loading
close
SON DAKİKALAR

Soma Katliamı'nın 8. yılında 301 madenci anılıyor

Soma Katliamı'nın 8. yılında 301 madenci anılıyor
Tarih: 13.05.2022 - 05:59
Kategori: Gündem

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yangın ve su basması sonucu hayatını kaybettiği facianın üzerinden 8 yıl geçti.

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014'te Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’ne ait maden ocağında yaşanan faciada 301 işçi yaşamını yitirdi, 162 işçi de yaralandı. Soma faciası Türkiye tarihinin en fazla can kaybı yaşanan maden faciası oldu.

Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, patlamaya elektrikli ekipmanların sebep olduğundan şüphelenildi. Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı. 

Kurtarma çalışmaları sırasında da yürek burkan görüntüler vardı. Madenden sağ kurtarılan işçilerden Murat Yalçın’ın sözleri tüm Türkiye’yi gözyaşına boğdu. Ambulanstaki sedyeye alınan Yalçın, sağlık görevlilerine, “Çizmelerimi çıkarayım mı, sedye kirlenmesin” diye sordu. “Hayır çıkarmayın, bir şey olmaz” sözleri üzerine sedyeye uzandı.

Dönemin Başbakan’ı olan Recep Tayyip Erdoğan, maden faciasının yaşandığı bölgede basın açıklamasının ardından bir grup vatandaş tarafından protesto edildi. Vatandaşlar, “Hükümet istifa” şeklinde slogan attı.

Protestoların ardından konvoy hareket ederken Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in protestoculardan birini özel harekat polisleri yere yatırmışken tekmelemesi ise unutulmayan anlardan biri olarak hafızalara kazındı.

Facianın gerçekleşmesinden sonra Türkiye'de üç günlük ulusal yas ilan edildi.

Kim ne söyledi?

Erdoğan: Fıtratında var

Erdoğan 14 Mayıs 2014’te yaptığı ilk açıklamada, 150 yıllık bir zaman dilimi içerisinde daha çok ölümün olduğu iş cinayetlerini saydı, “Bunlar olağan şeyler. Bunun fıtratında bu var, hiç kaza olmayacak diye bir şey yok” dedi.

Gürkan: İhmalimiz yok

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan ve şirket yöneticileri Soma’daki iş cinayetiyle ilgili basın açıklamasında, “olayda hiçbir ihmallerinin olmadığını” iddia etti.

Yıldız: Burayı kapatırız

Dönermin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 16 Mayıs’ta yaptığı açıklamada “İçeride en fazla 18 işçi var. 284 kayıp var. Toplamda 299-300-302 işçi kardeşimizi kaybetmiş olarak burayı kapatırız” dedi.

İlahiyat Dekanı: İlahi kader

Manisa Celal Bayar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Soma’daki iş cinayetinde hayatını kaybedenler için yapılan anmada “İlahi kader” dedi, ailelere “teslimiyet” çağrısı yaptı.

Yargı süreci

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Enerji ve Çalışma Bakanları ile Soma Holding A.Ş. sahibi ve yöneticilerinin, “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” ve “olası kast ile insan öldürmeden” suç duyurusu yaptı, tutuklanmalarını istedi.

İş cinayetiyle ilgili Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisleri Yalçın Erdoğan ile Ertan Ersoy ve vardiya amirleri Yasin Kurnaz, İsmail Adalı ile Hilmi Kazık olmak üzere beş kişi tutuklandı, 15 kişi denetimli serbestlikle bırakıldı.

Denetimli serbestlik ile bırakılan gözaltılardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru tutuklandı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, Soma Holding sahibi Alp Gürkan, Yönetim Kurulu Başkanvekili Can Gürkan ve Soma İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun mal varlıklarına tedbir koyma talebini reddetti. Madeni denetleyip olumlu rapor vermiş olan iki iş müfettişi hakkında da idari soruşturma başlatıldı.

İş cinayetinde ölen Mustafa Kocabaş’ın ailesi tarafından Soma Kömürleri A.Ş. aleyhinde açılan tazminat davasının ardından, Soma 1. Asliye Hukuk Mahkemesi aldığı ara kararla şirketin taşınır ve taşınmaz mal varlıkları ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’ndan (TKİ) hak ediş alacaklarına ihtiyati haciz konulmasına karar verdi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi 2 Mart 2015'te iddianameyi kabul etti.

230 sayfalık İddianamede tutuklu Soma A.Ş. sahibi Can Gürkan, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, İsmail Adalı, Genel Müdür Ramazan Doğru, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, İşletme Müdürü Akın Çelik ve maden teknisyeni Mehmet Ali Günay Çelik’in Türk Ceza Kanunu (TCK) 81’inci maddesinde yer alan “olası kasıtla insan öldürme ve yaralama” suçunu işledikleri belirtildi.

43 tutuksuz sanığın ise TCK 85/2’den yani “bilinçli taksirle insan öldürmek”ten suçlandı.

Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik de dahil olmak üzere sekiz şüphelinin 301 kez 20 ile 25 yıl, 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezalandırılmaları, geri kalan 43 tutuksuz şüphelinin ise 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ancak bu kişilerden, 25’inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3’te 1 oranında artırılması talep edildi.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında 8 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 37 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Maden katliamında yakınlarını kaybeden 11 kişi, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurarak yakınlarının ölümüyle sonuçlanan olay hakkında yürütülen ceza soruşturmasının etkisizliğini ifade ederek, TKİ’nin ve MİGEM’in de kusurlarının bulunduğunu buna rağmen şüphelilerin ifadesi alınmadan kovuşturmasızlık kararı verildiğini belirtti. Başvurucular, Anayasa’nın 17'nci maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının ihlal edildiğini ifade etti.Ancak AYM, iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle başvuruyu reddetti.

Yargıtay, 2020 yılının ekim ayında madenin patronu Can Gürkan'ın da aralarında olduğu dört sanığa olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan ceza verilmesine tti. Ancak Yargıtay, itiraz üzerine kararını değiştirdi. Değişiklik kararı, ceza kararı veren 5 kişilik heyetten 3'ünün değişmesinin ardından geldi. 12. Ceza Dairesi'ne yeni atanan 3 üye de kararın değiştirilmesi yönünde oy kullandı. Kararda, Can Gürkan’ın bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan yargılanmasını gerektiğine hükmetti.

Facianın ardından tutuklanan Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, yardımcısı İsmail Adalı’nın yattıkları süre göz önünde bulundurularak Soma İnfaz Savcılığı tarafından 2021 Şubat ayı başında serbest bırakıldı. 3 tutuklu sanığın cezaevinden serbest bırakılmasını ardından Soma davasında cezaevinde tutuklu sanık kalmadı.

Yeniden yargılama kararı sonrası ilk duruşma 13 Nisan'da görüldü. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların mahkemeye getirilmesi taleplerinin reddine, Can Gürkan hariç sanıkların vareste tutulması taleplerinin kabulüne; kamu görevlilerinin sorumluluğuna dair süren soruşturmanın akıbetinin sorulmasına ve sanıkların tutuklanma taleplerinin reddine karar verdi. Bir sonraki duruşma 24 Mayıs 2021 tarihine erteledi.

Bilirkişi raporları Soma'da yaşananların bir kaza değil ihmaller zincirinin sonucu olduğunu söylese de, davanın 11 Temmuz 2018'deki karar duruşmasında şirket patronu Alp Gürkan ve 37 kişi beraat etti. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'la birlikte 14 kişiye de hapis cezası verildi. Sanıklar "olası kastla" değil "taksirle adam öldürme" suçundan ceza aldı.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi de hapis cezalarını yerinde bulup, şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan'a da yurt dışı yasağı koyarak tahliye etti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin yerel mahkeme kararını bozması sonrası yeniden yapılan yargılamada Can Gürkan'a 20 yıl, maden mühendisleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'a da onkişer yıl altışar ay hapis cezası verilmiş, Haluk Evinç ise beraat etmişti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yeniden yargılama sürecinin tamamlanmasının ardından 4 Nisan 2022'de yerel mahkemenin kararını onamıştı.

Facianın 8. yıl dönümünde, acı bir kez daha katlandı. Madenciler için acının yıl dönümünde anma töreni düzenleniyor.

ÖLEN HER BİR MADENCİ İÇİN 8 GÜN HAPİS

ÇHD'li ve SHD'li avukatların başvurusunda yaşam hakkının ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiği ifade edilerek, yeniden yargılama ile tazminat talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına neden olan mahkeme kararı ve bu kararın Yargıtay tarafından onanması tartışma yaratmıştı.

Patron Gürkan'ın hapiste kaldığı süre ve infaz düzenlemesinden yararlanması sayesinde 2 yıl 6 ay daha hapis yatarak cezasını tamamlayacak.

Toplamda 7 yıl hapiste kalacak olan Gürkan, 301 madencinin her biri için 8 gün hapis yatmış olacak.

Soma aileleri Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme süreci devam ediyor.

Davanın Avukatlarından Can Atalay 3. Gezi Davasında olmayan suç ile aldığı ceza nedeniyle 18 yıl mahkum edildi. Ceza evine konuldu.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları