loading
close
SON DAKİKALAR

Şubat ayında en az 131 işçi yaşamını yitirdi

Şubat ayında en az 131 işçi yaşamını yitirdi
Tarih: 07.03.2020 - 12:33
Kategori: Sendika

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre şubat ayında en az 131 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Şubat ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Ulusal ve yerel basın ile işçilerin aileleri, mesai arkadaşları ve sendikalar üzerinden derlenen rapora göre, yılın ikinci ayında en az 131 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Raporda, meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti olmadığı, ancak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, bir iş kazası sonucu ölüm karşılığında, yaklaşık 6 meslek hastalığı sonucu ölüm meydana geldiği kaydedildi.

Rapordaki veriler şöyle:

131 emekçinin 118’i ücretli (işçi ve memur), 13’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşurken, ölenlerin 3’ü kadın işçi, 128’i erkek işçi. Raporda, kadın işçi cinayetlerinin tarım ve sağlık iş kollarında gerçekleşti. 2 çocuk işçinin can verdiğini, çocuk işçi cinayetleri ise tarım ve inşaat iş kollarında gerçekleşti.

51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 30 emekçi bulunuyor. Bu işçiler çiftçi ve esnaflar ile balıkçı, tarım, maden, büro, metal, inşaat, taşımacılık, belediye ve genel işler gibi kollarda çalışırken hayatını kaybetti.

Raporda, Şubat ayında 2 mülteci işçinin yaşamını yitirdiği kaydedilirken, bunların 2’sinin de İranlı olduğu belirtildi.

İşçi intiharlarına da değinilen raporda, son 7 yılda en az 458 işçinin iş yeri içinde veya işe bağlı olarak intihar ettiği belirtildi. Raporda, intiharların temel nedeni bilinmese de borç, işsizlik ve baskı/mobbing etkenlerine vurgu yapıldı. Raporda intihar eden işçilerin tarım, sağlık, güvenlik, inşaat, metal, belediye ve genel iş kollarında çalıştığı kaydedildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları