loading
close
SON DAKİKALAR

SMDK'dan 'Çavuşoğlu' açıklaması: Türk yetkililerle temas halindeyiz; Esad rejimi yıkılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz

SMDK'dan 'Çavuşoğlu' açıklaması: Türk yetkililerle temas halindeyiz; Esad rejimi yıkılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz
Tarih: 12.08.2022 - 17:16
Kategori: Dünya

SMDK, Çavuşoğlu'nun açıklamasının ardından Azez'de yapılan protestolarda Türk bayrağı yakılmasına da tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Suriye'de Şam ve muhalefetin anlaşması gerektiğini söylemesinin ardından, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), ''Esad rejiminden hesap sormak istiyoruz'' dedi.

SMDK, cuma günü boyunca Türk yetkililerle temas içinde olduklarını belirtirken şu ifadeleri kullandı:

''Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamalarla ilgili olarak, dünden beri bütün Tür makamlarıyla iletişim halindeyiz. Kendileri, Suriye halkının meşru taleplerinin ve 2254 sayılı uluslararası kararın uygulanmasına olan desteklerini yinelemişlerdir.''

2254 sayılı Birleşmiş Milletler kararı, Suriye'deki sivil hedeflere yönelik saldırıların acilen son bulması ve Ocak 2016'da siyasi dönüşüme ilişkin bir ateşkes ve resmî görüşmelerin başlatılması çağrısı yapıyordu.

SMDK, Çavuşoğlu'nun açıklamasının ardından Azez'de yapılan protestolarda Türk bayrağı yakılmasına da tepki gösterdi.

SMDK'nın açıklaması şöyle:

2254 sayılı uluslararası karara bağlıyız, ülkemizde kapsamlı bir siyasi geçişi ve Esed rejiminden hesap sormayı istiyoruz

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) olarak, 11 yıldır devrim yolunu seçtiğimizi, bu yolda yüzbinlerce şehit, milyonlarca yaralı verdiğimizi, yine milyonlarca insanımızın Esed rejiminin olmadığı bir dünyada özgürlük, adalet ve onurunu istediği için tehcir edildiğini hatırlatmak istiyoruz.

Hiç şüphesiz Esed rejimi, Suriye halkına karşı binlerce savaş suçu işlemiş soykırımcı bir rejimdir. Şam’ın Tedamun mahallesinde halkımızı içine doldurmak için kazdığı hendeklerin görüntüsü hala bütün dünyanın zihninde tazeliğini korumaktadır. Bununla birlikte, “Sezar” kod adlı eski bir rejim subayının hapishanelerden sızdırdığı binlerce tutuklunun işkence altında ölümünü gösteren görüntüler ve rejimin kimyasal saldırılarında boğularak can veren insanlarımızın görüntüleri de hafızalardaki yerini korumaktadır.

Uluslararası güçlerin bir milyon Suriyeliyi katleden ve milyonlarcasını tehcir eden Esed rejiminden hesap sormak için bir koalisyon oluşturması gerektiğinin altını çiziyoruz. Bu, SMDK ve Suriyeli devrimci güçlerin gerçekleştirmek için çabaladığı hedeflerden biridir.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamalarla ilgili olarak, dünden beri bütün Türk makamlarıyla iletişim halindeyiz. Kendileri, Suriye halkının meşru taleplerinin ve 2254 sayılı uluslararası kararın uygulanmasına olan desteklerini yinelemişlerdir.

Bizler de, Suriye halkının Esed rejiminden kurtuluşunu ve halkın talepleri doğrultusunda rejimden hesap sorulmasını ön gören siyasi çözüm sürecine olan bağlılığımızı sürdürmekteyiz. SMDK olarak, Suriye devriminin ilkelerine bağlı olduğumuzu ve Esed rejimi yıkılıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Uluslararası toplumu, Suriyeliler için adaleti sağlamaya ve halkımızın yıllardır süren mağduriyetlerini giderecek bir siyasi geçişi de kapsayan siyasi çözüm sürecini ileri taşımaya davet ediyoruz.

Son olarak, Suriye’nin kuzeyindeki özgürleştirilmiş bölgelerde dün ortaya çıkan protestoların, devrim ateşinin hala Suriye halkının kalbinde yanmaya devam ettiğini ortaya koyduğunu düşünmekteyiz. Bu noktada, protestolar esnasında meydana gelen bazı ihlalleri ve teröre karşı mücadele kanları kanlarımızla karışmış, yaklaşık 4 milyon Suriyeli koruyan kardeş bir ülkenin bayrağının yakılmasını kesinlikle tasvip etmediğimizi ve bu tasarrufları reddettiğimizi ifade etmek istiyoruz.

Çavuşoğlu ne demişti?

13. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışında yaptığı konuşmada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soruyu, "Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız zaten o soruya cevap verdiler. Uzun zamandır Putin ve Rus yetkililer, ‘Sizi rejimle görüştürelim’ dediler. Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişlerdi. Bir ara istihbaratlar arasında görüşmeler olmuştu. Daha sonra kesinti oldu. Şimdi tekrar başladı. İstihbaratlar arasındaki görüşmelerde birçok konu gündeme geliyor” şeklinde yanıtlamıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları