loading
close
SON DAKİKALAR

''Suriye ile fiilen bir savaş içindeyiz''

''Suriye ile fiilen bir savaş içindeyiz''
Tarih: 23.08.2012 - 14:08
Kategori: Dünya

Eski AKP milletvekili Suat Kınıklıoğlu'nun ''Suriye ile fiilen bir savaş içindeyiz'' değerlendirmesi Financial Times'da yer aldı...

PKK'nin hızlanan saldırılarıyla Suriye'deki savaş arasında giderek artan biçimde bağ kurulması, Financial Times gazetesinde bir habere konu oldu. Gazete Ankara'nın hem "Kürt militanlarca yurt içinde yürütülen mücadeledeki bir yoğunlaşma", hem de Suriye içinde tüm şiddetle devam eden iç savaşa ilişkin "Şam'la artan gerilimler ile karşı karşıya" bulunduğunu öne sürdü.

Financial Times, Gaziantep saldırısında öldürülen 9 kişi için düzenlenen cenaze töreninde Türkiye'nin en üst düzey liderlerinin bir araya geldiğine dikkat çekerken yorumcuların, saldırıyı, "Suriye'deki şiddetin komşusuna sıçramakta olabileceğinin işareti" olarak nitelediklerini kaydetti. Gazete şu görüşleri de dile getirdi:

"Ankara, Kürt militanlarca yurt içinde yürütülen mücadeledeki bir yoğunlaşma ve Suriye içinde tüm şiddetle devam eden iç savaşa ilişkin Şam'la artan gerilimler ile karşı karşıya."

Bazı Türk siyasetçiler ve artan sayıda analistin "iki sorunun birbirini körüklediği"ni düşündüğünü belirten FT, PKK'nin Gaziantep saldırısında sorumluluğu reddettiğine değindi. Gazete Türk yetkililerin ise PKK'nin olayı üstlenmemesini, örgütün asıl hedefi olan polis karakolunu kaçırması ve dört çocuğu öldürmüş olmasına bağladıklarını yazdı.


"BDP-PKK buluşması büyük tepki yarattı"

Haberde BDP heyetinin Şemdinli'de PKK'liler ile buluşmasına ilişkin görüntülerin Türkiye çapında büyük tepki yarattığına vurgu yapıldı.

PYD'nin Kuzey Suriye'de artan varlığının da Türkiye'deki siyasi elitler arasında alarm yarattığını kaydeden gazete, Uluslararası Kriz Grubu analisti Cale Salih'in PYD'nin, PKK'ye, Türkiye'ye karşı yürüttüğü mücadelede yardım etmekten çok, Suriyeli Kürtler arasında "hakim siyasi parti" hale gelmeye odaklandığı yönündeki görüşlerine yer verildi.


Kınıklıoğlu: Suriye ile fiilen bir savaş içindeyiz

Haberde eski AKP milletvekili Suat Kınıklıoğlu'nun değerlendirmeleri de aktarıldı.
Suat Kınıklıoğlu, "Suriye ile fiilen bir savaş içindeyiz çünkü Suriye muhalefetini desteklemeyi tercih ettik" diye konuştu.

Financial Times da, Kınıklıoğlu'nun bu sözlerini, "Ankara tarafından resmen yalanlanan, Türkiye'nin Suriyeli isyancıları silahlandırmaya yardım ettiğine ilişkin yaygın haberler" doğrultusunda bir görüş olarak yorumladı.

Kınıklıoğlu, "Suriye rejimi de, PKK'daki şahinlere yardım ve destek vererek karşılık veriyor" dedi.

Haberde İran'dan gelen ve Gaziantep saldırısıyla Türkiye'nin Suriye politikası arasında bağ kuran açıklamalara ve Ankara'da yarattığı tepkiye de dikkat çekildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları