loading
close
SON DAKİKALAR

Soru önergelerine 'link'li yanıt dönemi! ‘denetim hakkı ihlal ediliyor’

Soru önergelerine 'link'li yanıt dönemi! ‘denetim hakkı ihlal ediliyor’
Tarih: 04.08.2020 - 16:25
Kategori: Siyaset

CHP Parti Meclisi Üyesi Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca son dönemde Bakanlıklara yönelttiği soru önergelerine gelen linkli cevapları kamuoyu ile paylaştı.

Bakanlıklar tarafından verilen linklerde ise herhangi bir bilgi bulunmadığını belirten Gülizar Biçer Karaca özellikle son zamanlarda soru önergelerine gelen linkli cevaplar hakkında ‘Parlamenter sistemin en önemli işlevi olan hükümeti denetleme artık mümkün görünmüyor. Sorduğumuz sorulara yanıt alamıyoruz. Yanıt verenler de link paylaşıyor. Milletvekili olarak biz hükümetten bilgi alamıyoruz. Linkteki bilgileri biz zaten biliyoruz. Bakanlıklardan gelen bu tarz cevaplar Anayasa’nın 98. Maddesinin biz milletvekillerine verdiği denetim hakkının ihlali.’ dedi. AK Parti’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile TBMM’nin güçleneceğini savunduğunu ancak gelinen aşamada bu vaadin gerçekleşmediğini belirten Karaca, “Aradan geçen 2 yılda güçlü Meclis’ten eser kalmadı.’ dedi.

SORULAR YANITSIZ KALDI

Kamu özel işbirliği modeli ile yapılan ve yapılması planlanan projelere ilişkin soru önergesine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir diye cevap verdi. Hazine ve Maliye Bakanı ise http://www.sbb.gov.tr/koi-gostergeleri/ linkini gönderdi. Sorulan sorulardan özellikle de hangi projelerin KÖİ modeliyle yapıldığına dair hiçbir veri bulunmamakla birlikte yapılması planlanan projelere ilişkin sorular da cevapsız kaldı.

Milli Dayanışma Kampanyası ile toplanan bağışlara ilişkin  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a verilen soru önergesine ise gelen yanıt şöyleydi;  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilidir. Gülizar Biçer Karaca’nın Milli Dayanışma Kampanyası bağışlarına ilişkin CİMER üzerinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen cevap ise yine 2 ayrı link içeriyor. https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakan-selcuk-biz-bize-yeteriz-kampanyasi-na-destek-2-milyari-tl-yi-gecti/. Ve https://bizbizeyeteriz.gov.tr/ Linkteki açıklamalar incelendiğinde sadece toplam bağış miktarı, toplam bağış adedi,  atılan sms sayısı ve smsler ile toplanan para miktarı dışında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Dolayısıyla bilgi edinme başvurusuna konu olan 12 sorunun 10 tanesi yanıtsız kalmıştır. Yanıtsız kalan sorular incelendiğinde kamuoyunda en çok tartışılan konulardır.

Ziraat Bankasının simit satışıyla bilinen bir işletmeye kredi verirken teminat alıp almadığına ve işletme sahibinin mal varlığına ilişkin soru önergesine ise Hazine ve Maliye Bakanı https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5411.pdf linkinde yer alan Bankacılık Kanunu’nu işaret etti. Bakan’ın Kanunun bile linkini göndermesi, linkli cevapların alışkanlık haline geldiğinin önemli göstergesidir.
Gülizar Biçer Karaca’nın Türkiye genelinde ve Denizli ilinde 15 Mart 2020 tarihinden itibaren yapılan işsizlik ödeneği başvurularına ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na yönelttiği sorulara İŞKUR sitesini işaret etti. Söz konusu soru önergesi yeni tip koronavirüs Covid-19 salgının yaşandığı olağanüstü bir dönemde işsizlik ödeneğine başvuran ve ödenekten yararlanan kişi sayısının tespiti için yapılmış olup İŞKUR bülteninden 15 Mart itibariyle işsizlik ödeneğine başvuran ve yararlanan sayısının tespiti mümkün değil.
 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları