loading
close
SON DAKİKALAR

Sovyetler Birliği'nin son lideri Gorbaçov 91 yaşında öldü

Sovyetler Birliği'nin son lideri Gorbaçov 91 yaşında öldü
Tarih: 31.08.2022 - 18:31
Kategori: Dünya

Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Sergeyeviç Gorbaçov, Rusya'nın başkenti Moskova'daki bir hastanede, 91 yaşında hayatını kaybetti.

Eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, tedavi gördüğü Moskova Klinik Hastanesi'nde 91 yaşında öldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'un ölümüyle ilgili 'en derin taziyelerini' iletti.

Moskova Klinik Hastanesi, "Mikhail Sergeevich Gorbaçov bu akşam şiddetli ve uzun süreli bir hastalık sebebiyle öldü." açıklamasını yaptı.

SOVYETLER BİRLİĞİ'NİN SON LİDERİ GORBAÇOV

1985'de 54 yaşındayken iktidara gelen Gorbaçov, ekonomide durgunluk yaşayan ülkeye nefes aldırma amaçlı bir dizi reforma imza atmıştı.

Gorbaçov döneminin iki anahtar ifadesi: "Glasnost" (açıklık) ve "Perestroika" (yeniden yapılanma).

'Perestroyka' ve 'glasnost' adı verilen yeniden inşa, açıklık ve yapılandırma amaçlı reformlar, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik buhranı durduramamıştı.

Gorbaçov daha sonra, "Bu reformları başlattım. Hedefim, kan dökülmeden özgürlük ve demokrasiye erişimdi. Böylece insanlar bir çoban tarafından yönetilen bir sürü olmaktan çıkacaklardı. Vatandaş olacaklardı" dedi.

1990 yılında Nobel Barış Ödülü verilen Gorbaçov, Soğuk Savaş'ı kan dökmeden bitirmiş; ancak Sovyetler Birliği'nin çöküşünü engelleyememişti.

"RUSYA VE BATI ARASINDAKİ GERİLİM TEHLİKELİ"

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son lideri Mihail Gorbaçov, 2019 yılında, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30'uncu yıldönümü öncesinde konuşmuş ve Rusya ve Batı arasındaki gerilimin dünya için "büyük bir tehlike" oluşturduğunu söylemişti.

Mihail Gorbaçov kimdir?

Rus politikacı Gorbaçov Sovyetler Birliği'nin dağılması kararını almasıyla biliniyor. 1980'lerde hayata geçirdiği glasnost (açıklık) ve perestroyka (yeniden inşa) politikalarıyla beraber Rusya'da liberalleşme ve serbest piyasaya geçiş adımlarını atan Gorbaçov, ABD ile imzaladığı stratejik silahsızlanma anlasmalarıyla da Soğuk Savaş'a bitiren Sovyet politikacı olarak hafızalara kazındı.

Mihail Sergeyeviç Gorbaçov (d. 2 Mart 1931, ö. 30 Ağustos 2022), Rus siyasetçi ve Sovyetler Birliği'nin son lideri (1985-1991).

Gorbaçov'un perestroika (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) adını verdiği reform çalışmaları Soğuk Savaş'ı bitirdi; ancak bu reformlar Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin ülkede politik üstünlüğünü kaybetmesine ve sonrasında da Sovyetler Birliği'nin dağılmasına neden oldu. 1990'da Nobel Barış Ödülünü kazandı. Hakkında en çok eser yazılan ilk 100 kişi listesinde yer almaktadır ve hayatta olan tek Sovyetler Birliği Cumhurbaşkanıdır.

Mihail Gorbaçov kimdir, kaç yaşındaydı? Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov neden öldü ve ölüm sebebi ne?
2 Mart 1931'de Kuzey Kafkasya'nın Stavropol bölgesinde Privolnoye köyünde doğdu. İlk öğrenimini köyünde yaptı. 1952 senesinde Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne (SBKP) girdi. 1955'te Moskova Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Stavropol, Genç Komünistler Birliğinde görev aldı. 1970'te Stavropol teşkilatı birinci sekreteri oldu. 1971'de SBKP Merkez Komitesi üyeliğine seçildi. 1978'de tarım sorumlusu olarak sekretaryaya girdi. 1979'da politbüro yedek üyesi, 1980'de de asil üyesi seçildi. Çernenko'nun 1985'te ölümü üzerine SBKP Genel Sekreteri oldu. Glasnost (açıklık) ve perestroika (yeniden yapılanma) politikalarıyla dünyada büyük yankılar uyandırdı. Ekim 1988'de devlet başkanlığı görevini de üstlendi.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları