loading
close
SON DAKİKALAR

Soma’da 85 sorumlu bürokrat yargılansın

Soma’da 85 sorumlu bürokrat yargılansın
Tarih: 01.01.2015 - 09:11
Kategori: Sendika

Soma maden kazasında 301 madencinin hayatını kaybetmesine ilişkin, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) yargı sürecini etkileyecek sürpiz tespitlerde bulundu.

Soma maden kazasında 301 madencinin hayatını kaybetmesine ilişkin, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) yargı sürecini etkileyecek sürpiz tespitlerde bulundu.

218 sayfalık “Kömür Madenciliğinde İş Sağlığı ve Güvenliği Özel Raporu”nda, Soma maden kazasının rahatlıkla engelenebilir nitelikte olmasına rağmen en temel tedbirlerin dahi alınmaması neticesinde meydana geldiği vurgulandı. Kazada, “bilinçli taksir ve ağırlaştırılmış suç” söz konusu olduğunu savunan raporda özetle şu ifadelere yer verildi:

İhmaller zincirinin sonucu

“İhmaller zinciri o kadar arka arkaya sıralanmıştır ki, ihmal edilen bu hususlardan bir tanesine dahi riayet edilmiş olsaydı, belki de kaza olmayacak, olsa dahi bu denli can kaybı yaşanmayacaktı. Gerekli tedbirlerin alınması konusunda o kadar ihmalkâr davranılmıştır ki, ortada bir taksirden ziyade ‘bilinçli taksir’in, olduğundan dahi söz edilmesi olanaklı hale gelmiştir. Bize göre, ihmaller zinciri değerlendirmesi, yaşanan olayda hafif kalmaktadır. Bilinçli taksir ve sonuçta taksir bağlantısı kurulduğunda (ki vardır) neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç söz konusu olabilecektir. Bunun yargıya müdahale olarak algılanmaması gerekir. Rapor yazıldığında, henüz kovuşturma aşamasına geçilmediğinin altı çizilmelidir.”

Soma’da 85 sorumlu bürokrat yargılansın

Adalet duygusu sarsılır

Raporda, bütün aşamalarda sorumlu 85 bürokrat için soruşturma izni verilmediği anımsatılarak, bunun AB tarafından da eleştirildiği kaydedildi. Raporda şöyle denildi:
“Bütün süreçlerde yetkili olan 85 kişinin yaşanan bu kazadan dolayı sorumlulukları doğmaktadır. Geçmişten bugüne sorumluların gerekeni yapmadığı gözlemlenmiştir. Bilirkişi raporunda da asli kusurlu oldukları açıkça belirtilmiştir. Yöneticilerle ilgili olarak yargının gerekli kovuşturmayı yaparak, sonucunda gerektiği takdirde sorumluları cezalandırması beklenmektedir. Bununla birlikte, yukarıda belirtilen açık tespitlere rağmen, ilgili kamu görevlilerine soruşturma izni verilmediğine ilişkin haberler basında yer almıştır. Bu vahim tablo, toplumdaki adalet duygusunu sarsacak nitelikte olduğu gibi, iş kazaları konusunda gerekli tedbirleri almayan kamu görevlileri açısından olumsuz örnek teşkil edecek niteliktedir. Toplumdaki adalet duygusunu sarsacak olayların yaşanmaması adına, cumhuriyet savcılarının soruşturma iznine ihtiyaç duymadan gerekli soruşturmayı yürütmeleri sağlanmalıdır.”

Ömer Yılmaz - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları