loading
close
SON DAKİKALAR

Soykırım Yasası Onaylandı

Soykırım Yasası Onaylandı
Tarih: 11.02.2012 - 20:21
Kategori: Dünya

Senato Ermeni iddialarının reddini öngören yasa teklifini kabul etti!

Senato Ermeni iddialarının reddini öngören yasa teklifini kabul etti! Fransa'da kamuoyunda ''soykırımı inkar yasası'' olarak bilinen kanun tasarısını 127 oyla kubul edildi.

Fransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti. 86'ya karşı 127 oyla kabul edilen yasa teklifinde, “Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır” ifadesi yer alıyor.

1 YIL HAPİS, 45 BİN EURO CEZA

Yasa, "Fransa'nın kanunla tanıdığı bütün soykırımların inkarının suç sayılmasını" öngörüyor. Fransa'da ‘Ermeni soykırımının’ varlığını inkar etmek suç haline geliyor ve inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacağını öngörüyor. 

Genel kurul, hükümet adına söz alan parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier'in konuşmasıyla başladı. Ollier'nin ardından Senato Anayasa Komisyonu Başkanı ve Raportör Jean-Pierre Sueur söz aldı.

Ollier konuşmasında, Türkiye-Fransa ilişkilerini geren ve 'sözde Ermeni soykırımı'nı inkar edenlere 1 yıla kadar hapis, 45 bin euroya kadar da para cezası öngören” yasa teklifi lehinde konuşma yaparak, söz konusu tasarının Fransa ve AB yasalarına uygun olduğunu iddia etti.

"UNESCO TARİHÇİLER KOMİSYONU KURSUN"

“Fransız Anayasası’nın 34 maddesine aykırı” olduğu gerekçesiyle yasa teklifinin reddedilmesini isteyen Anayasa Komisyonu Başkanı Sueur ise hiçbir siyasi eğilim adına konuşmadığını, sadece hukukçu kimliğini ön plana çıkararak konuştuğunu ifade ederek, UNESCO bünyesinde tarihçiler komisyonu kurulmasını önerdi.

Geçen yıl toplanan Anayasa Komisyonu’nun ve Senato genel kurulunun da, bu yönde bir yasa teklifinin incelenmeye alınmasını reddettiğini hatırlatan Sueur, yine Parlamento tarafından 2008 yılında kaleme alınan bir araştırma raporunun da, parlamentoların tarih yazmaması gerektiği yolunda görüş bildirdiğini söyledi.

Yasa teklifinin görüşülmesi sırasında 13 senatörün konuşma yapmak için kayıt yaptırdığı bildirildi.

KATILIM YİNE ÇOK DÜŞÜK

Senato kulislerinde, iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ve en güçlü muhalefet partisi olan Sosyalist Parti (PS) yönetimlerinin, yasaya karşı çıkan çok sayıda senatöre, “Karşıysanız gelip red oyu kullanmayın, oylamaya katılmayın” baskısı yaptığı konuşuluyor. 

Bütün anayasaya aykırılık iddialarına rağmen, yasaya karşı çıkan senatörler Genel Kurul’a gelerek karşı oy kullanmazlarsa, yasanın az sayıda senatörün desteğiyle geçmesi ihtimali güçlenecek.

Dolayısıyla, oy çokluğunun aranacağı oylamada, Ulusal Meclis'teki oturumda karşılaşılan tablonun tekrarlanması muhtemel.

Yasa teklifi, 577 parlamenterin yer aldığı Fransız Parlamentosu’nda, 22 Aralık'ta 60 kişinin katıldığı oturumda yaklaşık 50 oyla geçmişti. 

Senato'nunsa 348 üyesi bulunuyor.

TÜRKİYE YAPTIRIMA GİTMİŞTİ

Fransız Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te kabul edilen tasarı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddedenlere 1 yıla kadar hapis, 45 bin Euro’ya kadar da para cezası verilmesini öngörüyor.

Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato’da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da, yetkili Türk makamlarınca ifade edilmişti.

Yasa teklifinin Meclis'te kabulünün ardından istişareler için Ankara'ya çağrılan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise geçtiğimiz haftalarda Fransa'ya dönmüştü.


TÜRKİYE'DEN TEPKİLER

AK PARTİ’Lİ ÖMER ÇELİK: "HÜKÜMETİN NET BİR EYLEM PLANI VAR"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Fransa Senatosu Genel Kurulu’nda oylanması öncesi açıklamalarda bulundu. Tasarının kabul edilmesi halinde hükümetin açık ve netleştirilmiş bir eylem planının olduğunu vurgulayan Ömer Çelik, "Tasarının sonucuna göre hükümet onu açıklar. Hükümetimiz net bir eylem planı var. Yaptırımlar geçici değil kalıcı olacaktır" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK)Toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Fransız siyasetçilerin ve hukukçuların 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin kabul edilmesinin değil görüşülmesinin bile Anayasaya aykırı bulduklarını söyleyen Ömer Çelik, şöyle konuştu:

BAKAN BOZDAĞ: "İLİŞKİLERİN ESKİSİ GİBİ OLMAYACAĞI ÇOK AÇIK"

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin senato genel kurulundan geçmesi halinde Türkiye- Fransa ilişkilerinin eskisi gibi olmayacağının çok açık olduğunu söyledi.

HAMZAÇEBİ: FRANSA HUKUK CİNAYETİ İŞLENMİŞ OLACAKTIR

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Fransa Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin senato genel kurulunda oylanması öncesi açıklamalarda bulundu. Hamzaçebi, "Umarım sağduyu galip gelir. Fransız Anayasa Komisyonu’nun görüşü doğrultusunda Fransız Senatosu bu tasarıyı reddeder. Aksi takdirde bir hukuk cinayeti işlenmiş olacaktır" dedi.

FRANSA KANADINDAN TEPKİLER

Benbassa: Bu kanunlar Türkiye'de yapılmalıydı

Fransa'daki kritik oylamayı değerlendiren İstanbul kökenli Senatör Esther Benbassa, "Bu kanunların burada değil, Türkiye'de yapılması lazımdı" dedi.

'Seçim kaygısıyla hazırlandı ama hata'

Fransa Senatosu'nda "soykırımı inkar" yasası teklifinin görüşülmesine dakikalar kala NTV canlı yayınında Kayhan Karaca'nın sorularını yanıtlayan Fransız senatör Jacques Mezard, yasa teklifinin Fransa anayasasına ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine aykırı olduğunu söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları