve kolonya ikram etti. CHP'nin kabul heyetine başkanlık edecek olan Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, uçağının rötar yapması nedeniyle kabullere katılamadı.

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Doğan, Oran'ın kabule katılamaması nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu aktararak, ''Bu bayram birlikte olamadık, ama 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Birinci Meclis'in önünde birlikte olalım'' mesajını gönderdiğini iletti.
İpek de Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın ciddi sıkıntılar içinde olduğunu, ama genel anlamda huzurlu bir bayram geçirildiğini belirterek, sıkıntıların aşılması temennisinde bulundu.

İpek, Oran'ın kendisine gönderdiği mesaja da şu yanıtı verdi: ''İki bayram biraraya geldi. Dini bayramlarımız, milli bayramlarımız birlik ve beraberliğimiz açısından çok önemli. Özellikle Cumhuriyet, Atatürk'ün bize mirası. Kuruluşundan itibaren yerleşmesi için çok büyük emek var. Cumhuriyet Bayramı'nda da ayrılık gayrılık olmaz. Bayramı hep birlikte kutlamamız gerekir. Özellikle Cumhuriyet gibi milli değerlerimizi iç siyaset malzemesi yapılmadan hep birlikte kutlamamız gerekir. Siyaset kurumunun kendi içinde eğer tepkiler gösterilecekse farklı yolları da var. Ama Cumhuriyeti hep birlikte hep beraber kutlamamız gerekir.''

CHP PM Üyesi Erdoğdu da Cumhuriyetin herkesin ortak değeri olduğunu vurgulayarak, ''Hepimiz biliyoruz ki Mustafa Kemal olmasaydı bu Kurban Bayramı'nı da böyle kutlayamazdık bu ülkede. Onun için Kurban bayramlarımızı da özgürce, dayanışma içinde kutluyorsak bunu da Mustafa Kemal'e ve Cumhuriyete borçluyuz'' dedi. İpek'in ''Cumhuriyet Bayramı'nda ayrılık gayrılık yok. Hep birlikte kutlayacağız'' sözleri üzerine Doğan, ''Tabii ki. Cumhuriyet Bayramı'nda da yok, dini bayramlarımızda da yok'' karşılığını verdi. CHP heyetinin tutuklu milletvekili, gazeteci ve öğrencileri hatırlatması üzerine İpek, bunun yargının konusu olduğunu, kendilerinin de yargılamaların en hızlı şekilde tamamlanmasından yana olduklarını söyledi.


Seçilme yaşının 18'e indirilmesi

Haluk İpek, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan'a seçilme yaşının 18'e indirilmesi konusundaki çalışmaları hatırlatarak, CHP'li gençlerin yaklaşımını sordu.
Doğan, CHP'nin 21 yaşa sıcak baktığını, ancak 18 yaşın tüm gelişim süreçlerini tamamlamış Avrupa ülkelerinde uygulanan bir sınır olduğunu ifade etti. 18 yaş sınırının tartışılması gerektiğini belirten Doğan, ''Bizim ülkemizde 24 yaşına gelmeyen bir insan alkollü bir yere gidemezken, 18 yaşında seçilmesi biraz tezat geliyor bana'' dedi. Bunun üzerine İpek de ''Ölçüyü alkol olarak koyma. Ölçüyü yönetim olarak koyalım. 18 yaşı uygulayanlar da başarıyla yürütüyorlar'' dedi.

Seyhan Erdoğdu, 18 yaşın eğitim sürecinin bir aşaması olarak algılanması bu nedenle seçilme için erken bir yaş olduğunu ifade ederek, zorunlu eğitimin daha uzun bir süreye yayılmasının gerektiğini savundu. Erdoğdu, önemli konuların lider düzeyinde ortaya atılarak, toplumun genelinde tartışılmadan hayata geçirildiğini, bu yaklaşımın konuları polemik konusu haline getirdiğini ileri sürerek, gençleri polemik konusu yapacak bu yaklaşımı doğru bulmadıklarını söyledi.

İpek ise her konuda mutabık olunamayacağını, böyle olması halinde ayrı ayrı siyasi partilere ihtiyaç olmayacağını ifade ederek, farklılıkların TBMM'de temsil edileceğini, halkın bu farklılıklara yaklaşımını sandıkta göstereceğini belirtti. İpek ve beraberindekiler ''29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı da hep birlikte kutlama'' temennisiyle CHP'den ayrıldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları